Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2013

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟΝ ΜΑΛΑΧΙΑ ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟΝ ΜΑΛΑΧΙΑ
ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ

«Ιδούἐγὼἐξαποστέλλω τὸν ἄγγελόνμου, καὶ ἐπιβλέψεται ὁδὸνπρὸ προσώπουμου (), καὶ ἐξαίφνης ἥξει εἰς τὸν ναὸν ἑαυτοῦ Κύριος, ὃν ὑμεῖς ζητεῖτε, καὶ ὁ ἄγγελος τῆς διαθήκης, ὃν ὑμεῖς θέλετε· ἰδοὺ ἔρχεται, λέγει Κύριος () παντοκράτωρ». Μαλαχίας 3:1.
          Το παρόν εδάφιο (προφητεία για την αποστολή του Ιωάννου του Προδρόμου), είναι πολύ σπουδαίο για τον αντιαιρετικό αγώνα ενάντια στους αντιτριαδίτες. Διότι αυτό το εδάφιο αποδεικνύει τα εξής :
-        Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Γιαχβέ που στέλνει προ προσώπου του τον άγγελό του (τον Ιωάννη τον Πρόδρομο).
-        Ο ομιλών Γιαχβέ – Υιός ταυτίζει τον εαυτό του με τον Ερχόμενο Μεσσία και ταυτόχρονα διακρίνει τον εαυτό του από αυτόν διότι ο Μεσσίας δεν είναι μόνο Θεός αλλά και άνθρωπος. Έχει δηλαδή δύο Φύσεις.
-       Το εδάφιο αποδεικνύει σαφέστατα την προΰπαρξη του Υιού ως Προσώπου πριν την σύλληψή του στην μήτρα της Παρθένου.Το λέμε αυτό διότι εκτός από τους ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά οι οποίοι δέχονται μεν την προϋπαρξη του Υιού αλλά θεωρούν αυτόν ως κτίσμα –Άγγελο, υπάρχουν και άλλοι αντιτριαδίτες αιρετικοί οι οποίοι διδάσκουν ότι ο Ιησούς είναι μεν Θεός αλλά δεν υπάρχει Αγία Τριάδα ! Συγκεκριμένα πιστεύουν ότι ο Υιός δεν προυπήρχε πριν γεννηθεί ως άνθρωπος από την Παρθένο και ότι αποτελεί ο Ιησούς μία φανέρωση του Θεού Πατρός. Δέχονται μεν τον Ιησού ως άνθρωπο ότι είναι διακριτό πρόσωπο από τον Πατέρα αλλά δεν δέχονται ότι υπάρχει το πρόσωπο του Υιού ως Θεού καθώς και το πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος. Θεωρούν ότι το Άγιο Πνεύμα και ο Ιησούς είναι εκφράσεις του Ενός θείου Προσώπου του Πατρός. Ο Υιός και Λόγος του Θεού λέγουν δεν προϋπήρχε ως διακριτό πρόσωπο όπως ακριβώς ο ενδιάθετος ανθρώπινος λόγος δεν είναι πρόσωπο .
Το εδάφιο όμως του Μαλαχία είναι σωστός κόλαφος. Διότι δείχνει ότι ο ίδιος ο Ιησούς απέστειλε τον Ιωάννη. Και αφού ο Ιωάννης ως άνθρωπος ήρθε σε ύπαρξη πρίν την ανθρώπινη φύση του Ιησού, καθίσταται σαφές ότι ως Θεός ο Υιός προϋπάρχων  του Ιωάννη, απέστειλε τον Πρόδρομο.
Στην προσπάθεια τους να ανασκευάσουν την φράση του Υιού στον Μαλαχία «πρὸ προσώπου μου ()» παραπέμπουν στην Καινή Διαθήκη που παραθέτει την ίδια προφητεία με την φράση «πρὸ προσώπου σου» :
«οὗτος γάρ ἐστι περὶ οὗ γέγραπται· ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω τὸν ἄγγελόν μουπρὸ προσώπουσου, ὃς κατασκευάσει τὴν ὁδόν σου ἔμπροσθένσου» Ματθαίος 11:10.
Και ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η ορθή πρόταση. Η άλλη που γράφει το κείμενο των Εβδομήκοντα την θεωρούν λάθος, είτε των Εβδομήκοντα είτε των αντιγραφέων των Εβδομήκοντα…
Θέλουν να ξεχνούν πως την ίδια ακριβώς φράση έχει και το Εβραϊκό κείμενο := προ προσώπου μου. Στα Εβραϊκά η φράση «προ προσώπου σου» είναι- «καὶ συναποστελῶ τὸν ἄγγελόν μουπρὸ προσώπου σου()» Έξοδος 33:2.
προ προσώπου μου ()  /  προπροσώπου σου ()
 Άρα τα περί λάθους αναιρούνται ! Ούτε φυσικά υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην Παλαιά Διαθήκη και στην Καινή. Η περίπτωση είναι όμοια με την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Στο εδάφιο π.χ  Πράξεις 2:24 λέγει η Γραφή ότι ο Θεός ανέστησε τον Ιησού « ὃν ὁ Θεὸς ἀνέστησε λύσας τὰς ὠδῖνας τοῦ θανάτου». Ενώ στο χωρίο Ιωάννης 2: 19-22 λέγει ότι ο ίδιος ο Ιησούς ανέστησε τον εαυτό του- αυτοαναστήθηκε δηλαδή- « ἀπεκρίθη ᾿Ιησοῦς καὶ εἶπεν αὐτοῖς· λύσατε τὸν ναὸν τοῦτον, καὶ ἐν τρισὶν ἡμέραιςἐγερῶαὐτόν.  εἶπον οὖν οἱ ᾿Ιουδαῖοι· τεσσαράκοντα καὶ ἓξ ἔτεσιν ᾠκοδομήθη ὁ ναὸς οὗτος, καὶ σὺ ἐν τρισὶν ἡμέραις ἐγερεῖς αὐτόν;  ἐκεῖνος δὲ ἔλεγε περὶ τοῦ ναοῦ τοῦ σώματος αὐτοῦ.  ὅτε οὖν ἠγέρθη ἐκ νεκρῶν, ἐμνήσθησαν οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ ὅτι τοῦτο ἔλεγε, καὶ ἐπίστευσαν τῇ γραφῇ καὶ τῷ λόγῳ ᾧ εἶπεν ὁ ᾿Ιησοῦς».



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...