Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2014

Το θέμα των ανήμπορων Ιεραρχών μια ανοιχτή πληγή για την Εκκλησία μας


  mitropolites

Η Εκκλησία μας πολύ σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ανήμπορων Ιεραρχών,οι οποίοι μετά από μία επιτυχή Αρχιερατεία ευρίσκονται τώρα εις τας δυσμάς του βίου τους, ανήμποροι πλέον να ανταποκριθούν στα πολύπλευρα,λειτουργικά και διοικητικά τους, καθήκοντα!


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έδειξε πως νοιάζεται για το θέμα αυτό γιαυτό και φρόντισε να δώσει λύσεις στις Μητροπόλεις εκείνες όπου οι Μητροπολίτες είχαν σοβαρά προβλήματα και διοικούσαν οι αντ´αυτών, άνευ ευθυνών, αλλά με όλα τα Αρχιερατικά προνόμια κι έκαναν τί ήθελαν! Ήδη στις Μητροπόλεις Θεσσαλιώτιδος, Φωκίδος και Νέας Ιωνίας είχαμε αλλαγή φρουράς, αφού προηγήθηκε η παραίτηση ή η απομάκρυνση εκ του θρόνου του Γέροντα και ανήμπορου Ιεράρχη της κάθε Μητρόπολης!

Οι Μητροπολίτες πρώην Φωκίδος Αθηναγόρας και πρώην Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, είχαν την στοιχειώδη ευγένεια αλλά και περίσσευμα αξιοπρέπειας και παραιτήθηκαν εκ των καθηκόντων τους, πριν η εκ του νόμου προβλεπόμενη επιτροπή, τους επισκεφθεί και βεβαιώσει την ανεπαρκή κατάσταση στην οποία ευρίσκονταν και η οποία δεν τους επέτρεπε να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους!
Ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, μολονότι η επιτροπή τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του εντούτοις εξακολουθεί να διεκδικεί την Μητρόπολη, με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας,όταν οι πάντες γνωρίζουν γιατί είναι ορατό, οτι δεν δύναται πλέον να βαδίσει άνευ βοηθείας και στηρίγματος και να αρθρώσει λόγο που να γίνεται κατανοητός από το ποίμνιο!Αντιθέτως πάντοτε έχει δίπλα του βοηθό και συμπαραστάτη!Και δεν έχει μείνει μόνο σε αυτό αλλά δυσκολεύει με τον τρόπο του το έργο του διαδόχου του Τιμοθέου! Μέχρι και ημέρα κηρυγμάτων θέλησε να ορίσει ο ίδιος– για να ομιλεί στο χριστεπώνυμο πλήρωμα! Και ασφαλώς ο νέος Μητροπολίτης Τιμόθεος,την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, δεν του χαλάει χατήρι — μόνο που δεν διευκρινίστηκε σε ποιά γλώσσα θα ομιλεί ο Γέρων Ιεράρχης Κύριλλος.
Οι εκλογές των διαδόχων Μητροπολιτών για τις παραπάνω Μητροπόλεις, Θεοκτίστου για τη Φωκίδα, Τιμοθέου Θεσσαλιώτιδος και Γαβριήλ Νέας Ιωνίας, εχαροποίησαν ιδιαιτέρως τον λαό των Μητροπόλεων αυτών και οι ενθρονίσεις τους αποτέλεσαν γεγονός μέγα, για τις τοπικές κοινωνίες!
Ήδη οι συγκεκριμένες Μητροπόλεις έχουν μπεί σε τροχιά ανάπτυξης και αναδημιουργίας!
Μπορεί η συγκατοίκηση να δημιουργεί προβλήματα και να μην αφήνει τους νέους Μητροπολίτες να ανοίξουν τα φτερά τους και να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους σε κάθε πτυχή! Σημασία έχει όμως οτι οι τοπικές αυτές Εκκλησίες τελούν πλέον υπό την ηγεσία ενός νέου και φερέλπιδος Ιεράρχη, ο οποίος έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα και να αποκτά η κάθε μία από αυτές τις Μητροπόλεις νέο αέρα αναδημιουργίας!
Και δεν είναι μόνον οι τρείς αυτές Μητροπόλεις που έχουν μπει σε τροχιά ανάπτυξης! Και οι Μητροπόλεις Ιωαννίνων, Μεγάρων και Γρεβενών αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα με τις τρείς προηγούμενες, μέχρι πριν από λίγο καιρό, διότι οι Ποιμενάρχες των — Θεόκλητος, Βαρθολομαίος και Σέργιος αντιστοίχως–ήταν ασθενείς και κατάκειτοι! Στις περιπτώσεις αυτές τη λύση την έδωσε ο ίδιος ο Θεός! Οι διάδοχοί των έχουν αρχίσει ήδη να βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα και εκεί που μέχρι πρότινος επικρατούσε η κόπωση, τώρα οι νέοι Ιεράρχες δίνουν παντού το παρών!
Στα Ιωάννινα ο Μάξιμος επισκέπτεται ακόμη και τα πλέον απομακρυσμένα χωριά της μεγάλης Μητρόπολης ,που τη λέξη Δεσπότης την άκουγαν αλλά Δεσπότη δεν έβλεπαν! Με τον νεανισμό, τον αυθορμητισμό και την αγάπη του προς το λαό της υπαίθρου, έχει κατορθώσει τους λίγους αυτούς μήνες που προίσταται της νευραλγικής αυτής και ιστορικής Μητρόπολης της Ηπείρου, να κερδίσει το λαό και να γίνεται παντού αποδεκτός με τιμές και αγάπη!
Στη Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος, ο διάδοχος του Γέροντος και αρχοντικού Βαρθολομαίου, νέος Μητροπολίτης Κωνσταντίνος, παρά τις βιαστικές πρώτες διοικητικές αλλαγές και κινήσεις (οι οποίες προφανώς έγιναν για να πάρει τον αέρα εκείνων που φοβόταν οτι θα τον αντιπολιτευθούν) έχει αρχίσει να κινείται και να παρίσταται και στα πιο απομακρυσμένα χωριά! Ήδη ο λαός που θρησκεύευεται έχει αγαπήσει τον νέο Μητροπολίτη και τον ακολουθεί σε κάθε του χοροστασία ή λειτουργία!
Στην περίπτωση της Μητρόπολης Γρεβενών, ο διάδοχος του ευγενικού και κλειστού στον εαυτό του Σέργιου, έχει αρχίσει να κάνει τη διαφορά! Ο νέος Μητροπολίτης Δαβίδ έχει δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις! Επισκεπτόμενος σχολεία και ερχόμενος σε επαφή με τους μαθητές ο Δαβίδ, μετέδωσε με Χριστοδουλικό ύφος τον ζωντανό παλμό της τοπικής Εκκλησίσς! Ο λαός των Γρεβενών που έβλεπαν μέχρι χθές τον Δεσπότη κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, σήμερα τον βλέπουν να επισκέπτεται την αγορά, να συζητά με τους καταστηματάρχες, να ανταλλάσσει απόψεις με τη νεολαία στους δρόμους και να έχει και πάλι η Εκκλησία κυρίαρχη θέση στο χάρτη της τοπικής κοινωνίας!
Ολα αυτά αναφέρονται στις Μητροπόλεις εκείνες στις οποίες η αλλαγή φρουράς έχει γίνει ήδη, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο! Υπάρχουν όμως κι άλλες Μητροπόλεις οι οποίες ευρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, δεδομένου οτι οι Μητροπολίτες τους είναι είτε βαριά ασθενείς, είτε αδύναμοι να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Ήδη ο Συνοδικός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Σπυρίδων ευρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες σε πολύ δύσκολη κατάσταση! Ενα βαρύτατο εγκεφαλικό που υπέστη τον έθεσε πλέον εκτός μάχης! Σύμφωνα με τους ιατρούς η κατάσταση της βεβαρημένης υγείας του είναι πλέον μη αναστρέψιμη!! Ήδη άρχισαν μα συζητούνται τα σενάρια διαδοχής!
 Αυτή τη στιγμή το προβάδισμα φαίνεται να έχει ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αρχιμ. Γεράσιμος Φωκάς! Τον εν λόγω κληρικό που είναι σοβαρός και φιλομόναχος υποστηρίζει μεγάλη ομάδα Ιεραρχών με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο! Λέγεται μάλιστα οτι ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ κινεί παρασκηνιακά τα νήματα της υποψηφιότητας αυτής! Ήδη έχει αρχίσει να λέγεται οτι οι εκλογές που θα γίνουν προσεχώς θα έχουν την σφραγίδα του Γέροντος Εφραίμ! Για την ίδια Μητρόπολη ενδιαφέρεται και ο Αρχιμ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, που υπηρετεί στην Μητρόπολη Κηφισίας, στην Παναγία την Ελευθερώτρια, στην Πολιτεία και εκτός από κληρικός είναι και ιατρός! Μπροστά πάντως στην υποψηφιότητα του Αρχιμ. Γεράσιμου Φωκά ,όλες οι άλλες υπολείπονται!

Η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς είναι από το περασμένο καλοκαίρι σε παρατεταμένη ακυβερνησία! Ο Γέρων Μητροπολίτης Προκόπιος, μετά το ατύχημα που υπέστη πέρυσι την Άνοιξη , ευρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση,με αποτέλεσμα η εύρωστη συτή Μητρόπολη να διοικείται και να καθοδηγείται από τους.. αντ´αυτού! Και εδώ οι πληροφορίες θέλουν τον Ηγούμενο του Βατοπαιδίου Εφραίμ να βάζει πόδι στην υποψηφιότητα και να θέλει να επιβάλλει τον Αρχιμ. Ιουστίνο Μπαρδάκο,Πρωτοσύγκελο της Ι. Μητρόπολης Φλωρίνης. Η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και όλα παίζονται ! Το θέμα της διαδοχής θα κριθεί από τη στιγμή που θα τεθεί επί τάπητος στην μετά τον Μητροπολίτη Προκόπιο εποχή!

Η ΔΙΣ μολονότι έχει ασχοληθεί με τις νέες αυτές περιπτώσεις και υπήρξε προς στιγμή η σκέψη να σταλεί η εκ του νόμου επιτροπή, ο Συνοδικός Γέρων Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος αντέδρασε δυναμικά και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να μην ξανασταλει η επιτροπή σε Μητροπολίτη! Πρότεινε να προηγηθεί εξαντλητική συνεννόηση της Συνόδου με τον ανήμπορο Ιεράρχη για να παραιτείται οικειοθελώς και μόνο αν δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης να προχωρεί η Εκκλησία στο ύστατο μέσο της απομάκρυνσης δια της αποστολής της επιτροπής! Η στάση αυτή του Μητροπολίτη Τρίκκης ανέκοψε την διάθεση της Συνόδου η οποία αφ´ής στιγμής ανέλαβε Συνοδικά καθήκοντα , τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με τις περιπτώσεις των ανήμπορων Μητροπολιτών Κεφαλληνίας Σπυρίδωνος( ο οποίος παρά τα προβλήματά του συμμετείχε στη ΔΙΣ και κοιμότανε από την έναρξη κάθε συνεδρίασης και ξυπνούσε στο τέλος για να φύγει), Νέας Κρήνης Προκοπίου (ο οποίος είναι υπό τον προστατευτικό κλοιό του περιβάλλοντός του) και του Παραμυθίας Τίτου, ο οποίος όπως δεν προκάλεσε δια του βίου του, έτσι δεν προκαλεί τώρα και δια της ασθενείσς και της σιωπής του! Η Μητρόπολη είναι στον αυτόματο και τα πάντα που αφορούν τη διοίκηση διευθετούνται χωρίς τον άνωθεν έλεγχο, από μία κλειστή κάστα συνεργατών του Μητροπολίτη!
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...