Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2013

Τα πνευματικά υλικά της εν Χριστώ οικοδομής

Όταν κτίζουμε πάνω στο θεμέλιο της Εκκλησίας την πνευματική μας ζωή χρειάζεται προσοχή στα υλικά που χρησιμοποιούμε. Ο απόστ. Παύλος κάνει διάκριση μεταξύ των υλικών εκείνων που έχουν αξία και εκείνων που δεν έχουν αξία.

Ο χρυσός και ο άργυρος είναι μέταλλα πολύτιμα , όπως και οι πολύτιμοι λίθοι ( διαμάντια κ.λπ. ) , που αντέχουν στο χρόνο και με αυτά φτιάχνει κανείς πολύτιμα αντικείμενα.

Έτσι και οι χριστιανικές αρετές : α. Η βαθιά και δοκιμασμένη πίστη σαν το χρυσό στο χωνευτήρι και η υπακοή στο θέλημα του Θεού· β. Η υπομονή και καρτερία στις δοκιμασίες που κάνουν την ψυχή να λάμπει σαν το ασήμι · γ. Η μακαρία πραότητα και ανεξικακία και η θεοδίδακτη ταπείνωση , η θεομίμητη αγνότητα , ελπίδα και αγάπη που σκορπούν την εκθαμβωτική πνευματική τους λάμψη μέσα στα μέλη της εκκλησιαστικής κοινότητας αλλά και στον κόσμο. Τα πνευματικά αυτά '' υλικά '' συμβάλλουν αποτελεσματικά στο κτίσιμο και στερέωμα της οικοδομής του σώματος της Εκκλησίας , στην ενότητα των μελών με τον Χριστό και στην πνευματική τους καρποφορία.

Αρχιμ. Χ.Ν.
ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ 

ΑΡΙΘ. ΦΥΛ. 34 ( 3143 )


 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...