Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

Αρχιερατικές εκλογές...στη σκιά της κρίσης!


έσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και ενώ οι πολίτες βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος – που από την πρώτη στιγμή αξιοποίησε κάθε δυνατότητα για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου λαού, όπως την οικονομική βοήθεια, προϊόν εράνου(sic!), από την αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας -  συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα στην τακτική ετήσια Σύνοδό της.
 Ωστόσο οι συνεδρίες του Σώματος της Ιεραρχίας, από την οποία είναι προφανές ότι ο πιστός λαός αναμένει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο ζήτημα της κρίσης και των αλλεπάλληλων εξοντωτικών μέτρων που την συνοδεύουν  και οδηγούν σε «εξανδραποδισμό» τους πολίτες, φαίνεται πως θα επισκιασθούν τελικά από τις εκλογές για την πλήρωση των δύο χηρευουσών Μητροπόλεων, Πρεβέζης και Ιερισσού,όπως γράφει το amen.

Οι αρχιερατικές κάλπες θα στηθούν την Παρασκευή 5η Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα της Συνόδου της Ιεραρχίας, και στην αδυσώπητη μάχη της διαδοχής, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες, φαίνεται πως ήδη έχουν ξεχωρίσει κάποιοι από τους υποψηφίους για τους δύο Μητροπολιτικούς Θρόνους. Παράλληλα, αρκετοί είναι εκείνοι οι Αρχιμανδρίτες που αξιοποιούν αυτή την αναμέτρηση, η οποία αναμένεται ν’ αποτυπώσει ευκρινέστερα τις δυνάμεις και τις τάσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, προκειμένου να εγγράψουν υποθήκη για μια μελλοντική δική τους υποψηφιότητά.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Στο παρασκήνιο, πίσω από τις βαριές πόρτες και τις πορφυρές βελούδινες κουρτίνες των παραθύρων των Μητροπολιτικών Μεγάρων, εξετάζονται υποψηφιότητες, μελετάται η δυναμική τους, μετρώνται τα οφέλη από πιθανές συμμαχίες, δίνονται υποσχέσεις, υπενθυμίζονται υποχρεώσεις, καλλιεργούνται προσδοκίες, κάποιες από τις οποίες φτάνουν μέχρι και την Αρχιεπισκοπική Αυλή.  Τα ανεπίσημα εκλογικά επιτελεία συγκροτούνται σε ορισμένες περιπτώσεις από μερικά άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης των υποψηφίων, με κεντρικούς πρωταγωνιστές Ιεράρχες που τους στηρίζουν, ενώ σε άλλες ο κύκλος διευρύνεται και με λαϊκούς υποστηρικτές που αναλαμβάνουν να περάσουν το μήνυμα ευρύτερα για να προσδώσουν στην υποψηφιότητα του εκλεκτού τους χαρακτήρα καθολικής αποδοχής. Επισκέψεις και τηλεφωνήματα σε αναποφάσιστους Ιεράρχες καθώς και σε κληρικούς του περιβάλλοντός τους που τους ασκούν μια κάποια επιρροή, επιστολές συμπαράστασης από τοπικούς παράγοντες, προσεκτικά διατυπωμένες υποσχέσεις και μηνύματα στήριξης σε φερέλπιδες Μητροπολίτες, διαβεβαιώσεις για τον χαρακτήρα των υποψηφίων, το ήθος και την προσήλωση τους στις παραδόσεις, αποτελούν μερικές από τις στρατηγικής σημασίας ενέργειες που ξεδιπλώνονται καθώς πλησιάζει η ημέρα της εκλογής.

Στο προσκήνιο, ωστόσο, κυριαρχεί η αδελφική αγάπη και η βεβαιότητα πως η Ιεραρχία ανεπηρέαστη θα αφεθεί να εκλέξει δύο νέους Μητροπολίτες. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν συζητείται πλέον το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου εκλογής των Μητροπολιτών, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν ακόμα και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος είχε προτείνει την επανεξέτασή του.

Οι επικρατέστεροι

Από την πρώτη στιγμή ακούστηκαν πολλά ονόματα υποψηφίων, κάποια με ισχυρά ερείσματα στην Ιεραρχία και στις τοπικές κοινωνίες των δύο Μητροπόλεων και κάποια άλλα που απλά κυκλοφορούν σχεδόν σε κάθε εκλογή ως αποτέλεσμα της προθυμίας ορισμένων κληρικών να θέσουν εαυτόν στη διάθεση της Ιεραρχίας και της Εκκλησίας.

Ωστόσο μόνον δύο θα είναι εκείνοι οι κληρικοί που θα εισέλθουν στο Συνοδικό Μέγαρο ως Αρχιμανδρίτες και θα εξέλθουν… εψηφισμένοι Μητροπολίτες!

Μάχη για… δύο η εκλογή για την Πρέβεζα

Για τη Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, που το ποίμνιό της καθημερινά αισθάνεται εντονότερη την απουσία του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Μελετίου, δύο είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι και ένας ακόμα που αυτοπροτείνεται για κάθε χηρεύουσα Μητρόπολη.

