Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Μαρτίου 23, 2014

ΠΕΡΙ ΙΕΡΕΩΝ (Β΄) «Σίμων Ιωνά αγαπάς με;» (Ιω. 21:17)

Το Α μέρος εδώ



2. ΠΕΡΙ ΙΕΡΕΩΝ (Β΄)
«Σίμων Ιωνά αγαπάς με;»
(Ιω. 21:17)

   Ο Κύριος μετά την Ανάσταση Του εμφανίσθηκε στους μαθητές Του στη λίμνη της Τιβεριάδος. Κι εκεί ρώτησε τον Πέτρο:
   - Σίμων του Ιωνά; Με αγαπάς;
   - Ναι, Κύριε, Συ το ξέρεις ότι σε αγαπώ.
   - Ποίμαινε τα πρόβατα μου (Ιω.21:16).

   «Ο Κύριος (σχολιάζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) δεν είπε στον Πέτρο αν δε με αγαπάς πέταξε τα χρήματα σου, νήστεψε, σκληραγωγήσου, ανάστησε νεκρούς, βγάλε δαιμόνια. Όλα αυτά και άλλα τα παράβλεψε. Αλλά του είπε ευθέως: Εφόσον με αγαπάς ποίμαινε τα πρόβατα μου» (περί Ακαταλήπτου, λόγος ΣΤ).
   Γιατί πόθος (καϋμός!) του Χριστού είναι η σωτηρία του κόσμου! Και όποιος Τον αγαπά «εκπληρώνει» αυτόν τον πόθο, τον «καϋμό» Του! Και τι δεν κάνει για να σωθεί ο κόσμος (αρχίζοντας πρώτα από τον εαυτό του...) για να μη βρωμίσει (ο κόσμος) και για να μην πέσει στο σκοτάδι!

«Υμείς εστέ το άλας της γης»
(Μτ. 5:13)

   «Σεις είσθε το αλάτι της γης. Αν το αλάτι χαλάσει με τι θα το αλατίσομε; Δεν κάνει πια για τίποτε. Και τότε το πετάμε στο δρόμο. Και το πατούν οι άνθρωποι» (Μτ. 5:13)
   Ο Κύριος δεν είπε για τους ιερείς: Φροντίστε να γίνετε το αλάτι της γης. Αλλά: «Είσθε το αλάτι της γης». Δηλαδή: Άπαξ και είσαι ιερέας για τον κόσμο είσαι ήδη το αλάτι του!
   Και το αλάτι είναι για να αλατίζει το φαγητό. Διαφορετικά, τι χρειάζεται; Είναι άχρηστο. «Το πετάμε στο δρόμο και το πατούν οι άνθρωποι»(Μτ.5:13). Με άλλα λόγια όταν ο ιερέας δεν αλατίζει με την ζωή του τη ζωή του κόσμου, όταν δηλαδή δεν κοσμείται με αρετές, τότε οι άνθρωποι τον περιφρονούν! Μπορεί να του λένε με το στόμα τους «σε πάμε», αλλά στη συνείδηση τους έχει καταπέσει.
   «Ο ταβερνιάρης αγαπά τον μπεκρή, αλλά γαμπρό δεν θέλει να τον κάνει» (Λ. Παροιμία).

Η συνέχεια την Τρίτη 25 Μαρτίου...!
Το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...