Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιουνίου 28, 2014

Πρωτοπρ. Χαράλαμπος Ν.Μ., Κυριακή αγ. αποστόλων Πέτρου κ΄ Παύλου



Πρωτοπρ Χαράλαμπος Ν.Μ.

Εις τους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρον και Παύλον.
Οι πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι του Κυρίου, Πέτρος και Παύλος, προβάλλουν σήμερα, αγαπητοί μου, σαν αστέρια φωτεινά στο στερέωμα της εκκλησίας και μας καταυγάζουν με το φως της θείας τους δόξης.
Ξεκίνησαν από τελείως διαφορετικές βάσεις.
Ο Πέτρος συγκαταλέγεται μεταξύ των αγραμμάτων ψαράδων, ο Παύλος είναι μεταξύ των πλέον σοφών ανθρώπων της εποχής του. Εκ των δώδεκα μαθητών του Κυρίου ο Πέτρος, πρώην διώκτης της εκκλησίας του Χριστού ο Παύλος. Ο Πέτρος στρέφεται με το κήρυγμά του προς τους Ιουδαίους, ο Παύλος γίνεται απόστολος των εθνών.
Πιστός τηρητής των διατάξεων του Μωσαϊκού Νόμου ο Πέτρος, περισσότερο ελεύθερος απ’αυτόν τον Νόμο ο Παύλος.
Ο Πέτρος είχε στην καρδιά αγάπη φλογερή για το Χριστό. Μια μέρα τον ρωτάει ο Κύριος.
Πέτρο, γυιέ του Ιωνά, με αγαπάς πολύ; Κι ο Πέτρος του απαντά:
-Ναι Κύριε, Συ ξέρεις πόσο σ’αγαπώ. Τον ρώτησε τρεις φορές αν τον αγαπά και πήρε τρεις φορές την απάντηση ότι τον αγαπά. Έτσι ξέπλυνε την τριπλή άρνησή του. Και ο Χριστός συμπληρώνει. Πρόσεχε τα πρόβατά μου, φύλαγε τα αρνάκια μου, δηλ. τους άλλους πιστούς.
Τα λόγια αυτά του Χριστού χαράκτηκαν βαθιά στη μνήμη του Αποστόλου. Και όταν πολύ αργότερα ξέσπασε διωγμός των Χριστιανών στη Ρώμη, ο Πέτρος εμαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού.
Σαν τον καλό βοσκό, δεν άφησε τα πρόβατά στην ερημιά για να σωθεί αυτός. Αλλά έπεσε πρώτος στη φωτιά, για να τα προστατέψει και βρήκε θάνατο μαρτυρικό.
Ο Παύλος που λεγόταν και Σαούλ κυνήγησε με μανία τους Χριστιανούς. Όμως, μια μέρα ο Χριστός τον κάλεσε κι αυτόν να γίνει Απόστολος και μαθητής…. Δαμασκός… άστραψε ουράνιο φως… Σαούλ… Εγώ είμαι ο Ιησούς που εσύ καταδιώκεις!
Στη Δαμασκό, εγκλωβισμένος από τα δίκτυα της θείας αγάπης, βαπτίστηκε.
Και από τότε έγινε ο πιο μεγάλος μαθητής και απόστολος του Κυρίου. Αργότερα για την αγάπη του Χριστού έφτασε στα πέρατα της οικουμένης. Να φέρει την αλήθεια και το φως σ’εκείνους τους ανθρώπους που ζούσαν στα σκοτάδια, και στην αμάθεια. Δεν κήρυττε μόνο στους Ιουδαίους, αλλά και στους ειδωλολάτρες. 
Και σήμερα αγαπητοί μου υπάρχει βεβαίως ο κύκλος των ευσεβών και πιστών ανθρώπων, των συνειδητών μελών της εκκλησίας. Θα ήταν όμως σφάλμα να αγνοήσουμε και τους άλλους ανθρώπους.
Υπάρχουν πολλαίς ψυχαίς χωρίς θρησκευτικότητα. Εάν στα πρόσωπα αυτά δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν το Χριστό, τότε θα βρεθούμε ενώπιον εξαιρέτων ανθρώπων.

Διδάσκοντας λοιπόν ο Απόστολος μετέφερε το κήρυγμα της αλήθειας από την Ασία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στη Ρώμη. Και όταν ο Νέρωνας ο τρομερός αυτοκράτορας της Ρώμης έκανε διωγμό των Χριστιανών στη Ρώμη, εκεί κι ο Παύλος, μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού. Λένε κάποιοι ότι εμαρτύρησαν, μαζί την ίδια μέρα, ο Πέτρος και ο Παύλος.
Μαζί στο έργο του Χριστού, μαζί και στο μαρτύριο. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας τιμά τους δύο πρώτους και κορυφαίους Αποστόλους σήμερα. Αύριο θα είναι η γιορτή όλων των Αποστόλων που έφεραν στην πατρίδα μας και σ’ όλη την οικουμένη το φως και την αλήθεια του Χριστού. Μακάρι, σαν τους αγίους μαθητές και Αποστόλους του Χριστού, να αγαπάμε το Θεό με όλη μας την καρδιά.

Αμήν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...