Ο πρώτος υποψήφιος είναι αρχιμανδρίτης που διακονεί σε κεντρικό Ναό των Αθηνών - με ιστορικό εκλογής στον επισκοπικό βαθμό πολλών εφημερίων του – καθώς και σε νευραλγική θέση στο μέγαρο της Ιεράς Συνόδου. Διακρίνεται για την παιδεία του και την λιπαρή νομική κατάρτισή του, που φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διευθέτηση υποθέσεων της Εκκλησίας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων έχει κερδίσει, με την αφοσίωσή του στην εκπλήρωση των συνοδικών και ενοριακών καθηκόντων του, την εκτίμηση πολλών Ιεραρχών ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην ενορία του. Σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητά του έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της νέας γενιάς επισκόπων ενώ φέρεται να αντλεί ψήφους από όλες τις ομάδες της Ιεραρχίας, γεγονός που κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι διαθέτει ένα σαφές προβάδισμα.

Ο έτερος επικρατέστερος υποψήφιος διακονεί στην χηρεύουσα Μητρόπολη Πρεβέζης και χαρακτηρίζεται «καλός, αφοσιωμένος και έντιμος κληρικός». Έχει κερδίσει την συμπάθεια και την στήριξη τοπικών παραγόντων, μελών παρεκκλησιαστικών οργανώσεων αλλά και αδελφών του κληρικών που έχουν συνεργαστεί μαζί του όλα τα προηγούμενα χρόνια υπό την καθοδήγηση του μακαριστού Μελετίου. Η υποψηφιότητα του υποστηρίζεται από μικρό αριθμό νέων επισκόπων, με συντηρητικές καταβολές, αλλά και από Μητροπολίτες της παλαιότερης γενιάς.

«Συνωστισμός» στην Ιερισσό

Στην Ιερισσό το προεκλογικό σκηνικό χαρακτηρίζεται… περίπλοκο!!! Τρείς Αρχιμανδρίτες φέρονται να έχουν λάβει την ευλογία του Αρχιεπισκόπου να διεκδικήσουν την ψήφο του Σώματος της Ιεραρχίας, δυο από την χηρεύουσα Μητρόπολη και ένας από την Πελοπόννησο. Και οι τρείς εγγράμματοι με ήθος και καλό χαρακτήρα.

Ο πρώτος πνευματικό ανάστημα του αοίδιμου Μητροπολίτη Ιερισσού κυρού Νικοδήμου, από παιδί δίπλα του, αφού έλκει την καταγωγή από τη Λέσβο, όπως και ο μακαριστός. Διακονεί, επί χρόνια, σε διοικητική θέση της Μητροπόλεως, κρατώντας, ωστόσο, ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ.  Έχει την υποστήριξη τοπικών παραγόντων αλλά και συντηρητικών κύκλων.  Πολίτες που στηρίζουν την υποψηφιότητά του απέστειλαν επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο, την Ιερά Σύνοδο και σε διάφορους φορείς όπου τον χαρακτηρίζουν «λαμπρή προσωπικότητα» και ζητούν την εκλογή του. Μια αναφορά τους, ωστόσο, φαίνεται πως έχει προκαλέσει συζητήσεις και ενόχληση μεταξύ των Ιεραρχών. «Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα στερείται της λογικής , της αρμονικής και της φυσικής πνευματικής αλληλουχίας των πραγμάτων και απλώς θα εξυπηρετεί σκοπιμότητες , αλλότριες προς την ιερότητα του σκοπού που διακυβεύεται», αναφέρεται στην επιστολή των φερόμενων ως υποστηρικτών του Αρχιμανδρίτη.

Και ο δεύτερος υποψήφιος υπηρετεί σε θέση ποιμαντικής ευθύνης στη χηρεύουσα Μητρόπολη. Έχει φήμη καλού πνευματικού και είναι εξομολόγος εκατοντάδων πιστών, χαρακτηρίζεται «εργάτης του Λόγου του Θεού», ενώ είναι και ηγούμενος στο Ησυχαστήριο που έχει  φτιάξει με δικά του έξοδα και πολύ κόπο. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την φιλανθρωπία της Εκκλησίας ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη νεολαία της περιοχής, με αρκετά πνευματικά του παιδιά να διακονούν σήμερα την Εκκλησία. Άπαντες ομολογούν πως στάθηκε στο μακαριστό Νικόδημο μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Ο τρίτος εκ των υποψηφίων διακονεί σε ιστορική Μητρόπολη του Μοριά, κατέχει υψηλόβαθμη διοικητική θέση που του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει σημαντική διοικητική εμπειρία ενώ έχει να επιδείξει ένα μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Έχει την στήριξη του επισκόπου του και την συμπαράσταση του πνευματικού του αδελφού, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή σε αρχιερείς της νέας γενιάς αλλά και σε συντηρητικούς επισκόπους της Πρεσβυτέρας Ιεραρχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Μητροπολίτες χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως «η συγκεκριμένη υποψηφιότητά στηρίζεται διακριτικά και από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο». Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις  πληροφορίες που εμφανίζουν τον Αρχιεπίσκοπο να κάλεσε τον συγκεκριμένο υποψήφιο στο Συνοδικό Μέγαρο  για να του δώσει την ευλογία του, εν αντιθέσει με τους ανθυποψηφίους του που φέρονται να επιδίωξαν την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...