Πώς να αναφέρεις τα 'αρνητικά' του π. Μητροπολίτη Αττικής, που βρέθηκε σήμερα νεκρός σε παραλία, χωρίς να προσβάλλεις τη μνήμη του;
Η είδηση:
Νεκρός ανασύρθηκε το πρωί από την παραλία Βγέθι της Κερατέας ο πρώην μητροπολίτης Αττικής, Παντελεήμων Μπεζενίτης. Ο πρώην Αττικής έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε στην περιοχή όπου είχε και εξοχικό σπίτι...
Ήρθε ένα σχόλιο στην είδηση του θανάτου του πρώην Μητροπολίτη Αττικής το οποίο μας προβλημάτισε. Δεν ξέραμε αν πρέπει να το βάλουμε. Δεν ήταν μεν υβριστικό, και ανέφερε μια γνωστή αλήθεια σχετικά με τον μακαρίτη, αλλά πάλι: Μήπως ήταν νωρίς για κάτι τέτοιο; Κατά πόσο μπορείς να αναφέρεις και κάποιες αρνητικές στιγμές κάποιου που μόλις πέθανε, σε ένα άρθρο-νεκρολογία;
Από όσο το έχω ψάξει, είναι ΟΚ αν τα γράψεις αποστασιοποιημένα. Σύμφωνα με το μοντέλο των New York Times και των νεκρολογιών τους, ιστορικά δεδομένα και καταγεγραμμένα γεγονότα μπορούν να αναφέρονται.
Έχοντας διαβάσει διάφορες αγιογραφίες του απ' το πρωί -που όλες τονίζουν ότι ο Μπεζενίτηςεκοιμήθη!- θα έμενα με την εντύπωση -αν δεν είχα καλή μνήμη- ότι επρόκειτο για ένα Άγιο Άνθρωπο της Εκκλησίας που μόνο καλά έκανε στην καριέρα του.
Όμως δεν έχουν περάσει και τόσα χρόνια (μόλις καμιά δεκαριά) για να σβήνονται έτσι απλά απ' τα βιογραφικά κάποιες μελανές σελίδες.
Όταν ξηλώθηκε το παραδικαστικό κύκλωμα του Γιοσάκη και αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Βαβύλη, κανάλια και αστυνομία έκαναν φύλλο και φτερό την εκκλησία, αποκαλύπτοντας σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα του εν λόγω πρώην Μητροπολίτη.
Τα σεξουαλικά δεν μας ενδιαφέρουν -απλώς ξεγυμνώνουν την υποκρισία της εκκλησίας που έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στους άλλους.
Το οικονομικό σκάνδαλο όμως έστειλε τον κύριο Μπεζενίτη στη φυλακή και ήταν για την υπόθεση της υπεξαίρεσης της Μονής Ευαγγελιστρίας της Θεοτόκου, Οσίου Εφραίμ, της Νέας Μάκρης.
Υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση ποσού ύψους 195.000 ευρώ (66,5 εκατ. δραχμών).
Μπήκε στις φυλακές Κορυδαλλού το 2008 και παρέμεινε φυλακισμένος για ένα χρόνο. Αποφυλακίστηκε υπό όρους λόγω ηλικίας.
Προσπαθώντας να εξηγήσει την πανάκριβη βίλα με πισίνα στην οποία διέμενε είχε δηλώσει: "Υπηρέτησα 40 χρόνια ως κληρικός σε υψηλές θέσεις, δεν επιτρέπεται να έχω κι εγώ κάτι, κάτι για να μένω;" Κι όσο για τις καταθέσεις που αποκαλύφθηκε πως είχε στην τράπεζα, το ποσό των οποίων ανερχόταν περίπου στα δύο δισεκατομμύρια, είχε πει: "Είχα βάλει στην άκρη ένα ποσό, για τα γεράματά μου".
Οπότε, όταν το σχόλιο του αναγνώστη που έγραφε "Αυτός δεν ήταν με τα δισεκατομμυριάκια για τα γεράματά του;", μπορεί να είναι άκομψο, αλλά είναι ακριβές.
===
"Ο νεκρός δεδικαίωται;"
Λέμε συχνά ότι "ο νεκρός δεδικαίωται" οπότε θεωρούμε πως είναι κακό να πούμε την αλήθεια.
