Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2012

Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης



Εκτυπώστε το άρθρο Στείλτε το άρθρο με email 
Έζησε τον 7ο αιώνα στα χρόνια του βασιλιά των Περσών Χοσρόη και του αυτοκράτορα Ηράκλειου. Γεννήθηκε στο χωριό Ραζήχ της επαρχίας Ρασνουνί. Γιος Πέρση, από την τάξη των Μάγων, είχε λάβει αξιόλογη εκπαίδευση και είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα φιλοσοφικά και θρησκευτικά προβλήματα. Όταν ο Χοσρόης κατέλαβε τα Ιεροσόλυμα το 614 και έστειλε τον Τίμιο Σταυρό στην Περσία, οι μορφωμένοι Πέρσες ενδιαφέρθηκαν πολύ για το πρόσωπο του Χριστού και τη θρησκεία του.Ένας από αυτούς ήταν και ο Μαζοενδάτ, ο γιος του Βαβ, που κατέληξε στο ν’ ασπαστεί τη χριστιανική θρησκεία. Γι’ αυτό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου βαπτίστηκε, εκάρη μοναχός στη Μονή του αββά Ιουστίνου και μετονομάστηκε σε Αναστάσιος. Κατόπιν πήγε στην Καισάρεια, όπου θεώρησε καθήκον του να προσηλυτίσει στο χριστιανισμό την εκεί περσική φρουρά. Στην προσπάθειά του αυτή καταγγέλθηκε στον διοικητή Μαρζαβανά. Αυτός, όταν έμαθε ότι ο Αναστάσιος ήταν γιος Μάγου, προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον επαναφέρει στην περσική θρησκεία. Απέτυχε όμως και διέταξε το θάνατό του με αποκεφαλισμό.
Ο Αναστάσιος μειδίασε ευτυχισμένος, διότι αξιώθηκε όχι μόνο να πιστέψει, αλλά και να πάθει για τον Χριστό.
Η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του στις 22 Ιανουαρίου.

Απολυτίκιο
Την πλάνην αφέμενος την των Περσών νουνεχώς, τη πίστει προσέδραμες τη του Χριστού ευσεβώς, σοφέ Αναστάσιε. όθεν και εν ασκήσει, διαπρέψας ενθέως, ήθλησας υπέρ φύσιν και τον όφιν καθείλες. διό διπλώ στεφάνω, θεόθεν εστεφάνωσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...