Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2011

Αν υπήρχε πραγματικά Πρόεδρος Δημοκρατίας

Οταν ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέλεγε (και όχι χωρίς διαφωνίες από αρκετούς εντός Ν.Δ.) τον ξεχασμένο και αποτυχόντα να εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σίγουρα δεν φανταζόταν την πολιτική συμπεριφορά που εκείνος επιδεικνύει σήμερα.

Ούτε τα ταξίδια του στη Γερμανία για ιδιωτικούς λόγους την ώρα που ο τόπος δοκιμάζεται ούτε και το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τα ραντεβού του με τον πρωθυπουργό συνάδουν με την εικόνα των ρυθμιστών του πολιτεύματος που είχαμε μέχρι τώρα. Ακόμη και ο ιδιόρρυθμος κ. Χρήστος Σαρτζετάκης είχε οντότητα.

Η αίσθηση που υπάρχει -και κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται- είναι ότι ο κ. Παπούλιας λειτουργεί όχι ως Νέστωρ της Δημοκρατίας, αλλά ως Νέστωρ του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Υπάρχουν τρεις συναντήσεις του κ. Παπούλια που ποτέ δεν μάθαμε γιατί έγιναν.

Πρόκειται για τα τρία τετ α τετ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό. Τι είπε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Παπούλια τόσο πριν από τη συνάντηση με τους αρχηγούς όσο και μετά από αυτήν; Τι ειπώθηκε στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους προχθές;

Σε αυτές δεν κρατήθηκαν ούτε πρακτικά ούτε έγιναν δηλώσεις.
Καλύφθηκαν με ένα απόλυτο πέπλο σιωπής, χωρίς να νιώσει κανείς την ανάγκη να εξηγήσει και να πει στους πολίτες τι... συνέβη.

Αν υπήρχε βασιλιάς στην Ελλάδα και έκανε ό,τι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μιλούσαμε για «πραξικόπημα» των Ανακτόρων. Οι συνεχείς και επίμονες παραινέσεις του να τα «βρουν» οι αρχηγοί για να συναινέσει ο εξής ένας, ο Αντώνης Σαμαράς, προκαλούν ερωτήματα.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος, που οι πολίτες τού συγχώρησαν τις παλιές του αμαρτίες και έδειξαν τη μεγαλοσύνη τους, παίζει περίεργα παιχνίδια σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τόπο.

Δεν μπορεί ολόκληρη η κοινωνία να διαπιστώνει το αδιέξοδο, δεν μπορεί οι «Αγανακτισμένοι» να βρίσκονται στις πλατείες και ο Πρόεδρος να κάθεται στον θρόνο του στηρίζοντας μόνο το «πνευματικό» του παιδί, τον Γιώργο Ανδρέα Παπανδρέου.
Δεν μπορεί να μην του ζητάει την παραίτησή του εδώ και τώρα όταν στην προχθεσινή τους συνάντηση του είπε τι σκεφτόταν να κάνει.

Δεν μπορεί σε μια τέτοια εποχή να απολαμβάνει τα αγαθά και τις προνομίες που του παρέχει το αξίωμά του και να μην επιστρέφει τον μισθό του δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα.
Ο κ. Κάρολος Παπούλιας στη ζωή του έχει χορτάσει τα πάντα. Αξιώματα, διακρίσεις, τίτλους, χρήματα. Είναι ώρα να δείξει ότι το αξίωμα του Προέδρου δεν του το χάρισαν κάποιες πολιτικές συγκυρίες αλλά ότι το κατέκτησε ο ίδιος με πράξεις και συμπεριφορές.

Η λύση στο αδιέξοδο είναι απλή. Και αν ο πρωθυπουργός δεν συνειδητοποιεί ότι πλέον βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τη λαϊκή εντολή, οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να τον καλύπτει, να του ζητήσει επιτέλους να την επιστρέψει γιατί εξαπάτησε τους πολίτες.

Σεβαστέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας, αν πράγματι θες να περάσεις στην Ιστορία, όχι για πράγματα του παρελθόντος, λύση υπάρχει. Αν έστω και τώρα δεν φύγει ο κ. Παπανδρέου, να παραιτηθείς και να προκαλέσεις εκλογές.

Να δώσεις εσύ λύση στο αδιέξοδο.

Να αποδείξεις πράγματι ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα γιατί υπάρχουν πραγματικοί θεματοφύλακες του θεσμού.

Εξάλλου τα πάντα πηγάζουν από τον λαό και επιστρέφουν σε αυτόν…


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...