Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2012

Το δράμα των αστέγων - Αυξάνεται ο αριθμός και στην Πάτρα - Εικόνες ντροπής στην Αθήνα







Το δράμα των αστέγων - Αυξάνεται ο αριθμός και στην Πάτρα - Εικόνες ντροπής στην Αθήνα Έκρηξη του αριθμού των ανθρώπων που θα βρεθούν χωρίς στέγη φοβάται ο Δήμος Πατρέων

Οι νεόπτωχοι αυξάνονται καθημερινά και στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Αρκετοί είναι ήδη χωρίς σπίτι και ακόμα περισσότεροι κινδυνεύουν να βρεθούν σε αυτή τη θέση μιας και η ανεργία και οι περικοπές του όποιου εισοδήματος έχει φέρει σε πολλές περιπτώσεις αδυναμία καταβολής του ενοικίου.
Όπως έχει ξαναγράψει το www.thebest.gr oι οικογένειες που ζητούν βοήθεια από την Τράπεζα Τροφίμων αυξάνονται καθημερινά, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν και οι άστεγοι.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Θεοχάρη Μασσαρά η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό του 20%. Όπως αναφέρει στο www.thebest.gr., από τον Οκτώβριο έως σήμερα στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν απευθυνθεί 15 άνθρωποι, που δεν έχουν ένα κατάλυμα και που κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν παράλληλα ψυχολογικά προβλήματα και εξαρτήσεις από ποτό ή ναρκωτικές ουσίες.
Και αυτές είναι οι περιπτώσεις για τις οποίες έλαβε ενημέρωση ο Δήμος, καθώς ειναι και άλλες που δεν έχουν γνωστοποιηθεί...
Μάλιστα ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού προβλέπει σημαντική αύξηση, ακόμα και διπλασιασμό των αστέγων στην Πάτρα, μιας και πολλοί άνθρωποι προστρέχουν ήδη στην υπηρεσία και ζητούν βοήθεια, προκειμένου να πληρώσουν τα ενοίκια που οφείλουν, με αποτέλεσμα να απειλούνται με έξωση."Φοβάμαι ότι με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί γενικά, θα έχουμε κύμα εξώσεων".
Την ίδια ώρα ο Δήμος καταβάλει προσπάθεια για τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας αστέγων αν και το ζήτημα είναι να αλλάξουν οι συνθήκες που επικρατούν προκειμένου να μη διογκωθεί το πρόβλημα και δούμε και άλλες εικόνες ντροπής στην Ελλάδα του 2012.
Δραματική η κατάσταση στην Αθήνα
Ωστόσο το πρόβλημα των αστέγων στην Αθήνα είναι εντονότερο.Στο κέντρο της πρωτεύουσας εκτυλίσσονται σκηνές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Σκηνές που οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν να «σβήσουν», να ξεχάσουν για πάντα.
Μία απλή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας -εν έτει 2012- σου επιτρέπει να δεις ανθρώπους οι όποιοι -ένεκα της οικονομικής κρίσης- έχασαν (κυριολεκτικά) τα πάντα. Μοναδική τους συντροφιά η απόλυτη εξαθλίωση. Πρόσωπα σκυθρωπά, κεφάλια κατεβασμένα, χωρίς στέγη ούτε καν ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Είναι οι άστεγοι, οι οποίοι ζουν ανάμεσά μας, είναι κάποιοι από εμάς...
Η zougla.gr βρέθηκε στο Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Ένα κομμάτι γης σε μια γωνιά της απέραντης τσιμεντούπολης, στο οποίο ο επισκέπτης αντικρίζει σκηνές μιας άλλης εποχής. Ή μάλλον της σημερινής εποχής.
Οι εικόνες που καταγράφηκαν ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες: δεκάδες άνθρωποι περίμεναν στη σειρά  για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό. Ο ένας έσπρωχνε τον άλλον, φωνές ακούγονταν από παντού, οι υπάλληλοι έτρεχαν σαν τρελοί για να προλάβουν να τους εξυπηρετήσουν όλους. Πού να προλάβουν…
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, πρόεδρο του Ιδρύματος, το προφίλ των συμπολιτών μας που «φιλοξενούνται» σήμερα εκεί δεν έχει καμία σχέση με αυτό των προηγούμενων ετών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ενδείξεις και εκτιμήσεις κοινωνικής υπηρεσίας του Ιδρύματος, έχει σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 15% το τελευταίο διάστημα. «Σε λίγο καιρό δεν θα ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» ήταν τα λόγια του.
«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα "τσουνάμι" καταστάσεων. Δυσκολευόμαστε ιδιαίτερα, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως, διάφορους εξαρτημένους ή ηλικιωμένους. Γενικότερα, όλες τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που έχουν τη νοοτροπία να τα θέλουν όλα και να τα θέλουν τώρα και έχουν δίκιο, καθώς έχουν βιώσει δύσκολες συνθήκες».
Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Ίδρυμα
Καθημερινά το ίδρυμα αστέγων πραγματοποιεί δύο συσσίτια: ένα στις 12.00 και ένα στις 16.00 το απόγευμα.Επίσης, σε συνεργασία με γνωστή αλυσίδα super market, έχει καταφέρει να δημιουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο που εξυπηρετεί περίπου 200 οικογένειες. Την ίδια στιγμή λειτουργεί και η αθηναϊκή αγορά, η οποία είναι ένα κατάστημα που δίνει δωρεάν ρούχα και εξυπηρετεί 600 άτομα.
Εκτός από αυτά, το Ίδρυμα διαθέτει κοινωνικό φαρμακείο, άτυπη τράπεζα τροφίμων, ενώ παραχωρεί ξενώνες σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Το ανεύθυνο κράτος
Όταν η συζήτηση πηγαίνει στον ρόλο και την προσφορά της επίσημης Πολιτείας, το πρόσωπο του κ. Αποστολόπουλου σκοτεινιάζει.«Αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες. Θα μπορούσε να παραχωρήσει κάποια ανεκμετάλλευτα κτήρια, όπως το Ολυμπιακό Κέντρο. Δεν είναι οι μόνοι όμως που δεν ενδιαφέρονται. Αδιαφορία εισπράττουμε και από την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς. Φταίμε και εμείς. Εμείς όμως προσπαθούμε για κάτι καλύτερο…».
Σκηνές φρίκης
Εντύπωση προκαλούν τα λόγια του προέδρου του Ιδρύματος σχετικά με τις αλλαγές στον γεωγραφικό χάρτη των προσώπων που προστρέχουν για βοήθεια. Μέχρι πρότινος θα φάνταζε ανήκουστο κάτοικοι των βορείων και των νοτίων προαστίων, πάλαι ποτέ επιχειρηματίες ή οικονομικά εύρωστοι πολίτες, να μην είχαν ένα πιάτο φαγητό. Στην Ελλάδα του 2012, όχι.
«Έρχονται άνθρωποι από τη Βούλα και την Κηφισιά, που, ενώ ήταν πλούσιοι, οι συνθήκες ζωής τούς έχουν εξαθλιώσει. Υπάρχει περίπτωση πολυτέκνου με τέσσερα παιδιά που του έκοψαν το ρεύμα και μαζεύαμε λεφτά, η διοίκηση και το προσωπικό. Χθες, μας επισκέφθηκε ένα άλλος κύριος με πέντε παιδιά, τα οποία είναι όλα άνεργα. Ήταν απελπισμένος, έκλαιγε μέσα στο γραφείο μου. Τα συναισθήματά μας είναι ανάμικτα: Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο, ο οποίος κοιμόταν στη πλατεία Αμερικής για τρία χρόνια και όταν ήρθε εδώ και καταφέραμε και του βρήκαμε  σπίτι, νιώσαμε υπέροχα. Από την άλλη καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και περιστατικά τα οποία μας συνθλίβουν ψυχολογικά» καταλήγει.

πηγή thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...