Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Διαφωνώ με τη Χρυσή Αυγή αλλά την επαινώ για τη διαμαρτυρία της κατά της βλάσφημης θεατρικής παράστασης Corpus Christi Τι αναφέρει σε νέα επιστολή του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας1. Θέλω, αγαπητοί μου χριστιανοί, πάλι να γράψω γι᾽ αυτό το επαίσχυντο και βλάσφημο έργο, που το λένε Corpus Christi. Και το θεωρώ ως ανάγκη να γράψω, γιατί ως να μου φαίνεται ότι φύγαμε από το θέμα και το πάμε αλλού.
Το θέμα μας είναι να πονέσουμε και να κλάψουμε γι᾽ αυτό το μόλυσμα που έγινε στην Ορθόδοξη πατρίδα μας, την Ελλάδα, την χώρα των αγίων και των ηρώων.
Και το θέμα μας είναι πάλι να παρακαλέσουμε με δάκρυα την Παναγία Δέσποινα για να ικετεύσει τον Κύριο μην έλθει η οργή Του κατεπάνω μας, γιατί ανεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα να συμβεί στις ημέρες μας τέτοιο κακό, χειρότερο από τα προηγούμενα. Και για να μην με παρεξηγήσουν οι «θεολογούντες» της «νεοπατερικής θεολογίας», ως «οργή Θεού» που είπα, εννοώ την άρση της θείας Χάριτος, γιατί ο Θεός δεν παύει ποτέ να είναι αγάπη. Η λεγομένη «οργή Θεού» είναι η άλλη πλευρά της αγάπης Του!
2. Εμμένω σταθερά στην πίστη, την οποία ήδη διετύπωσα, ότι το βλάσφημο αυτό έργο, που αποτελεί σημείο των καιρών, έπρεπε να δεχθεί την δυναμική αντίδραση και την πολεμική κλήρου και λαού, την οποία εξέφρασαν ολίγοι μόνον ευσεβείς χριστιανοί.
Ως αρχιερεύς Χριστού εύχομαι πλούσια την ευλογία του Θεού στις οικογένειες αυτών που διαμαρτυρήθηκαν φανερά κατά του αισχίστου αυτού έργου και ας καταλογίσει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός την ομολογία τους αυτή την Ημέραν της Κρίσεως προς σωτηρίαν τους. Ο Κύριος επαινεί τον άγγελο της Εκκλησίας της Εφέσου για την αρετή του ότι «ου δύνη βαστάσαι κακούς» (Αποκ. 2,2). Και ως «κακοί» στο χωρίο αυτό της Αποκαλύψεως εννοούνται οι αιρετικοί και οι βλάσφημοι.
3. Αλλά κάτι άλλο θέλω να πω: Έφυγε το θέμα από τον πόνο και την αγανάκτηση κατά του αισχρού έργου και από την μετάνοιά μας που πρέπει να δείξουμε όλοι μας για την εμφάνισή του και ο λόγος εστράφη προς την «Χρυσή Αυγή». Είναι ανάγκη να γράψω περί αυτού, γιατί και εγώ κατηγορήθηκα από μερικούς για τον έπαινό μου προς τους διαμαρτυρηθέντας, επειδή μεταξύ αυτών ήταν και Χρυσαυγίτες.
Κατά πρώτον θέλω να πω ότι δεν το εγνώριζα αυτό εγώ, γιατί – ας το πω – δεν βλέπω τηλεόραση, ούτε γνωρίζω να χειρίζομαι ίντερνετ, ούτε και ακούω συστηματικά ειδήσεις. Δεύτερον, η Χρυσή Αυγή αποτελεί πολιτικό κόμμα και με πολλή ειλικρίνεια λέγω – όπως το γνωρίζουν αυτό οι ακροατές των κηρυγμάτων μου – ότι δεν ταυτίζομαι με κανένα πολιτικό κόμμα, γιατί αυτά έχουν λάθη, ως ανθρώπινα δημιουργήματα που είναι.
