Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Νοεμβρίου 24, 2013

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά (Λουκά κεφ. ΙΗ΄, εδάφ. 18-27, ο πλούσιος και ο Παράδεισος)



Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου
Τω καιρώ εκείνω άνθρωπός τις προσήλθε τω Ιησού πειράζων αυτόν και λέγων. Διδάσκαλε αγαθέ, τί ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω; είπε δε αυτώ ο Ιησούς. Τί με λέγεις αγαθόν; Ουδείς αγαθός ει μη είς, ο Θεός. Τας εντολάς οίδας. Μη μοιχεύσης, μη φονεύσης, μη κλέψης, μη ψευδομαρτυρήσης, τίμα τον πατέρα Και την μητέρα σου. Ο δε είπε. Ταύτα πάντα εφυλαξάμην εκ νεότητός μου. Ακούσας δε ταύτα ο Ιησούς είπεν αυτώ. Έτι εν σοι λείπει. Πάντα όσα έχεις πώλησον και διάδος πτωχοίς, και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ και δεύρο ακολούθει μοι. Ο δε ακούσας ταύτα περίλυπος εγένετο, ήν γαρ πλούσιος σφόδρα. Ιδών δε αυτόν ο Ιησούς περίλυπον γενόμενον είπε. Πώς δυσκόλως οι τα χρήματα έχοντες εισελεύσονται εις την βασιλείαν του Θεού. Ευκοπώτερον γαρ εστί κάμηλον δια τρυμαλιάς ραφίδος εισελθείν ή πλούσιον εις την βασιλείαν του Θεού εισελθείν. Είπον δε οι ακούσαντες. Και τίς δύναται σωθήναι; Ο δε είπε. Τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεω εστίν».
Ελεύθερη μετάφραση


Εκείνο τον καιρό ένας άνθρωπος πλησίασε τον Ιησού και του είπε, για να τον πειράξει: «Αγαθέ (άγιε) δάσκαλε, τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;». Και ο Ιησούς του απάντησε: «Γιατί με λες αγαθό; Κανένας δεν είναι αγαθός, παρά μόνο ένας, ο Θεός. Τις εντολές τις ξέρεις. Μη μοιχεύσεις, μη σκοτώσεις, μην κλέψεις, μην ορκιστείς ψέματα, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου». Και εκείνος είπε: «Όλα αυτά τα έχω τηρήσει πιστά από μικρή ηλικία». Μόλις άκουσε αυτά ο Ιησούς, του είπε: «Ένα ακόμα σου μένει να κάνεις: Να πουλήσεις ό,τι έχεις και να τα μοιράσεις στους φτωχούς. Τότε θα έχεις θησαυρό στον ουρανό και έλα να με ακολουθήσεις. Εκείνος δε, όταν άκουσε αυτά, λυπήθηκε πολύ, γιατί ήταν πάρα πολύ πλούσιος. Όταν τον είδε ο Ιησούς που λυπήθηκε τόσο, είπε: «Πόσο δύσκολο είναι να πάνε στον παράδεισο εκείνοι που έχουν χρήματα! Γιατί είναι πιο εύκολο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας, παρά πλούσιος να πάει στον παράδεισο». Τότε εκείνοι που Τον άκουσαν, Τον ρώτησαν: Και ποιος είναι αυτός που μπορεί να σωθεί (αφού είναι τόσο δύσκολο);» Και ο Ιησούς απάντησε: «Αυτά που είναι αδύνατα για τους ανθρώπους, είναι δυνατά για το Θεό».
Επιμέλεια: Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...