Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Αυγούστου 10, 2013

Σημεία και τέρατα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών! Οσμή σκανδάλων και πνευματικών παρεκτροπών Του Διονύση Μακρή


Οσμή σκανδάλων και πνευματικών παρεκτροπών
Του Διονύση Μακρή
 Ο χώρος της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας επιβάλλεται θα λέγαμε να είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος της ανιδιοτέλειας, χώρος της ειλικρινούς αγάπης και της ταπείνωσης, χώρος της δικαιοσύνης, χώρος της διαφάνειας, της ευπρέπειας και της τάξης, χώρος της ισότητας και της αξιοκρατίας! Κι αυτό γιατί στον χώρο αυτό βασιλεύει το Πνεύμα της αληθείας, ο Παράκλητος και ως εκ τούτου κυοφορείται το έργο της σωτηρίας. Έργο απαραίτητο για την πνευματική αναγέννηση εν πνεύματι και αληθεία και τη μετάβαση στην αιωνιότητα.
Ειλικρινά λοιπόν πληγώνεται η καρδιά μας και ματώνει η ψυχή μας, όταν διαπιστώνουμε ότι στο παραδεισένιο τούτο τμήμα του πλανήτη μας όχι μόνο έχει εισχωρήσει η υποκρισία και η ιδιοτέλεια αλλά επιπλέον κυοφορείται αντί της ανάστασης και της ζωής, ο θάνατος και το κάθε μορφής σκάνδαλο.
Βασική αρχή μας καλοί μου χριστιανοί είναι τα τελευταία τουλάχιστον έτη από τις στήλες της εφημερίδας αυτής να μην ασχολούμαστε με τις προσωπικές αδυναμίες και τα ανθρώπινα λάθη της θρησκευτικής μας ηγεσίας. Να μην ανασκαλίζουμε, όπως έλεγε ο σοφός Αγιορείτης γέροντας Παϊσιος τις ακαθαρσίες που αφήνουν οι πτώσεις του καθενός και οι συνειδητές εκπτώσεις μας από την αληθινή πίστη. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει όταν οι ακαθαρσίες τείνουν να καταστούν μόνιμη εστία μόλυνσης και να επιφέρουν απώλεια ψυχών.
Και κατ’ εμάς μία τέτοια εστία μόλυνσης παρατηρείται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου το τελευταίο διάστημα άλλοτε εν γνώσει και άλλοτε θέλουμε να πιστεύουμε εν αγνοία του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου γίνονται μετά λόγου γνώσεως θα λέγαμε σημεία και τέρατα.
Γιατί σοβαρότατη εστία μόλυνσης της ορθόδοξης πίστης αποτελεί η συνεργασία και η αποδοχή χρηματοδότησης του έργου της Εκκλησίας μας από τους κατ’ εξοχήν εκφραστές του μυστηρίου της ανομίας, τους σατανολάτρες Ναϊτες Ιππότες! Εστία μόλυνσης ακόμη είναι η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Αρχιεπισκοπή από τους παρεκκλίνοντες της ορθής πίστης, από τους κατ’ εξοχήν αποδέκτες της ανωμαλίας (βλ. ομοφυλοφιλία) Αγγλικανούς για την ενίσχυση των συσσιτίων!!! Εστία μόλυνσης επίσης είναι η οικονομική βοήθεια απ’ ευθείας από το Βατικανό μέσω δήθεν της κοινωνικής συνεργασίας. Και τέλος εστία μόλυνσης είναι οι φωτογραφικές, όπως έγραψε προσφάτως η εφημερίδα «Καθημερινή» προκηρύξεις διαγωνισμών μέσω του ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη ο Μητροπολιτικός Ναός από τον σεισμό του 1999 που έπληξε το Λεκανοπέδιο!
Και δεν έφθαναν τα ανωτέρω που κατά την προσωπική μας άποψη συνιστούν άμεση και έμμεση παρεκτροπή από την ορθόδοξη τάξη και παράδοση, έτσι ώστε να αναδύεται οσμή σκανδάλου ακολούθησε και η εγκύκλιος του λίαν επικίνδυνου στην πράξη, όπως αποδεικνύεται από την εκκλησιαστική πολιτική του, Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την οποία συνιστά στους εφημερίους να κτυπούν με διάκριση τις Κυριακές τις καμπάνες, έτσι ώστε... να μην ενοχλούνται αφενός μεν οι μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες και οι Εβραίοι αλλά και όσοι από τους τύποις ορθοδόξους χριστιανούς προτιμούν αντί του εκκλησιασμού την κοίμηση! Για την εγκύκλιο τούτη δεν θα κάναμε λόγο εάν δεν συνέπιπτε με την προσπάθεια του «αθλίου» προπαγανδιστή, τοποτένιου φθηνού και ελεεινού πολιτικάντη της σειράς υπουργού Ανάπτυξης Χατζηδάκη να καταργήσει την αργία της Κυριακής ευαρεστώντας κυρίως τους εκφραστές του μυστηρίου της ανομίας και των στοών του σκότους που σώνει και καλά θέλουν να ξεριζώσουν, στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης κάθε τι που θυμίζει Ιησού Χριστό και ευαγγέλιο! ( βλ. ρεπορτάζ σελ 7)!
 
Ευλογεί τους Ναϊτες και δέχεται οικονομικά δωράκια
 
Ας δούμε λοιπόν τα έργα και τις ημέρες του πλέον ακατάλληλου κατά την προσωπική μας άποψη τις τελευταίες δεκαετίες θρησκευτικού ηγέτη στην Εκκλησία της Ελλάδος, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Λιάπη!
Την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή του εν Ελλάδι αρχηγού των Ναϊτών Ιπποτών και την επιταγή των 1000 δολαρίων (!!!) που ενεχειρίσθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας μπροστά στο φωτογραφικό φακό μαζί με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν άλλα 99.000 δολλάρια για τα έργα αποκατάστασης της Μητρόπολης Αθηνών ακολούθησε το εξής κωμικοτραγικό γεγονός της πνευματικής κάλυψης του έργου των Ναϊτών!!! Συγκεκριμένα η πολιτική ορθόδοξη παράταξη «Κοινωνία» με επιστολή της προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τεκμήρια φωτογραφίες που απεικόνιζαν τον τιτουλάριο Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνό και δύο Αρχιμανδρίτες της Αρχιεπισκοπής σε τελετή των Ναϊτών Ιπποτών ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή να εξηγήσει το πως και το γιατί Ορθόδοξοι κληρικοί συνευρίσκοντο και ευλογούν με την καλυπτόμενη σατανολατρεία των Ναϊτών Ιπποτών. Όπως ήταν φυσικό βέβαια, ο έχων λερωμένη τη φωλιά του Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος προτίμησε αντί απαντήσεως έναντι της σοβαρότατης δημόσιας καταγγελίας την ένοχη σιωπή!!! Ωστόσο, μετά το πέρασμα ολίγων μόλις ημερών η απάντηση ήρθε ως απολογητικό σημείωμα-επιστολή σε ηγούμενο από τον ίδιο τον τιτουλάριο Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνό! Εκ της επιστολής του διαπιστώνεται ότι ο εν λόγω Ιεράρχης όχι μόνο φέρεται να είναι παντελώς ανενημέρωτος για το βρώμικο παρελθόν των Ναϊτών Ιπποτών και τη σχέση τους με τη σατανολατρεία ( βλ. βιβλίο Ιω. Παλαιτσάκη «Το μυστήριον της Ανομίας» και βιβλ. Διον, Μακρή Τυφώνας Παγκοσμιοποίηση (Εκδόσεις Αγαθός Λόγος)) αλλά επιπλέον υποστηρίζει ότι το τάγμα των Ναϊτών βρίσκεται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και την πνευματική στήριξη του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου!!! Υπεραμύνεται μάλιστα του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου των Ναϊτών Ιπποτών και της σχέσης τους με την Εκκλησία της Ελλάδος και δη την Αρχιεπισκοπή και τα ιδρύματα αυτής!!! Μόνο και μόνο εκ της λίαν αποκαλυπτικής επιστολής του Μητροπολίτη Βελεστίνου αλλά και μίας απάντησης αρχιμανδρίτη της Αρχιεπισκοπής δύναται να στοιχειοθετηθεί κατηγορία καθαίρεσης των εμπλεκομένων και άμεσης παραίτησης του «ακατάλληλου» στην πράξη κατ’ εμάς Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ποιός όμως αναρωτιόμαστε έχει τα κότσια να ζητήσει επιτακτικά την εφαρμογή των Ιερών Κανόνων; Κανείς! Και δεν υπάρχει κανείς γιατί οι αρχιερατικοί δεσμοί που υφίστανται στερεώνονται πολλάκις στον φαρισαϊσμό και στην ιδιοτέλεια... κάτι που θυμίζει τη λαϊκή ρήση «μεταξύ κατεργαρέων....»
Μέσα στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ορθή την παρατήρηση αναγνώστη μας όπου ταύτισε τον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τον επιστήθιο πολιτικό φίλο του Γ. Παπανδρέου. Ο δεύτερος συνέβαλε στην οικονομική υποδούλωση των Ελλήνων στους τραπεζίτες και λοιπούς διεθνείς λωποδύτες και καυχιέται, όπως είθισται να κάνει ένας παντελώς ανίδεος, ψυχικά ασθενής η και ηλίθιος ότι συνετέλεσε στην σωτηρία της Ελλάδος!!! Έτσι και ο πρώτος πιστεύει ότι η πολιτική εκκλησιαστική γραμμή της υποταγής και της αποδοχής συνεργασίας με αιρετικούς βοηθά στην προκοπή και αναβάθμιση του έργου της Εκκλησίας! Αυτό πιθανόν να πίστευε όταν αποδέχθηκε την πρόταση συμμετοχής της Εκκλησίας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ το 2009 και έδωσε στους αφανείς τραπεζίτες 87 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ καταδικάζοντας σε οικονομικό μαρασμό την Οικονομική Υπηρεσία και προκαλώντας άμεσο κίνδυνο λουκέτου του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο ελληνικός λαός κατάφερε όμως και έδιωξε τον Παπανδρέου καταλογίζοντας το στίγμα της προδοσίας και του «καταστροφέα» της Ελλάδος. Οι Χριστιανοί ωστόσο, ανέχονται μέχρι σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσευχόμενοι στο Θεό -ορθώς πράττοντας- να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα...
 