Κι όμως, υπάρχει μια παρεξήγηση: Η φράση είναι «ο αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας» (Ρω μ. 6,7) και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό που νομίζουμε. [Ο Απόστολος Παύλος μιλά για τη βάφτιση και το πώς η βάπτιση νεκρώνει την αμαρτία, καθιστώντας τον βαπτισθέντα "νεκρό" για αυτήν. Και προσθέτει πως τελικά ο νεκρός δεν μπορεί να αμαρτάνει άλλο . Περισσότερα και χριστιανικότερα εδώ, απ' τον Στέργιο Ν. Σάκκο, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.εδώ]
Με αφορμή τον πρώην Μητροπολίτη Αττικής, ας λυθεί η παρεξήγηση: Δεν δικαιώνεται ο νεκρός, ούτε καθαγιάζεται. Και εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποκριθούμε πως κάθε νεκρός ήταν υπέροχος ούτε να δαγκώσουμε τη γλώσσα μας, ούτε να περιμένουμε μερικές εβδομάδες πριν μιλήσουμε.
Από την άλλη όμως το πώς μιλάμε για τους νεκρούς (ο Χίτλερ και μερικοί ακόμα εξαιρούνται) λέει πολλά για τον πολιτισμό του καθενός μας.
Η ακριβής αναφορά γεγονότων -θετικών κι αρνητικών- είναι θεμιτή. Όμως το μίσος και η βωμολοχία δεν έχουν κανένα νόημα. Εξάλλου δεν πρόκειται να φτάσουν ποτέ στα αυτιά του νεκρού, που, απ' αυτή την άποψη, τελικά κατά κάποιο τρόπο δικαιώνεται...
Πηγή το είδαμε εδώ
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:
OYΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΗΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...
ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΑΠΕΙΡΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΑ ΚΑΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΙ ΓΙΑ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙΣ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟΥ...
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ,Η ΒΙΩΤΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΙΣΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΝΩΝ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ...(ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΜΑΣ)
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ.ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΚΡΙΣH,
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΔΑΧΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ:
Ο μακαριστός μητροπολίτης είχε δημιουργήσει εκκωφαντικό θόρυβο γύρω από το όνομά του εξαιτίας της εμπλοκής του σε «ροζ σκάνδαλο» που είχε σκάσει σαν βόμβα μεγατόνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ασκοί του Αιόλου για τον Παντελεήμονα άνοιξαν το καλοκαίρι του 2002, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα απίστευτης σκανδαλολογίας για τα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας. Ο χορός των αποκαλύψεων κρατάει τρία ολόκληρα χρόνια, με τις αλήστου μνήμης εκπομπές του Σπύρου Καρατζαφέρη.
Ο ορκισμένος εχθρός του Παντελεήμονα, Νικόδημος Γκατζιρούλης, ο οποίος είχε απομακρυνθεί το 1974 από τη μητρόπολη Αττικής από τον μακαριστό Σεραφείμ, εξακολουθεί να ζητάει επιμόνως εκδίκηση για την τότε αποπομπή του και αποφασίζει να κάνει την Εκκλησία για μία ακόμα φορά άνω-κάτω. Στέλνει στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος επιστολή με την οποία καταγγέλλει ότι έχει στα χέρια του κασέτες ανήθικου περιεχομένου, στις οποίες φέρεται να ακούγεται η παθιασμένη φωνή του κ. Παντελεήμονος να εξομολογείται μυστικά της κρεβατοκάμαρας σε νεαρό φίλο του.
Ο κ. Παντελεήμων αποφεύγει να δώσει δημόσιες διευκρινίσεις, όταν όμως οι κασέτες παίζουν στον τηλεοπτικό «αέρα» και δημοσιεύονται από εφημερίδες, αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή του προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.
Το ίδιο διάστημα πολλά ψιθυρίζονται για εμπλοκή του σε υπεράκτιες εταιρείες και ιλιγγιώδη ποσά που υπάρχουν σε προσωπικούς λογαριασμούς, καθώς και για έκλυτο βίο του.
Ο βίος και η πολιτεία του Παντελεήμονος Μπεζενίτη τελειώνει με την αποπομπή του από την πλούσια μητρόπολη Αττικής και την απομάκρυνσή του από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος λίγο καιρό μετά το σκάνδαλο, με τις κασέτες και τις φοβερές αποκαλύψεις.
Ποιος ήταν ο Παντελεήμονας Μπεζενίτης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ, «τα απάντα»
(340 σχετικές αναρτήσεις):
http://xairete.blogspot.gr/search/label/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%82