Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Απριλίου 27, 2012

Αγωνία & αγώνες Ορθοδόξων στο Κόσοβο!...



πηγή
 Ο σκοπός του παρακάτω αφιερώματος είναι καθαρά πνευματικός και καθόλου πολιτικός. Για τις πηγές των δημοσιευμάτων, κλικ στους τίτλους.
 
 
30 φωτογραφίες του Σέρβου φωτογράφου Μιλίνκο Στεφάνοβιτς τραβηγμένες το 1999,τις πρώτες μέρες μετά την αποχώρηση του σέρβικού στρατού από το Κόσοβο όταν τον έλεγχο της περιοχής ανέλαβαν οι Αλβανοί και το Ν.Α.Τ.Ο..Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν το δράμα των προσφύγων,αλλά και τις καταστροφές που υπέστησαν οι ορθόδοξοι ναοί,πολλοί απ'αυτούς αρχιτεκτονικά μνημεία χτισμένα πριν από πολλούς αιώνες.

 
 
 
Μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 1999,πολλές εκκλησίες και μοναστήρια στο Κόσοβο και στα Μετόχια καταστράφηκαν και βεβηλώθηκαν σε περιοχές που προστατευόνταν από τις δυνάμεις KFOR.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.rastko.rs 76 εκκλησίες καταστράφηκαν σε ζώνες όπου υπήρχαν αμερικανικά και ιταλικά στρατεύματα, 17 σε ζώνες ελεγχόμενες από γερμανούς στρατιώτες, 10 σε ζώνες λεγχόμενες από βρετανούς στρατιώτες και 7 εκκλησίες σε ζώνες ελεγχόμενες από γάλλους στρατιώτες.Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πολλόί από τους ναούς που μετατράπηκαν σε ερείπια ήταν μνημεία του 14ου αιώνα και άντεξαν τόσο στις επιθέσεις των Οθωμανών,όσο και στη διάρκεια των 2 παγκοσμίων πολέμων.

 
 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο είχε καταστραφεί ένα άγαλμα του Βούδα του 7ου αιώνα και κάθε 15 λεπτά το CNN έδινε πληροφορίες. Για την τεράστια πολιτιστική καταστροφή και όχι μόνο στο Κόσοβο κανείς δεν είπε κουβέντα!
Το μοναστήρι Duboki Potok (Βαθύ ρυάκι), βρίσκεται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, κοντά στην κωμόπολη Zubin Potok, ανάμεσα στους λόφους και έχει δίπλα του ένα ρυάκι. Ήρεμο τοπίο με φιλόξενο οικοδεσπότη. Όταν πλησιάζουμε αυτό το μοναστήρι, μας υποδέχεται ο π. Romilo και μας μιλάει για το ιστορικό αυτού του μοναστηριού και για το λαό που έχρεται εδώ. 
Όταν τον ρωτήσαμε πώς ζει εδώ στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο π. Ρωμύλος λέει ότι ο Κύριος δίνει σ’αυτόν τη δύναμη να αντέξει, καθώς και ότι όλες οι άσχημες καταστάσεις και όλοι οι μπελάδες περνούν συν το χρόνο. «Όταν κάποια δυσάρεστη κατάσταση διαρκεί πολύ καιρό, τότε ο άνθρωπος το συνηθίζει και το αντέχει ευκολότερα. Είναι δύσκολο να ζει κανείς εδώ, όμως, όταν τα πράγματα γίνουν δυσβάστακτα, τότε ο άνθρωπος πρέπει να στραφεί στο Θεό και να ελπίζει ότι Αυτός θα του δώσει δύναμη και θάρρος να αντέξει περισσότερο», λέει ο π. Ρωμύλος.

«Για το μοναστήρι Duboki Potok γίνεται λόγος για πρώτη φορά στα παλιά κείμενα, και συγκεκριμένα σε μια τουρκική απογραφή πληθυσμού από τον 14ο αιώνα, όταν το μοναστήρι βρισκόταν σε ερείπια. Αργότερα, τον 16ο αιώνα, το μοναστήρι ανακαινίζεται, και τον 18ο αιώνα αποκτάει και παρεκκλήσι. Το έτος 1903 κτίστηκε το καμπαναρειό, και τα μέλη του Συνδέσμου της Σέρβας πριγκίπισσας Ljubica από το Βελιγράδι αγόρασαν μια μεγάλη καμπάνα και την έστειλαν εδώ, μέσω του μεγάλου βουνού Rogozna, στο νότο της Σερβίας».
Αυτά μας διηγείται ο π. Ρωμύλος, και συνεχίζει λέγοντας ότι πριν 400 χρόνια το μοναστήρι φυλάγει και μερικά ιερά λείψανα, δηλαδή το χέρι του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Νικήτα, που είναι προστάτης αυτής της περιοχής, και για αυτόν το λόγο ο πιστός λαός ονομάζει αυτό το μοναστήρι και «Άγιο Χέρι». Εδώ φυλάγονται, επίσης, και λείψανα του Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, μέσα σε ένα μικρό κυβώτιο, που βρίσκεται κάτω από τις εικόνες αυτών των δύο Αγίων Πατέρων. Ο λαός έρχεται εδώ να προσευχτεί με την ησυχία του, μακριά από το καθημερινό άγχος. 
 
«Όλοι μας έχουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά, πρέπει να καλλιεργούμε τις καλές αρετές μας και να αποφεύγουμε τις κακές, πρέπει όλοι μας να αλλάζουμε το χαρακτήρα μας με το πέρασμα του καιρού, και προχωρώντας στην ηλικία μας πρέπει να γίνουμε ώριμοι άνθρωποι. Είναι πιο δύσκολο να αλλάξει ο άνθρωπος την περιφάνειά του, όμως, με τη βοήθεια του Θεού και αυτό γίνεται»,- καταλήγει ο π. Ρωμύλος, και προσθέτει ότι σήμερα όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, όπου και να ζουν, όλοι τους έχουν τα ίδια προβλήματα και στεναχώρια.
 
Επιμέλεια της δημοσιογράφου Ljiljana Sinđelić Nikolić. πηγή

*****
Εμπόριο ανθρώπινων οργάνων (Σέρβων αιχμαλώτων) στο Κόσοβο!
 
  
Δημοσιευμένο στις 10 Μαΐου 2011 
 
Το Κόσσοβο είναι το αποτέλεσμα ενός πολέμου, το 1999 και ενός έρωτα. Του πολιτικού έρωτα των ΗΠΑ και των συμμάχων της προς τους Αλβανούς του Κοσσόβου. 

Το Κόσσοβο παρά τις αντιδράσεις αυτονομήθηκε. Η πολιτική ηγεσία του Κοσσόβου, είναι οι παλιοί πολέμαρχου του UCK. Ακόμη και στις ΝΑΤΟικές εκθέσεις, εμφανίζονται ως μια ομάδα με άνομες ενέργειες. Εγκλήματα πολέμου, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. 

Στη διάρκεια του πολέμου το 1999, ομάδες του UCK σκότωναν αμάχους στο Κόσσοβο τους αφαιρούσαν τα όργανα και τα πουλούσαν. Το «κίτρινο σπίτι», το σύμβολο της φρίκης, ανοίγει την πόρτα του στην αλήθεια. 

Ο αρχηγός του UCK και νυν πρωθυπουργός του Κοσσόβου απαντά στις κατηγορίες που τον θέλουν αρχηγό μιας εγκληματικής ομάδας που εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα. 

Το ένοχο μυστικό του ΟΗΕ αποκαλύπτεται. Οι απόρρητες εκθέσεις που αποδεικνύουν πως ο ΟΗΕ ήξερε, βγαίνουν από το «Κουτί της Πανδώρας».

  
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, προώθησε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το αίτημα της Σερβίας να αρχίσει έρευνα για τις αναφορές – στην έκθεση για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο – του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι. 

Ταυτόχρονα στήριξε την ανεξάρτητη έρευνα. 

«Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ τη δυνατότητα να εκφράσω τη στήριξή μου σε θεμελιώδη, ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα των σοβαρών καταγγελιών. Ο ΟΗΕ θα συνεργαστεί πλήρως σε μια τέτοια έρευνα, αν διεξαχθεί», αναφέρεται σε επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που απεστάλη στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Ο Μπαν Κι-Μουν στην τριμηνιαία έκθεσή του για το Κόσοβο, η οποία θα εξεταστεί την Πέμπτη σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι είναι αναγκαία μια θεμελιώδης και ανεξάρτητη έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, με ισχυρό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και πλήρη συνεργασία όλων των πλευρών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος θα συμμετάσχει στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 12 Μαΐου, ανήγγειλε ότι θα εξεταστεί και η σερβική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή έρευνας για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο από ανεξάρτητο όργανο υπό την εντολή του ΟΗΕ, αλλά ότι δεν αναμένει να ληφθεί οριστική απόφαση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...