Οικονομική ενίσχυση από Παπικούς και Αγγλικανούς
 
Εκτός λοιπόν της επίσημης και με την αρχιεπισκοπική βούλα συνεργασίας με τους εν Ελλάδι Ναϊτες Ιππότες ο εν λόγω Αρχιεπίσκοπος μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Αποστολή έχει καθιερώσει και συνεργασία κοινωνικού περιεχομένου με οικονομικές ενισχύσεις της οργάνωσης από Αγγλικανούς και Παπικούς!!! Το ποσό της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει παραμένει άγνωστο στους λοιπούς Αρχιερείς, αφού η «Αποστολή» είναι αποκλειστικά ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής, η οποία ανέλαβε να συνεχίσει το έργο της πάλαι ποτέ «Αλληλεγγύης»! Έτσι ουδείς μπορεί να απαιτήσει τι είδους συνεργασία και σε τι βαθμό έχει αναπτυχθεί με τους αιρετικούς. Από τα κατά καιρούς δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις της «Αποστολής» πληροφορούμαστε την ύπαρξη άριστης κοινωνικής συνεργασίας με τους αιρετικούς. Θα μου πείτε που βρίσκεται το κακό; Οι άνθρωποι απλά θέλουν να συνεισφέρουν στο δράμα και τα συντρίμια που προκάλεσε ο καταστροφέας της Ελλάδος και συνεχίζουν δυστυχώς στον ίδιο δρόμο και οι αντικαταστάτες αυτού... Το θέμα είναι καλοί μου άνθρωποι ότι με την αποδοχή της οικονομικής βοήθειας από τους αιρετικούς όχι μόνο δεν τους βοηθάμε να μετανοήσουν αλλά τους αντιλαμβανόμαστε ως ίσους και τους καλλιεργούμε εμμέσως περαιτέρω τον σατανικό στην κυριολεξία εγωισμό τους. Και επιπλέον ανοίγουμε διάπλατα πύλες στα δαιμόνια που τους έφεραν στην κατάσταση αυτή. Άλλωστε αυτός που δίνει με ιδιοτέλεια έχει και τις ανάλογες απαιτήσεις. Κι οι αιρετικοί είναι κατ’εξοχήν άνθρωποι παγιδευμένοι στην ιδιοτέλεια και τον φαρισαϊσμό.
 
Υποψίες φωτογραφικής διακήρυξης
 
Αφήσαμε στο τέλος την καταγγελία στην οποία προέβησαν σύλλογοι και ομάδες συντηρητών για την προκήρυξη διαγωνισμού του έργου αποκατάστασης τοιχογραφιών και αγιογραφιών του Καθεδρικού Μητροπολιτικού Ναού ύψους 2.000.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ. Όπως ισχυρίζονται, ο συντάκτης η οι συντάκτες της προκήρυξης του έργου, την συνέταξαν κατά τρόπο τέτοιο, έτσι ώστε να εξαιρεί από τη δυνατότητα συμμετοχής στο έργο τους καθ’ ύλην αρμόδιους ενώ ανοίγει την πόρτα πιθανόν σε μεγαλοεργολάβο. Είτε αληθεύουν είτε όχι τα όσα αναφέρονται στην καταγγελία εκ της σιωπής της Αρχιεπισκοπής στο θέμα τούτο συμπεραίνουμε ότι το έργο αποκατάστασης έχει αποφασισθεί να ενδυθεί με την γνωστή ιδιοτέλεια της εκάστοτε εξουσίας, η οποία ουσιαστικά το καθιστά μη αρεστό στον Πανάγαθο Θεό. Θα περιμέναμε λοιπόν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετά την καταγγελία αυτή να αναλογισθεί τα όσα περί διαφάνειας και αξιοκρατίας διακήρυττε ως Μητροπολίτης Θηβών αντιπολιτευόμενος τον προκατόχό του και να σταματήσει αμέσως τον διαγωνισμό! Δυστυχώς όμως όχι δεν προέβη στην ανάλογη έρευνα τιμωρώντας τον συντάκτη και τους πιθανούς συνεργάτες αυτού στην Αρχιεπισκοπή η στη Σύνοδο αλλά εμμένει να προχωρήσει ως έχει γράφοντας στα παλαιά των υποδημάτων του συντηρητές και μελετητές του έργου. Γιατί άραγε; Κάποιος με νόημα σχολίασε: «Είναι πολλά τα λεφτά και αρκετές οι υποσχέσεις για περισσότερα κονδύλια πιθανόν ως επιβράβευση της νωχελικής, υποτονικής και απαράδεκτης στάσης έναντι του έργου διαφθοράς που επιτελείται από διεφθαρμένους και δοσίλογους πολιτικούς»! Εμείς προσωπικά δεν επιμεριζόμαστε την άποψη αυτή του αναγνώστη μας, αφού θέλουμε να πιστεύουμε ότι το θέμα τελεί εν αγνοία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και εν γνώσει του νεαρού και άπειρου Αρχιγραμματέα Επισκόπου Διαυλείας Γαβριήλ.
Για όλα αυτά πάντως που περιγράψαμε εμμένουμε στην άποψη που διατυπώνουμε εδώ και λίγους μήνες, ότι δηλαδή ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όχι μόνο είναι ακατάλληλος να ηγηθεί της Εκκλησίας αλλά με τις πράξεις του καθίσταται και λίαν επικίνδυνος για αυτήν. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι επιβάλλεται τάχιστα να επιτρέψει στη Μονή της μετανοίας του και να παραιτηθεί. ( βλ. Ένθετο δημοσίευμα «Καθημερινής»)
 
 
 
Απόσπασμα δημοσίευσης της «Καθημερινής»
 
Ο μεγάλος σεισμός του 1999 στην Αθήνα άνοιξε αρκετές πληγές στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, που έκτοτε δεν έχει αποχωριστεί τις σκαλωσιές. Σήμερα, το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης έχει προχωρήσει σημαντικά. Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός -στις 2 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών- για την καλλιτεχνική αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού. Πρόκειται για ένα έργο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ και διάρκειας 21 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του συνόλου των τοιχογραφιών και του ζωγραφικού διακόσμου του ναού, συνολικού εμβαδού 3.930 τ.μ., συντήρηση και αποκατάσταση του συνόλου των εικόνων του τέμπλου και συντήρηση και αποκατάσταση του συνόλου των μαρμάρινων στοιχείων του γλυπτού διακόσμου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ναού.
Για το έργο αυτό όμως, που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από συλλόγους συντηρητών και μεμονωμένα άτομα, σε σχέση με την προκήρυξη και τις προϋποθέσεις που θέτει. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένας τεχνοκράτης να αναλαμβάνει με σύμβαση έργου να συντονίσει ένα τέτοιο έργο, και να συντάξει μία αντίστοιχη διακήρυξη, αλλά η περίπτωση της Μητρόπολης Αθηνών είναι ιδιαίτερη και απαιτεί εξειδίκευση και συγκεκριμένα γνωστικά εργαλεία...
...Σύμφωνα με τις ενστάσεις που διατυπώνονται υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε όσα αναγράφονται για την καταλληλότητα των υποψηφίων, αφού δεν γράφεται ρητά ότι οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πρέπει να έχουν την προβλεπομένη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που πρέπει να είναι σε ισχύ. Επιπλέον δεν αναγράφονται καν ούτε οι σχετικές διατάξεις του Ν. 2557/1997 και ειδικότερα του άρθρου 9 που αναφέρονται στα τυπικά προσόντα των υποψηφίων.
Σε άλλο σημείο της διακήρυξης προβλέπεται ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 12 άτομα κατά την εκτέλεση των εργασιών. Η απαίτηση αυτή, σύμφωνα με τις ενστάσεις που διατυπώνονται «είναι εσφαλμένη και άκυρη αφού δεν προβλέπεται τέτοια υποχρέωση από τις διατάξεις του Π.Δ. 60/2007 και συγχρόνως με την εν λόγω πρόβλεψη γίνεται επέμβαση στην υλικοτεχνική οργάνωση της παροχής των υπηρεσιών από τον ανάδοχο και επιδρά επί του κόστους του έργου. Με την εν λόγω απαίτηση της διακήρυξης, είναι βέβαιον ότι αποθαρρύνονται υποψήφιοι ανάδοχοι να καταθέσουν προσφορά, λόγω του ότι το κόστος των εν λόγω ατόμων είναι υψηλό και η διατήρηση του προσωπικού για το μεγάλο χρονικό διάστημα της εκτελέσεως της υπηρεσίας ενδεχομένως να καθιστά την υποβολή προσφοράς ασύμφορη».
Τέλος, υπάρχει επιτροπή αξιολόγησης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν έχει ανακοινωθεί όμως ποιοί παίρνουν μέρος σ’ αυτήν, ποιοί δηλαδή θα αξιολογήσουν όλα αυτά τα στοιχεία, ποιοί θα είναι στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου και ποιοί στην επιτροπή παραλαβής του. Αντιφάσεις και κενά στη σύνταξη της διακήρυξης θέτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς τη διασφάλιση της αντικειμενικής επιλογής και αξιολόγησης και εν τέλει της ορθής εκτέλεσης του έργου. Επιβάλλεται η διάλυση και της παραμικρής υποψίας φωτογραφικού διαγωνισμού.
Τα ερωτήματα ως προς τη διασφάλιση της αντικειμενικής επιλογής και αξιολόγησης του έργου συντήρησης της Μητρόπολης διατυπώνονται μετά τις τόσες αντιφάσεις που έχει η διακήρυξη. Αυτό που επιβάλλεται είναι η διάλυση και της παραμικρής υποψίας πως ο διαγωνισμός για ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους είναι φωτογραφικός.
 Και άνθρωπος εν τιμή ων ου συνήκε΄ παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς. Αύτη η οδός αυτών σκάνδαλον αυτοίς και μετά ταύτα εν τω στόματι αυτών ευδοκήσουσιν. Ως πρόβατα εν άδη έθεντο, θάνατος ποιμανεί αυτούς... (ψαλμ. 48)
ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡ. Ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός και δύο αρχιμανδρίτες σε τελετή των εν Ελλάδι Ναϊτών Ιπποτών
  ΠΗΓΗ www.orthodoxia.gr
ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...