Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2013

Καντάδες στην Παναγία


Του αρχιμ.Χρυσόστομου Χρυσόπουλου 

Συνεχίζονται οι Παρακλήσεις στην Παναγία μας. Στους στίχους τους ο ιερός υμνωδός:
·  Επιστρετεύει επιχειρήματα
·  Προσφέρει ικεσία
·  Καταθέτει εμπιστοσύνη
Γι΄αυτό και μπορούμε να πούμε ότι είναι οι καντάδες του ρομαντικού ορθόδοξου Έλληνα χριστιανού στο παραθύρι-εικόνα της παντοτινής και ανυπέρβλητης  αγάπης του,της Παναγίας. Απ΄Εκείνη περιμένει πια:
·  Να του χαμογελάσει
·  Να τον ευχαριστήσει
·  Να τον βοηθήσει
Στις καντάδες αυτές δόθηκαν διάφορες ονομασίες και μορφές κατά περίσταση: έγιναν Μικρός και Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας, έγιναν Χαιρετισμοί, έγιναν Εγκώμια και Μεγαλυνάρια. Είναι  αριστουργήματα ιερής ποίησης και δείχνουν:
·  Ανυπόκριτη παράκληση
·  Καρδιακό χαιρετισμό
·  Εξομολόγηση ψυχής
Οι σελίδες της προσωπικής μας εμπειρίας και βιωτής φιλοξενούν σίγουρα κάποιο στίχο ή στροφή των ποιημάτων αυτών, εκείνους που θ΄ακουμπούν τον πόνο μας ή το αιτημά μας,όποιοι και όπου είμαστε: 
·  Πότε με τον ιδρώτα της αγωνίας
·  Πότε με το δάκρυ της απελπισίας
Η Παναγία έγινε πρώτα Βασίλισσα των αισθήσεών Της και ύστερα του κόσμου όλου.Τιμήθηκε από τον Θεό για να Τον φέρει στον κόσμο και τιμάται από τον κόσμο, γιατί είναι η όντως Θεοτόκος. Αρκετά είναι τα παραδείγματα στην ζωή μας όπου:
·  Οι φιλίες αποδείχθηκαν κίβδιλες
·  Οι αγάπες φάνηκαν ψεύτικες
·  Οι σχέσεις κατάντησαν κάλπικες
Μόνη άξια εμπιστοσύνης σύντροφός μας  είναι η Θεόπαιδα Μαριάμ.Δεν θα μας απογοητεύσει, αλλά θα μας καθοδηγήσει. Δεν θα μας διαπομπεύσει, αλλά θα μας παρηγορήσει. Στις καντάδες μας προς τιμήν Της  το αναγνωρίσαμε και το τραγουδήσαμε. Για τον λόγο αυτό:
·  Αντί για λύπη γευόμαστε χαρά
·  Αντί γι΄απογοήτευση βρίσκουμε ελπίδα
·  Αντί γι΄αναμονή ζούμε την σιγουριά
Δεν είναι συνθήματα γραπτά, αλλά σκιρτήματα καρδιάς. Το αύριό μας θα είναι με τις πρεσβείες Της στον Κύριό μας και παιδί Της:
·  Νικηφόρο
·  Σωστικό
·  Βέβαιο
·  Καρποφόρο
Ας επιστρατεύσουμε δυνάμεις, ας δούμε καλύτερα και ειλικρινέστερα την ζωή μας, με τα καλά της και τ΄ασχημά της, ας συναντήσουμε την Παναγία με τις καντάδες μας, όχι μόνο τώρα, αλλά τον χρόνο όλο, για πάντα. Να Της κανταδίζουμε συχνά-πυκνά τους ύμνους Της ως έκφραση γνήσιου θείου έρωτα. Τότε,να είμαστε σίγουροι, δεν θα είναι η γυναίκα των ονείρων μας, αλλ' η Μάνα της ζωής μας.
πηγή / αντιγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...