Δέχομαι όμως τα κόμματα ως ιδεολογίες, γι᾽ αυτό και τα σέβομαι. Αλλά μισώ και αποστρέφομαι το κόμμα εκείνο που το σύστημά του έχει είτε αθεΐα είτε βία. Ομοίως από την μελέτη μου στην Αγία Γραφή και μάλιστα στην Παλαιά Διαθήκη δέχομαι την παγκοσμιότητα του Θεού, όπως την εκήρυτταν από παλαιά οι Προφήτες (ιδιαίτερα ο άγνωστος συγγραφεύς του βιβλίου του Ιωνά), οι οποίοι χαρίζουν στην ταλαίπωρη ανθρωπότητα παγκόσμια την μορφή του Λυτρωτού Μεσσία. Επομένως δεν δέχομαι την κακοδοξία ότι ο Θεός είναι της Ελλάδος μόνο και τα άλλα έθνη είναι περιφρονημένα. Η Παναγία μας ήταν Εβραιοπούλα!
4. Πιστεύω ότι κατά του αισχίστου έργου Corpus Christi έπρεπε να κατέλθουν προς διαμαρτυρία όλα τα πολιτικά κόμματα της πατρίδας μας. Γιατί να διαμαρτυρηθούν και να κατεβούν στο πεζοδρόμιο μόνο μέλη της Χρυσής Αυγής και όχι οπαδοί και άλλων πολιτικών κομμάτων; Όλοι, ακόμη και οι ποδοσφαιρικές ομάδες – που το λέγει ο λόγος! – έπρεπε να εμφανιστούν για διαμαρτυρία.
Ώστε λοιπόν για το θέμα της Χρυσής Αυγής, όπως τουλάχιστον το εννοώ εγώ, έπρεπε να πει αυτός που διαφωνεί προς το κόμμα αυτό: Διαφωνώ ιδεολογικά με την Χρυσή Αυγή. Δεν δέχομαι την γραμμή της. Όμως μπράβο της, γιατί στο βλάσφημο κατά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού έργο που παίχτηκε, αυτοί μόνον παρουσιάστηκαν να διαμαρτυρηθούν εντόνως. Γιατί απουσίασαν τα άλλα κόμματα; Γιατί δεν πήγε και ο δικός μου υπουργός που ψήφισα;
5. Αδελφοί μου, τα χρόνια μας είναι δύσκολα, είναι χρόνια που προφήτευσε η Αποκάλυψη του Ιωάννου. Οι εχθροί του Χριστού και της Εκκλησίας ανέβηκαν στα μπαλκόνια και φωνάζουν με ηχηρά μεγάφωνα, η αμαρτία βραβεύεται, όπως το πολυκέφαλο θηρίο της Αποκαλύψεως παρουσιάζεται στεφανωμένο.
Σ᾽ αυτά τα δύσκολα χρόνια πρέπει να ζητάμε από τον Χριστό να μας θερμάνει την πίστη μας και την αγάπη μας σ᾽ Αυτόν και ακόμη να μας δώσει και πόθο μαρτυρίου. Ναι, τα συμβαίνοντα στην εποχή μας πράγματα θα μας οδηγήσουν αύριο σε μαρτύριο. Ας αυξήσουμε λοιπόν την προσευχή στην Παναγία μας,ας αγωνιζόμαστε να τηρούμε το πανάγιο θέλημα του Χριστού, ας μελετούμε την Αγία Γραφή, την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας και τους βίους των Αγίων μας, για να ρυθμίζουμε και ημείς ανάλογα την ζωή μας στους αποκαλυπτικούς αυτούς καιρούς που ζούμε.
Πάντως, από όσα διαβάζω στα ιερά Συναξάρια, οι άγιοι ήταν ομολογητές και διαμαρτύρονταν για τα ακουόμενα και εμφανιζόμενα στην εποχή τους βλάσφημα κατά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Και εκείνα τα βλάσφημα ήταν πολύ ολιγότερο βλάσφημα από αυτό το βρώμικο έργο, που το λένε Corpus Christi.

Συντάκτης: Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας
Πηγή: ΑΚΤΕ-ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου