Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Μαΐου 21, 2011

Κυριακή της Σαμαρείτιδος, Μια καρποφόρα ιεραποστολή


ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ
«Πολλοί επίστευσαν εις αυτόν των Σαμαρειτών δια τον λόγον της γυναικός»
Θαύμα μεγάλο και πολλαπλό μας παρουσιάζει ή σημερινή ευαγγελική περικοπή. Πρόκειται για τη θαυμαστή μεταστροφή της Σαμαρείτιδος, ή οποία ύστερα από τη σωτήρια συνάντηση της με τον Κύριο Ιησού αξιώθηκε να γίνει ή πρώτη ιεραπόστολος κηρύττοντας την πίστη στον αληθινό Θεό με θαυμαστά αποτελέσματα.Άς δούμε όμως πώς εργάστηκε ιεραποστολικά ή Σαμαρείτιδα και αξιώθηκε να δει τόση μεγάλη καρποφορία στο έργο της.
Ενθουσιασμός
Ή Σαμαρείτιδα είχε πάει στο πηγάδι για να αντλήσει νερό, κι εκεί βρήκε το «ύδωρ το ζων». Ό Κύριος Ιησούς της αποκάλυψε σπουδαίες αλήθειες με αποκορύφωμα τη διαβεβαίωση του ότι Αυτός είναι ό Μεσσίας. Ή γυναίκα συγκλονίστηκε. Τώρα πια δεν την ενδιέφερε το πηγάδι και το νερό. Παράτησε τη στάμνα της κι έτρεξε πίσω στην πόλη, για να διηγηθεί τα περί του Ιησού.
«Άφήκεν ούν την ύδρίαν αυτής...». Ή πράξη αυτή της γυναίκας δείχνει τον ενθουσιασμό της. Άφησε προς στιγμήν τις βιοτικές ανάγκες και έτρεξε για να μιλήσει για τον Χριστό. Τα λόγια του Χριστού αντηχούσαν ακόμη μέσα στην καρδιά της και γι' αυτό έσπευσε να τα μεταδώσει και στους άλλους. Αυτός ό ιερός ενθουσιασμός της δεν μπορούσε παρά να συγκινήσει όσους την άκουσαν και να τούς παροτρύνει στη μετάνοια.
Με παρόμοιο ενθουσιασμό ας ξεκινούμε κι εμείς, κάθε φορά πού μας παρουσιάζεται κάποια ευκαιρία ιεραποστολής. Δεν είναι μικρό πράγμα να βοηθήσουμε τούς αδελφούς μας να γνωρίσουν την αλήθεια, να εξομολογηθούν, να συνδεθούν με τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. 'Άν συναισθανόμαστε την αξία ενός τέτοιου έργου, τότε ή ψυχή μας θα φλέγεται από ιερό ενθουσιασμό και θα εμπνέει και άλλες ψυχές να πιστέψουν και να αγαπήσουν τον Κύριο.
Προσωπική πείρα
Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη βασικό στοιχείο, πού συνετέλεσε στην καρποφορία του κηρύγματος της Σαμαρείτιδος: το γεγονός ότι μίλησε από την προσωπική της πείρα, με θάρρος και ειλικρίνεια. «Δεύτε ίδετε άνθρωπον ός είπε μοι πάντα όσα έποίησα», έλεγε. Ελάτε να δείτε κάποιον πού μου αποκάλυψε όλα όσα έκαμα, και αυτά ακόμη πού ήταν μυστικά. Ή γυναίκα αυτή πού είχε αμαρτωλό παρελθόν δεν φο­βήθηκε ούτε ντράπηκε να ομολογήσει ότι ό Χριστός της αποκάλυψε τις παρανομίες της. Αυτή ή προσωπική της μαρτυρία είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν δίδαξε με θεωρίες και λόγια πού δεν αγγίζουν τις ψυχές, αλλά μέσα από την καρδιά της, από αυτό πού ή ίδια έζησε.
Κι εμείς δεν χρειάζεται να έχουμε ρητορικά προσόντα ούτε να απομνημονεύσουμε σειρά επιχειρημάτων, προκειμένου να μιλήσουμε για την πίστη μας. Αυτό πού χρειάζεται είναι ή κατάθεση της προσωπικής μας εμπειρίας όχι μόνο με το λόγο αλλά και με το παράδειγμα μας.
«Έρχου και ίδε», είπε ό Φίλιππος στον φίλο του Ναθαναήλ (Ίω. α' 47)-και αυτό αποτελεί την εγγύηση της καρποφορίας κάθε ιεραποστολικής προσπάθειας στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ή αλήθεια δεν επιβάλλεται με τη βία ή με δελεάσματα. Έχει από μόνη της τη δύναμη να ελκύει και να πείθει. Ας τη φανερώνουμε πρώτα με τη ζωή μας κι έπειτα με τα λόγια μας. Και ή χάρις τού Θεού θα βοηθήσει, ώστε να γίνεται αποδεκτή από όλο και περισσότερες ψυχές.
Είναι πράγματι εντυπωσιακή και πολύ διδακτική ή ιστορία αυτής της Σαμαρείτιδος, ή οποία έγινε ή γνωστή πλέον σ' εμάς άγια Φωτεινή ή ισαπόστολος. Αξιώθηκε μάλιστα και να μαρτυρήσει μαζί με τις τέσσερις αδελφές της και τούς δύο γιους της. Ας την παρακαλούμε να πρεσβεύει για όλους μας, ώστε κι εμείς να δίνουμε μαρτυρία Χριστού στο περιβάλλον μας και να απολαμβάνουμε πλούσια πνευματική καρποφορία!
«Ο ΣΩΤΗΡ»15.05.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...