Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Ιουλίου 04, 2014

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ κ. κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

monastery_faneromenis-iero-vima
Από τον Ιωάννη Λαμπρόπουλο
            Σεβασμιώτατε ευλογείτε.
            Αναγκάζομαι να σας αποστείλω δημοσίως την επιστολή αυτή, και να σας  ζητήσω δημοσίως να απαντήσετε,  αλλά ταυτόχρονα και να ενεργήσετε στα πολύ κρίσιμα και σοβαρά  ερωτήματα που σας έχω θέσει  και αφορούν Κανονικά θέματα λειτουργίας της Εκκλησίας.
            Σας έχω στείλει Σεβασμιώτατε δύο επιστολές στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Μητροπόλεως, ( imka@imka.gr ) στις 19  και 23 Ιουνίου και ενώ θεωρώ πως οποιοσδήποτε άλλος επίσκοπος, θα είχε απαντήσει και θα είχε ενεργήσει  άμεσα λόγω της σοβαρότητος του θέματος, εσείς  αποφεύγετε την απάντηση δείχνοντας να αδιαφορείτε.
            Όπως σας γράφω και στις επιστολές, πρόκειται για την ανεξέλεγκτη είσοδο  λαϊκών, εντός του Ιερού Βήματος κατά την ώρα της  Θείας Λειτουργίας.  Ένα γεγονός που όπως γνωρίζετε έχει επιφέρει τις έντονες διαμαρτυρίες μου, σε σας, στους ιερείς,  καθώς και στους λαϊκούς για την ασέβεια που επιδεικνύουν.
 Όπως γράφω και στις επιστολές που σας έχω στείλει, αυτό  το γνωρίζετε, διότι έχουν δημιουργηθεί διάφορα επεισόδια.  Η συνεχιζόμενη όμως κατάσταση καθώς και η αδιαφορία σας,  με υποχρέωσαν να σας αποστείλω επιστολές , ζητώντας να μου  αιτιολογήσετε και να μου εξηγήσετε ΓΡΑΠΤΩΣ  γιατί επιτρέπετε αυτήν την ασέβεια. Εσείς όμως  μέχρι τώρα σιωπάτε.
            Τίς εξηγήσεις που μου έχετε δώσει και εσείς και οι ιερείς,  τις θεωρώ εντελώς  αντορθόδοξες  και για τον λόγο αυτό, σας  ζήτησα δια των επιστολών να μου απαντήσετε  και να μου  δώσετε τις εξηγήσεις σας ΓΡΑΠΤΩΣ.  Και δεν επιτρέπεται, ένας επίσκοπος να μην έχει το θάρρος και την παρρησία να διατυπώνει δημόσια τις θέσεις του.
            Σας ξαναστέλνω δημοσίως Σεβασμιώτατε τις δύο προηγούμενες επιστολές μου να τις διαβάσετε για τρίτη φορά, και αν νομίζετε πως έχετε υποχρέωση να απαντήσετε απαντήστε.
Αλλά ανεξάρτητα απο αυτό Σεβασμιώτατε, θέλω να σας πω πως δεν είναι δυνατόν να διώχνουν εμένα απ΄την εκκλησία οι ιερείς, επειδή με ενοχλεί η ασέβεια. Δεν είναι δυνατόν να μου λένε “αν δεν σας αναπαύει να πάτε αλλού”. Πως είναι άλλωστε δυνατόν να αναπαύομαι, όταν βλέπω το Ιερό Βήμα  να γίνεται «κέντρο διερχομένων»;
Γι’ αυτό Σεβασμιώτατε παρακαλώ πολύ να κατηχήσετε τους ιερείς της Μητροπόλεως, για το πως ακριβώς πρέπει να τελείται η Θεία Λειτουργία. Να τους πείτε πως η Θεία Λειτουργία δεν τελείται όπως νομίζει ο καθένας αλλά όπως ΟΡΙΖΟΥΝ οι ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ και η αγιοπατερική ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ των ΜΕΓΑΛΩΝ μας ΘΕΟΛΟΓΩΝ.
