Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Μαΐου 30, 2014

Τι λές Ταγίπ για μια ορθόδοξη λειτουργία έξω απ’ το μπλε τζαμί;

Όπως διαβάζουμε, κάποιος «Σύλλογος Νεολαίας της Ανατολίας» ετοιμάζει στις 4 το απόγευμα αύριο, εκδήλωση έξω από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στην οποία θα παρευρεθούν 100 χιλιάδες νεαροί Τούρκοι, πιστοί μουσουλμάνοι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τελεστεί και μουσουλμανική προσευχή.
Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε την εποχή του πρώτου ισλαμιστικού κόμματος της Τουρκίας, αυτό της… Ευδαιμονίας που είχε ιδρύσει οΝετζμεντίν Ερμπακάν, πολιτικός «πατέρας» του Ερντογάν. Και φυσικά, οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη 561η επέτειο της Άλωσης της Πόλης. Φυσικά και θα συμμετέχουν οι νεολαίοι του κόμματος AKP του Ερντογάν.
Φεύγοντας λίγο από το ισλαμιστικό και πηγαίνοντας στο εθνικιστικό, η είδηση που ακολουθείεπιβεβαιώνει το πόσο τα δυο αυτά θεμελιώδη χαρακτηριστικά του σύγχρονου τουρκικού κράτους αποτελούν έκαστο την άλλη όψη του ιδίου νομίσματος.
Ακροδεξιός πρώην πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, ο Γιουσούφ Χαλάτσογλου, μέλος του Εθνικιστικού Κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP), υποστήριξε ότι στο διάταγμα που είχε ετοιμασθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο, η υπογραφή του Ατατούρκ είναι πλαστή! Επίσης, ότι το διάταγμα αυτό δε δημοσιεύθηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ δεν έχει ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου…
Βέβαια, πέραν των εκπροσώπων του ισλαμοφασιστικού σκοταδισμού στη γειτονική χώρα, υπάρχουν και άλλοι πιο καλλιεργημένοι και συνετοί άνθρωποι, ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι, οι οποίοι μαζεύουν υπογραφές για να αποτρέψουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τασσόμενοι υπέρ της διατήρησής της ως μουσείου.
Σεβόμενοι αυτούς ακριβώς του ανθρώπους, απλώς περιοριζόμαστε να ρωτήσουμε τους αντιπάλους τους, πως θα τους φαινόταν η τέλεση θείας λειτουργίας έξω από το μπλέ τζαμί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...