Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2016

Περί Νηστείας

Φωτογραφία του Σπυρίδων Σκορδίλης.Επειδή ακούω αλλά και διαβάζω διάφορα για την νηστεία, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής. Η περίοδος αυτή είναι μιά ευκαιρία για όλους εμάς τους χριστιανούς να αγωνιστούμε τον αγώνα τον καλό και να προετοιμαστούμε για να συμμετάσχουμε στο πάθος και στην Ανάσταση του Κυρίου μας. Η νηστεία είναι πνευματική αλλά και σωματική προσπάθεια και αγώνας. Νηστεία από τα φαγητά, αλλά και νηστεία από την κακία. Ο καθένας με την συμβουλή του πνευματικού του ας κάνει αυτό που μπορεί. Άλλος ας τηρήσει την ακρίβεια της Εκλησίας που είναι αυστηρή. Άλλος ας ζητήσει ευλογία από τον πνευματικό για να προσαρμόσει την νηστεία στις αντοχές του. Γιατί η νηστεία είναι το όπλο που κόβει την κακία, είναι παθοκτόνος και όχι ανθρωποκτόνος. επομένως ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί, αλλά πάντοτε με υπακοή και ευλογία του πνευματικού, όχι με θέλημα. Και ας κοιτάξει ο καθένας την πνευματική του ανεπάρκξεια και κατάντια και ας μην ασχολείται με τους άλλους. Ο Θεός όλα τα δέχεται, όταν διασώζουν τους βασικούς όρους της πνευματικής ζωής. Κι αν κάποιος δε μπορεί να κάνει πλήρη νηστεία, ο Θεός δέχεται και την ελαφρότερη νηστεία, Ας μη κατακρίνουμε όσους τρώνε νηστήσιμα φαγητά τα οποία φαίνονται χορταστικά. Ότι μπορεί ο καθένα κάνει. και στο ψευτοδίλλημα πολλά νηστίσημα ή λίγο κρέας απαντάμε με την υπακοή στην Εκκλησία και την ενότητα του αγώνα των αδελφών αλλά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ανθρώπων. Η νηστεία είναι χαρά και ελευθερία! Αν δε μπορούμε να κάνουμε νηστεία τουλάχιστον ας μη κατακρίνουμε και να μη περισσεύουμε την κακία. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Και να αγωνιζόμαστε να αμαρτάνουμε όσο μπορούμε λογότερο. Καλόν αγώνα και καλή δύναμη. Καλή Αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...