Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 10, 2014

Περί παθών (εξέταση του εαυτού μας).

«Ποιος άραγε είναι εκείνος που κατά τη γενεά αυτή απαλλάχθηκε τελείως από τα εμπαθή νοήματα και καταξιώθηκε να προσεύχεται με καρδιά καθαρή και απαλλαγμένη από τα υλικά πράγματα, πράγμα που αποτελεί απόδειξη του εσωτερικού μοναχού; [1]
Πολλά πάθη είναι κρυμμένα μέσα στην ψυχή μας, και τότε φανερώνονται, όταν κάνουν την εμφάνισή τους τα πράγματα που τα προξενούν.
Μπορεί κανείς, που πέτυχε μερική απάθεια, να μη ενοχλείται από τα πάθη, όταν απουσιάζουν τα πράγματα που τα προξενούν, εάν όμως εμφανισθούν τα πράγματα, αμέσως τα πάθη αποσπούν τον νου.
Να μη νομίζεις ότι έχεις τέλεια απάθεια όταν το πράγμα απουσιάζει. Όταν κάνει την εμφάνισή του το πράγμα και μένεις ακίνητος και ως προς αυτό, και ως προς την ενθύμηση αυτού στην συνέχεια, τότε πίστεψε, ότι πάτησες τα σύνορα της απάθειας [2].
Πλην όμως ούτε και έτσι να δείξεις αμέλεια· διότι η αρετή όσο περνάει ο χρόνος νεκρώνει τα πάθη, όταν όμως αμεληθεί, διεγείρονται και πάλι αυτά».
(Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, Φ. ΕΠΕ 14, σελ. 329).  

Σημειώσεις:
[1] Σύμφωνα με τον άγιο Μάξιμο, ο «εσωτερικός μοναχός» είναι ο νους. Έχει πει παραπάνω: «Εκείνος που απαρνήθηκε τα εμπαθή νοήματα αυτών, αυτός έκανε μοναχό και στον εσωτερικό άνθρωπο, που είναι ο νους».
[2] Τα πάτησε λέει. Δεν κατέλαβε την πνευματική γη που καλείται «απάθεια».

Μετά από όλα αυτά, και με ειλικρίνεια, ποιος μπορεί πλέον να αυτοδικαιώνεται;  
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...