Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2013

Μάρτυρας στο ψέμα σου είσαι κι εσύ.



Ού ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
(Δευτερονόμιο 5.20)

Αυτό σημαίνει :

Μήν γίνεσαι ψεύτης μήτε απέναντι στον εαυτό σου μήτε και προς τον άλλο. Όταν ψεύδεσαι για τον εαυτό σου, ξέρεις ο ίδιος σου ότι ψεύδεσαι. 'Οταν λες ψέματα για τον άλλο, αυτός ο άλλος γνωρίζει ότι ομιλείς ψευδώς για κείνον.

Όταν επαινείς τον εαυτό σου μπροστά στους άλλους και επαίρεσαι, οι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν μα εσύ ο ίδιος το ξέρεις ότι δίνεις ψεύτικη μαρτυρία για τον εαυτό σου.
Αν επαναλάβεις αυτή την ψεύτικη μαρτυρία περισσότερες φορές, οι άνθρωποι με τον καιρό θα βεβαιωθούν πως τους λες ψέματα.

Και αν ασταμάτητα επαναλαμβάνεις κάποιο ψέμα για τον εαυτό σου, όλοι οι άνθρωποι θα ξέρουν ότι ψεύδεσαι αλλά κι εσύ θα αρχίσεις να πιστεύεις ο ίδιος στο ψέμα σου κι έτσι το ψέμα θα καταντήσει να είναι για σένα η αλήθεια.

Θα συνηθίσεις τότε στο ψεύδος, όπως ο τυφλός συνηθίζει στο σκοτάδι.

Όταν λες ψέματα για άλλον άνθρωπο, αυτός ο άλλος γνωρίζει ότι ψεύδεσαι και είναι ένας μάρτυρας εναντίον σου. Μα κι εσύ το ξέρεις ότι ψεύδεσαι εναντίον του και γίνεσαι έτσι ο δεύτερος μάρτυρας κατά του εαυτού σου.

Τρίτος μάρτυρας είναι ο Θεός.

Κάθε φορά λοιπόν, που εκφέρεις κάποια ψευδή μαρτυρία κατά του γείτονα, γνώριζε πως υπάρχουν τρεις μάρτυρες γι΄ αυτό : Ο Θεός, ο γείτονας, και εσύ ο ίδιος!

Μα να ξέρεις ότι ο ένας από αυτούς τους τρεις μάρτυρες θα σε φανερώσει σε όλο τον κόσμο.

Χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά και καλήν απολογίαν την επί του φοβερού βήματος του Χριστού, αιτησώμεθα.

Από βιβλίο : Εμπνευσμένα κείμενα Ορθοδόξου Πνευματικότητος

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς Επισκόπου Αχρίδος 1956

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...