Να κάνετε δώρο σε όλους το «Παράγγελμα προς Ιερέα» του Μεγάλου Βασιλείου, για να μάθουν όλοι, πως στο άγιο Θυσιαστήριο πρέπει να στέκονται με φρίκη και φόβο, μπροστά στον τεμαχιζόμενο επουράνιο Βασιλέα και ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΥΝ  ούτε να ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ τις ευχές. Επίσης να ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ   και ο 69ος  ΙΕΡΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ της ΣΤ’ Οικ. Συνόδου, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την είσοδο λαϊκών στο ΙΕΡΟ ΒΗΜΑ.  Πως μπορούν  να λειτουργούν  τότε με παρουσία ατόμων  που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ;
Αυτά είναι μερικά από τα παραγγέλματα του Μεγ. Βασιλείου Σεβασμιώτατε και πρέπει να πείτε στους ιερείς, πως οι επίτροποι και οι φίλοι τους, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΣΟΔΟΥ στο Ιερό Βήμα κατά την Θεία Λειτουργία. Αν ο ιερέας χρειάζεται κάποιον να τον διακονήσει, τότε επιλέγει κάποιον ευσεβή, στον οποίο πρέπει απαραίτητα να δώσετε εσείς ευλογία διαβάζοντας του την ΕΙΔΙΚΗ ΕΥΧΗ,  δωρίζοντας και σε αυτόν τον «Πίνακα οδηγιών Συμπεριφοράς των Διακονούντων στο Ιερό Βήμα». Διότι ακόμα και η ειδική ευχή που λαμβάνει, δεν του δίνει το δικαίωμα να μιλάει δυνατά , ούτε να κάθεται σε καρέκλα δίπλα στην Αγία Τράπεζα, ούτε να περιφέρεται ασκόπως , ούτε να γυρίζει την πλάτη στο Άγιο Θυσιαστήριο. Ακόμα όμως και τα «παπαδάκια» αναλόγως της ηλικίας τους πρέπει να κατηχούνται για την συμπεριφορά τους, διότι το Ιερό Βήμα δεν είναι «παιδότοπος»  αλλά ούτε και σημείο «συνάντησης» των μεγαλύτερων παιδιών.
Πρέπει όλοι να έχουν συναίσθηση του ΦΟΒΕΡΟΥ ΤΟΠΟΥ μέσα στον οίκο του Θεού που βρίσκονται  και να ΤΗΡΟΥΝ όλοι τον  «κώδικα» συμπεριφοράς, ΟΠΩΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ  οι ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ και οι  άγιοι Πατέρες που έγραψαν την Θεία Λειτουργία.
Αυτά Σεβασμιώτατε μπορεί να είμαι λαϊκός, αλλά από ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη πίστη μας και την Θεία Λατρεία τα γνωρίζω. Είμαι σίγουρος πως και εσείς ως Επίσκοπος ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. Γιατί όμως ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΕ αυτήν την συνεχιζόμενη ασέβεια, δείχνοντας αδιαφορία;
Πρέπει Σεβασμιώτατε να κατηχήσετε άμεσα τους ιερείς , και να τους δωρίσετε το «παράγγελμα προς ιερέα»  του Μεγ. Βασιλείου, ή το «λατρευτικό εγχειρίδιο»  που περιέχει στοιχεία αγωγής για την τάξη και την Λατρεία της Εκκλησίας, του πατρός Γεωργίου Κουγιουμτζόγλου, ή το «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» Πίστη-Λατρεία-Ζωή , του μακαριστού πατρός Αντωνίου Αλεβιζόπουλου.  Διότι  περιμένω από την ερχόμενη Κυριακή, να παρακολουθήσω την Ορθόδοξη  Θεία Λειτουργία , να τελείται με την ευπρέπεια και τον σεβασμό, όπως αριβώς ορίζουν οι ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ και χωρίς επίσπευση και περικοπές των ευχών, όπως ακριβώς ορίζει η διδασκαλία των αγίων Πατέρων. Αν όμως αδιαφορήσετε,  ή δεν εισακουσθείτε και εξακολουθήσουν οι ιερείς να τελούν με ασέβεια την Θεία Λειτουργία  κατά παράβαση των Ιερών Κανόνων, με την επόμενη μου επιστολή,  θα απευθυνθώ  στην Ιερά Σύνοδο της Κρήτης.
Αυτές είναι οι επιστολές που σας έστειλα Σεβασμιώτατε  και απαξιώσατε να μου απαντήσετε. Λυπάμαι που τις δημοσιοποιώ , αλλά αφού είδατε τις επιστολές  και  γνωρίζετε και  τι συμβαίνει,  έπρεπε να ενεργήσετε με άλλο τρόπο. Όχι με αδιαφορία.

            Η επιστολή αυτή σας εστάλη Σεβασμιώτατε στο mail -  imka@imka.gr  στις 19 Ιουνίου 2014 από   giannis_lampropoulos@yahoo.com

Σεβασμιώτατε ευλογείτε.
Είμαι ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος και νομίζω γνωρίζετε πως έχει δημιουργηθεί ένα θέμα εδώ και καιρό , διότι με ενοχλεί και αντιδρώ,  με την ανεξέλεγκτη είσοδο και παραμονή διάφορων  λαϊκών, εντός του Ιερού Βήματος κατά την Θεία Λειτουργία.
Σας είχα μιλήσει παλαιότερα για αυτό το φαινόμενο που  συμβαίνει στον Ιερό Νάο αγίας Παρασκευής Καλυβών και μου είχατε πεί τότε στο Δεσποτικό,  να κάθομαι σε άλλη θέση, ώστε να μην το βλέπω και με σκανδαλίζει.
Από τότε μέχρι σήμερα αλλάζω συνεχώς τους  Ιερούς Ναούς που εκκλησιάζομαι αλλά σε όλους αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα, που το θεωρώ μεγάλη ασέβεια. Στην Αγία Μαγδαληνή ο ιερέας μου είπε πως αν δεν μου αρέσει να βρώ ένα μοναστήρι να εκκλησιάζομαι.  Στόν Άγιο Νεκτάριο Σούδας ο ιερέας μου έλεγε συνέχεια  «θα το συζητήσουμε» αλλά συνέχιζε τα ίδια. Εδώ και δύο μήνες εκκλησιάζομαι σε άλλο Ιερό ναό που και εκεί συμβαίνει το ίδιο με απλούς λαϊκούς. Το είπα και σε αυτόν τον Ιερέα και μου είπε και αυτός αν δεν αναπαύομαι να πάω αλλού.
Θέλω να σας ρωτήσω γιατί επιτρέπετε αυτήν την ασέβεια και να σας ρωτήσω επίσης ποιοί κατά την γνώμη σας επιτρέπετε να εισέρχονται στο Ιερό Βήμα κατά την Θεία Λειτουργία,  ποιοί μπορούν να παραμένουν μέσα και για ποιό λόγο.
Ισχύει δηλαδή αυτό που μου είπε ο Ιερέας, όταν τον ρώτησα  για κάποιον λαϊκό,  γιατί παραμένει μέσα στο Ιερό,  ότι αυτός ο άνθρωπος λιβανίζει όλη μέρα και έχει και ιδιωτική εκκλησία;
Παρακαλώ απαντήστε μου στα ερωτήματα με μία ολοκληρωμένη απάντηση γιατί στην εκκλησία πηγαίνω για να προσευχηθώ και δεν είναι δουλειά μου να κυνηγάω τους ασεβείς. Αλλά θέλω να μπορώ να προσεύχομαι.
Ευλογείτε και εύχεστε υπέρ ημών.
Ιωάννης Λαμπρόπουλος

            Μετά από την πάροδο τεσσάρων ημερών χωρίς απάντηση, σας έστειλα Σεβασμιώτατε  μία νέα επιστολή στο  mail -   imka@imka.gr   στις  23  Ιουνίου 2014  από  giannis_lampropoulos@yahoo.com

Προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό.
            Σεβασμιώτατε ευλογείτε.
            Σας έστειλα μία επιστολή πρίν από τέσσερις ημέρες και περίμενα την απάντησή σας, διότι όπως θα καταλάβατε από το περιεχόμενο της επιστολής, το θέμα είναι  σοβαρό αλλά και άκρως θεολογικό διότι αφορά ΚΑΝΟΝΙΚΆ θέματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έχουν σχέση με την ουσιώδη πράξη της Ορθόδοξης Λατρείας.
            Σας  στέλνω ξανά την πρώτη επιστολή να την ξαναδιαβάσετε και περιμένω την απάντηση σας.
            Όπως θα γνωρίζετε Σεβασμιώτατε, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας λειτουργεί από αιώνων, όχι με τον τρόπο που νομίζει ο κάθε Ιερέας ή ο εκάστοτε Επίσκοπος, αλλά με τους Ιερούς κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τις Οικουμενικές συνόδους και την Αγιοπατερική διδασκαλία των μεγάλων Θεολόγων μας.
            Γι’ αυτό λοιπόν περιμένω την θεολογική σας απάντηση στο σοβαρό θέμα που σας ρώτησα και αφορά την ανεξέλεγκτη είσοδο λαϊκών στο Ιερό Βήμα κατά την Θεία Λειτουργία, που παρατηρώ σε όλους τους Ιερούς Ναούς που εκκλησιάζομαι.
            Επίσης θα ήθελα και την θεολογική σας απάντηση στο ερώτημα: ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε την παραδοσιακά ΠΡΩΙΝΗ Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, να την μεταφέρετε την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ;
            Περιμένω Σεβασμιώτατε τις απαντήσεις σας.
            Ευλογείτε και εύχεστε υπέρ ημών.
            Ιωάννης Λαμπρόπουλος
Μετά από 14 συνολικά μέρες  χωρίς απάντηση , σας στέλνω Σεβασμιώτατε  την σημερινή ανοιχτή επιστολή. Τα ερωτήματα εξακολουθούν να περιμένουν απαντήσεις. Αλλά όπως σας είπα ανεξάρτητα από την διάθεση σας να απαντήσετε,  να μεριμνήσετε άμεσα ώστε η ασέβεια προς τον Ουράνιο Βασιλέα  εντός του Ιερού Βήματος να λάβει τέλος  και η Θεία Λειτουργία να επανέλθει μέσα στην ευπρέπεια και τον σεβασμό που ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες.
            Με βαθύτατο σεβασμό στον Ιερό Θεσμό και στο Αξίωμα σας
                        Ιωάννης Λαμπρόπουλος
                        Συγγραφέας-ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...