Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2013

Έχοντας τροφές και σκεπάσματα, ας αρκούμαστε σε αυτά (Α’ Τιμοθέου 6,8).


Η ανάγκη και το πέραν της ανάγκης.

«Όσο δε αφορά την σωματική υπόσταση κατά το διάστημα που συζεί με το σώμα φροντίζει ο άνθρωπος τόσο, όσο για να μην το στερήσει κάτι από τα αναγκαία. Γιατί θα κατασκευάσει για τον εαυτό του ένα σπιτάκι, όσο για να τον ζεσταίνει μόνο, όταν αυτό θα χρειάζεται, και για να τον προστατεύει πάλι κάτω από τη σκιά, όταν υπερθερμαίνονται τα σώματα από τη θερμότητα των ακτίνων. Και το κάλυμμα των ενδυμάτων θα το κατασκευάσει, αποβλέποντας στον ίδιο σκοπό, στο να σκεπάσει δηλαδή την γυμνότητα του σώματος, χωρίς να αναζητάει αλιείς κογχυλιών ή βαφείς υφασμάτων, ούτε και εκείνους που εύκολα κατεργάζονται το χρυσάφι σε νήμα, ούτε με το να περιεργάζεται τα σηρικά μετάξια και με το να κατασκευάζει με το νήμα τους και με την επίμονη προσοχή της υφαντικής τέχνης φόρεμα ανάμικτο από χρυσό και κογχύλι. Και με την τροφή που θα επιδιώκει να βρίσκει, θα αναπληρώσει το αναπόφευκτο κενό, περιφρονώντας τις μαγειρικές απάτες. Με ολιγάρκεια και με όσα εξασφαλίζει, φροντίζει για τις υλικές ανάγκες, και διαθέτει όλη του τη ζωτικότητα στην επιμέλεια της ψυχής. Έτσι υπερυψώνει το έργο του Θεού, και όχι το δικό του. Και αυτό το κάνει, για να μη βρεθεί ποτέ και ο ίδιος στην ανάγκη να εξωτερικεύει με την εξομολόγηση την ανώφελη και ανόητη προσπάθεια, όπως ήδη εμάθαμε από εκείνον που είπε: ‘’Υπερύψωσα το έργο μου’’ (Εκκλησιαστής 2, 4), όχι το έργο του Θεού, που είναι ο ίδιος, αλλά το δικό του, που είναι η κατοικία του σώματος και το οποίο δεν περιορίζεται στα αναγκαία, αλλά επεκτείνεται μαζί με τις ανόητες επιθυμίες του».

(Από τον τρίτο λόγο του αγ. Γρηγορίου Νύσσης, ‘’Εις τον Εκκλησιαστή’’, Π. Μπρούσαλη). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...