Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2022

Βουλγαρίας Νεόφυτος: Έκκληση για ειρήνη σε όλο τον κόσμο

 

Με αφορμή την Εθνική Ημέρα για Απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον πενταίωνο οθωμανικό ζυγό, που τιμάται στις 3ης Μαρτίου, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος ευχήθηκε ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Ο Μακαριώτατος έκανε μνεία και στον πόλεμο στην Ουκρανία: “Είθε ο καθένας, σύμφωνα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του, να ανοίξει τις καρδιές του σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές που υποφέρουν και βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους λόγω του κλιμακούμενου πολέμου στην Ουκρανία”.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρό το μήνυμα του Μακαριωτάτου:

Και φέτος – στις 3ης Μαρτίου, γιορτάζουμε την Απελευθέρωσή μας από πέντε αιώνες σκλαβιάς στους Οθωμανούς.

Ας πάμε νοερά πίσω στην εποχή που, με τις ενωμένες προσπάθειες αμέτρητων γνωστών και άγνωστων ηρώων, ο Θεός μας έδωσε ξανά ελευθερία και ανεξαρτησία.

Τηρούμε τη μνήμη των πολεμιστών και προσευχόμαστε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για το ανιδιοτελές κατόρθωμά τους.

Το παράδειγμα και η αυτοθυσία τους μας εμπνέουν και μας υποχρεώνουν να διαφυλάξουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας ως τα υψηλότερα χαρίσματα του Θεού για τον άνθρωπο, μαζί με την ειρήνη.

Ζούμε σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν στον οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια του ατόμου έχει υψηλότερη αξία.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν είναι δεδομένες σε κανέναν και παραμένουν αξίες για τις οποίες πρέπει να αγωνιστούμε και να υπερασπιστούμε με την διπλωματία. Αυτός ο αγώνας είναι αδιάκοπος!

Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα Του. Του έδωσε την ελεύθερη βούληση έτσι ώστε να ξεριζώσει το καλό από το κακό.

Η ελευθερία είναι αυτό που μας διακρίνει ως το αποκορύφωμα της δημιουργίας του Θεού. Το να την διατηρήσουμε και να την υποστηρίξουμε σημαίνει να κρατάμε την εικόνα του Θεού μέσα μας.

Να εκτιμούμε και να σεβόμαστε αυτό το υπέρτατο δώρο του Δημιουργού και να χτίζουμε τη ζωή μας σύμφωνα με το άγιο θέλημα του Θεού για τον κόσμο και την ανθρωπότητα. Να είμαστε ειρηνοποιοί.

Καλούμε όλα τα πιστά τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας να προσευχηθούν ολόψυχα στον Παντοδότη του καλού, για ειρήνη σε όλο τον κόσμο και ευεργεσία μεταξύ των ανθρώπων!

Η Αγία Εκκλησία ανέκαθεν αγωνιζόταν για την ειρήνη και τον σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία κάθε ανθρώπου, καθώς και για την κυριαρχία κάθε χώρας ξεχωριστά. Έτσι και τώρα.

Είθε ο καθένας, σύμφωνα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του, να ανοίξει τις καρδιές του σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές που υποφέρουν και βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους λόγω του κλιμακούμενου πολέμου στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα του ίδιου του Σωτήρος Κυρίου Ιησού Χριστού και βοηθώντας όλους όσους ταλαιπωρούνται.

Είθε ο Θεός να συγχωρήσει και να καθησυχάσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την Απελευθέρωση της αγαπημένης μας Πατρίδας της Βουλγαρίας!

Είθε η ειρήνη του Θεού, το μεγάλο έλεος και η αγάπη Του να είναι μαζί μας!

Ζήτω η ελεύθερη και ανεξάρτητη Βουλγαρία!

† ΝΕΟΦΥΤΟΣ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

orthodoxianewsagency

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

τα άλαλα και υα μπάλαλα

  Πολλοί «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά» τους, γιατί το κοπάδια του λαού ακολουθούν αδιάκοπα τους πολιτικούς απατεώνες «ως πρόβατα επί σφαγήν». ...