Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος,
Πέρασαν τόσα χρόνια από την εποχή του Χριστού και πολλοί στο πέρασμα των αιώνων έχουν αναρωτηθεί αν είναι εφικτό να εντοπίσουμε ακριβώς την ημερομηνία της Σταύρωσής Του. Ο διακεκριμένος Έλληνας φυσικός και αστρονόμος Διονύσης Σιμόπουλος προσπάθησε μέσα από ερευνά του, να απαντήσει στο διαχρονικό αυτό ερώτημα. Η απάντηση είναι πιθανόν θετική κατά τον κ. Σιμόπουλο, αφού σήμερα μπορούμε εύκολα να συνδυάσουμε τις ιστορικές με τις αστρονομικές μας γνώσεις και να δώσουμε οριστικά μια ιδιαίτερα πειστική εκτίμηση. Όπως έχουμε διαβάσει από τις Γραφές, η περίοδος της Σταύρωσης ταυτίζεται άμεσα με την εαρινή ισημερία, τις φάσεις της Σελήνης και το Σεληνιακό ημερολόγιο που υπήρχε εκείνη την εποχή στην Παλαιστίνη. Θέματα αμιγώς αστρονομικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ευαγγελιστών, αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος, η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ και η Σταύρωση εκτυλίχθηκαν την εβδομάδα που γιορταζόταν το Εβραϊκό Πάσχα. Με βάση το Σεληνιακό τους ημερολόγιο οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα τους κατά την διάρκεια του μηνός Νισάν. Ο μήνας αυτός ήταν ακόμη και ο πρώτος μήνας του εβραϊκού έτους, ενώ η εορτή του Πάσχα γιορταζόταν κάθε 15 του μηνός Νισάν, δηλαδή την ημέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του, αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής άρχισε «κηρύσσων βαπτισμό μετανοίας» την 15η χρονιά της ηγεμονίας του αυτοκράτορα Τιβέριου.
Τι προκύπτει από αυτήν την αναφορά του Λουκά; Ότι ο Ιωάννης άρχισε να κηρύσσει την άνοιξη του 29 μ.Χ. σε ηλικία 30 ετών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου. Ο Χριστός, μιας και ήταν έξι μήνες μικρότερος από τον Ιωάννη, το δικό Του κήρυγμα τοποθετείται πως άρχισε το φθινόπωρο του 29 μ.Χ., διάρκειας 3,5 ετών όπως υπογραμμίζει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Έτσι, η Σταύρωσή Του κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να έγινε την περίοδο του Εβραϊκού Πάσχα του 33 μ.Χ.
Επίσης οι Ευαγγελιστές μας γνωστοποιούν ότι το έτος της Σταύρωσης, το Εβραϊκό Πάσχα γιορτάστηκε ημέρα Σάββατο. Γεγονός που σημαίνει ότι η πρώτη εαρινή πανσέληνος της χρονιάς της Σταύρωσης πρέπει να συνέπιπτε Παρασκευή ή Σάββατο, αφού οι Εβραίοι δεν συνήθιζαν ποτέ να γιορτάζουν το Πάσχα τους την Παρασκευή γιατί ήταν ημέρα προπαρασκευής.
Με υπολογισμούς που έχουν γίνει και με βάση τα δεδομένα των αστρονόμων, μαθαίνουμε ότι το Πάσχα των Εβραίων επί εποχής της ηγεμονίας της Ρώμης στην Παλαιστίνη από τον Πόντιο Πιλάτο (26-35 μ.Χ.)γιορτάστηκε ημέρα Σάββατο τα έτη 26, 30 και 33 μ.Χ.
Όμως το 26 και το 30 μ.Χ. είναι νωρίς αφού ο Χριστός έζησε 33 χρόνια, προκύπτει το συμπέρασμα σύμφωνα με τις έρευνες που καταγράφονται, ότι η Σταύρωση του Χριστού πρέπει μάλλον να συνέβη την Παρασκευή 3 Απριλίου και η Ανάσταση τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 5 Απριλίου του 33 μ.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά