Όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στα συσσίτια, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των λεγόμενων «νεοαστέγων». Το ακόμα πιο θλιβερό είναι όμως ότι ένας στους πέντε έχει πτυχίο και οι περισσότεροι βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.
Σύμφωνα με έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα», που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «6 ΜΕΡΕΣ», το προφίλ όσων δεν έχουν να φάνε ή είναι σχεδόν άστεγοι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο παράνομοι μετανάστες, δεν είναι μόνο τοξικομανείς ή ψυχικά ασθενείς ή αλκοολικοί.
Είναι και πολίτες της διπλανής πόρτας: άνεργοι σε παραγωγική ηλικία (20 έως 45 ετών) με μέτριο ως υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ένας στους πέντε έχει πτυχίο. Τα στοιχεία της ΜΚΟ απεικονίζουν επίσης την κάθετη αύξηση των συσσιτίων: Στην «Κλίμακα» σιτίζονται πλέον 220 άτομα, από 80 πριν λίγο καιρό.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε 214 άτομα, χρησιμοποιεί ένα όρο που η κρίση έχει εισάγει στο ελληνικό λεξιλόγιο , τον όρο «νεοάστεγος». Ως νεοάστεγος χαρακτηρίζεται όποιος βρίσκεται ένα βήμα από το δρόμο, και ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Άνεργοι που έχασαν το σπίτι τους, ή δεν μπορούσαν να το συντηρήσουν, εργαζόμενοι που απολύθηκαν λίγο πριν τη σύνταξη, και κοινωνικά ενταγμένοι μετανάστες.
Στο δείγμα των 214 ατόμων της έρευνας, σύμφωνα με τις «6 Μέρες», εντυπωσιάζει το προφίλ των ανθρώπων αυτών:
Το 50% έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση
Το 25% έχει ολοκληρώσει την μέση εκπαίδευση
Το 19,6% έχει πτυχίο.
Τα άτομα αυτά είναι ηλικίας 25-45 ετών και είναι οι περισσότεροι άνεργοι από κλάδους που μαστίζονται από την κρίση:
Το 24,8% προέρχεται από τις κατασκευές
Το 21,9% ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι
Το 18,1% είχαν επιχείρηση
Το 16,2% απασχολούνταν σε τουριστικά επαγγέλματα
Το 6,7% εργάζονταν στη Ναυτιλία.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά