Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Μαΐου 30, 2011

Άδεια τα παγκάρια στις Εκκλησίες ελέω κρίσης

Τα παγκάρια των εκκλησιών του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας «χτύπησε» η οικονομική κρίση.
Τα έσοδα των ναών σημειώνουν ελεύθερη πτώση, που φτάνει έως και το 30%, η οποία αποδίδεται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στον καιρό του μνημονίου.
Σύμφωνα δε με την εικόνα που μεταφέρουν εκπρόσωποι των μητροπόλεων, αρκετοί ναοί αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους αλλά και να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό τους έργο με συσσίτια και ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
Η μείωση των εσόδων από τις εισφορές πιστών στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης υπολογίζεται στο 20%, σύμφωνα με τον πρωτοσύγκελο π. Στέφανο.
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για όλους μας και για την Εκκλησία. Υπάρχουν ναοί που δυσκολεύονται πλέον να καλύψουν τα έξοδά τους, όπως οι μισθοί νεωκόρων, ΔΕΗ κ.λπ. Είναι επόμενο και οι ναοί να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών από τα τρέχοντα έξοδα. Και δεν είναι μόνον η μείωση των εισφορών των πιστών στους πάγκους των κεριών ή στο δίσκο που βγαίνει στις εκκλησίες. Πολλοί δεν έχουν χρήματα να δώσουν ακόμη και για την τέλεση μυστηρίων», αναφέρει.
Για τον ίδιο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει στις εκκλησίες, αναζητώντας ελπίδα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Χειρότερη είναι η εικόνα που μεταφέρει σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ενοριών ο π. Ελευθέριος, εφημέριος του ναού Αγίου Γεωργίου στη μητρόπολη Νεαπόλεως, που έχει στη δικαιοδοσία τις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Ο κόσμος υποφέρει κι αυτό φαίνεται από την αύξηση που καταγράφεται στους προσερχόμενους στα συσσίτια της μητροπόλεώς μας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στις ενορίες όπου υπάρχει μεγάλη μείωση εσόδων αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων στα συσσίτια. Συγκριτικά με πέρσι, η μείωση φτάνει σε περιπτώσεις στο 30%», τονίζει.
Στη Βόρεια Ελλάδα
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν αρκετές μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Η μείωση προσδιορίζεται από 17% έως 20%.
Μητροπολίτης από τη Μακεδονία, μάλιστα, ανέθεσε σε υπαλλήλους να συντάξουν μελέτη, ώστε να αναλυθούν έσοδα και έξοδα και να δρομολογηθεί το φιλανθρωπικό έργο για τα επόμενα χρόνια βάσει των χρημάτων που φτάνουν στα ταμεία των ενοριών, αλλά και πού θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα.
(Δαχτυλογράφηση από την έντυπη έκδοση - Romfea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...