Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015

Τι θα γίνει το πρωί: Ασκήσεις ηρεμίας και πανικού


Τι θα γίνει το πρωί: Ασκήσεις ηρεμίας και πανικού
 Χρήστος Φράγκου

Ακραίες αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες, καθώς όλες οι πλευρές επιμένουν σε πόλεμο νεύρων και stress test προκειμένου να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους. 

Οι ήδη οξείες επιπτώσεις της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της οικονομικής ασφυξίας αναμένεται να ενταθούν από κινήσεις πανικού καθώς τα σύννεφα μαυρίζουν επικίνδυνα. Το πρώτο deadline είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη και το δεύτερο το τέλος του μήνα, καθώς τότε ολοκληρώνεται η παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

 Αν και όλες οι πλευρές εργάζονται για την αποφυγή ατυχήματος οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν τον κίνδυνο
μη πληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας στο τέλος του μήνα ή στα μέσα του επόμενου. Ετσι το ενδεχόμενο μη καταβολής των δόσεων είτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε στην ΕΚΤ καθίσταται ολοένα και πιο πιθανό.

 Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθηκε νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαννης Δραγασάκης επισημαίνοντας, στην κατακλείδα, ότι η ελληνική αντιπροσωπεία παραμένει στις Βρυξέλλες και σε κατάσταση stand by ακόμα και για νέο γύρο διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Όπως επισήμανε η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω κύκλων της ακόμα δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς υπάρχει χρόνος δυο ημερών για να επικρατήσει η σύνεση.

 Το διήμερο συνίσταται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη για την επαναξιολόγηση του ELA, σημειωτέων ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση τον αύξηση κατά 2,3 δισ.(!) καθώς και του haircut που επιβάλλεται στα ελληνικά ομόλογα που υποβάλλονται ως collaterals για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι ίδιοι οίκοι αξιολόγησης ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι η μη πληρωμή χρεών προς τον επίσημο τομέα δεν συνεπάγεται πιστωτικό γεγονός και συνεπώς δεν επηρεάζει άμεσα το ιδιωτικό χρέος.
 Οι παρενέργειες όμως που θα υπάρξουν θα είναι αλυσιδωτές, καθώς αν δεν πληρωθούν προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διακόψει τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, η χώρα θα βρεθεί εκτός προγράμματος στις 30 Ιουνίου και σε κατάσταση πλήρους οικονομικής ασφυξίας.

 Πρόκειται όμως για μια κατάσταση ντόμινο από την οποία θα αποσταθεροποιηθεί ντε φάκτο ολόκληρη η Ευρωζώνη άμεσα, σε δεύτερη φάση θα ενταθούν οι αποσχιστικές τάσεις και θα υπάρξει έλλειμμα αξιοπιστάις της ΕΚΤ και της Κομισιόν, πυροδοτώντας σενάρια μετεξέληξης της Ευρωζώνης υπό το κράτος πανικού και ακραίων συνθηκών.

 Η εικόνα που διαμορφώνεται σε αυτό το σενάριο, χωρίς να γίνεται λόγος για Grexit, είναι πλήρως αποκαρδιωτική και θα οδηγήσει σε bank run, κραχ στο Χρηματιστήριο αναγκάζοντας την κυβέρνηση και εταίρους να επιβάλλουν άμεσα capital controls και να ενεργοποιήσουν και άλλες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες όμως θα οδηγήσουν τη χώρα σε απομόνωση και την Ευρωζώνη σε δίνη.
 Υπ αυτό τα πρίσμα επιβάλλεται η άμεση πολιτική διαχείριση της κατάστασης τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς η πολιτική διαπραγμάτευση βρίσκεται εν εξελίξει.

 Τρίμηνη παράταση και χρηματοδοτικό ταγκό

 Συνεπώς το πλέον πιθανό σενάριο είναι πλέον η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για τρεις μήνες, η εκταμίευση των 7,45 δισ. από τα 10,9 του ΤΧΣ από τον EFSF-ESM για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, η εκταμίευση 1,2 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων για την πληρωμή του ΔΝΤ και η υλοποίηση δεσμεύσεων σε επίπεδο μείωσης δαπανών και μη ανάληψης μονομερών δράσεων από την πλευρά της Αθήνας.

 Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία της βήμα, βήμα υλοποίησης ενός συνολικού πακέτου το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού με καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου.
 Ετσι θα επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο με μια fast track, βήμα, βήμα διαδικασία η οποία καλύπτει προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις ταυτόχρονα.

 Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα επαναταχθούν πλήρως οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα, θα ανέβει το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων και με τη νέα συμφωνία θα υλοποιηθεί και η ρήτρα μείωσης του χρέους με παράλληλες δράσεις.
 Όλα το πακέτο θα έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης το τέλος Νοεμβρίου.


 Τσίπρας: Προσοχή σε ότι θα ακούσετε
 
 Όπως είχε διαφανεί τα τελευταία 24ωρα, η κυβέρνηση δεν θα ενέδιδε στα μέτρα που ζητούσαν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού και η οποία, κατ’αυτούς, απαιτεί επιπλέον φορολογικά μέτρα. με δυνητικό στόχο είσπραξης άνω των 2 δισ. ευρώ, εφόσον η κυβέρνηση αρνείται περικοπές συντάξεων και ΕΚΑΣ που, ως δαπάνη, θεωρείται άμεση και σίγουρη εξοικονόμηση.
 
Ωστόσο ο πρωθυπουργός επιχειρούσε να καθησυχάσει προ δεκαημέρου ήδη δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, διαβεβαιώνοντας πως «η συμφωνία είναι κοντά», «λίγο πριν τη συμφωνία θα δημιουργηθεί εικόνα ψευδούς κινδύνου» και πως «μισθοί και συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά».




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...