Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2012

Σχιζοφρένεια ή πίστη στον Ι. Χριστό “δι’ αγάπης ενεργουμένη”;


“Η θεϊκή γέννησή μας είναι να υπάρχουμε με τρόπο θεϊκό” (άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης)  
Το έναυσμα να γράψω αυτό το άρθρο μου έδωσε η είδηση ότι ένα νεαρό ζευγάρι Άγγλων προτίθεται να έρθει στην Ελλάδα όπου θα μείνει έπί ένα χρόνο, με σκοπό να διδαχθεί τον τρόπο να επιβιώσει στην κρίση που απειλεί το δυτικό κόσμο. Για να βγούν αληθινά τα λόγια του Γάλλου φιλοσόφου Αλμπέρ Καμύ, ο οποίος είπε ότι οι λαοί της Δύσης θα μάθουν πάλι από  τους Έλληνες τον τρόπο να ζουν! Ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ γύρισε μια ταινία για να αποδείξει πως ο κόσμος ανήκει σ΄ αυτούς που έγραψαν την ιστορία του, δηλαδή στους Έλληνες!
Όταν εμείς στην Ελλάδα δεν ξέραμε τί είναι άγχος, ερχόταν  στην Ελλάδα ένας αλλοτριωμένος κόσμος για να θεραπευτεί. Κατόπιν ερχόταν ένας πεινασμένος κόσμος για να χορτάσει  φιλοξενία και ψωμί. Τριάντα ή και πενήντα χρόνια αργότερα μεταδόθηκε στους Έλληνες, στην αρχή στις γυναίκες το εσώτατο υπαρξιακό άγχος, η αλλοτρίωση, ως ασθένεια της αφθονίας των υλικών αγαθών, η αισθητοφαγία, όπως ονομάζεται στην Εκκλησιαστική γλώσσα. Πρόκειται για ένα είδος σχιζοφρένειας καθώς ο άρρωστος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το απατηλό από το πραγματικό και τον εαυτό του από το περιβάλλον.
Οι Έλληνες έγιναν “αισθητοφάγοι” σαν τους αρχαίους προγόνους των, τους συντρόφους του Ομηρικού Οδυσσέα, που είχαν γίνει “λωτοφάγοι”, και δεν μπορούσαν να διακρίνουν το πολυτιμότερο από το ευτελέστερο.
Η ασθένεια της αλλοτρίωσης είναι ακριβώς αυτό. Ο ασθενής δεν διακρίνει το πραγματικό από το απατηλό, ταυτίζεται με το απατηλό και ξεχνάει την πατρίδα του, για την οποία έδινε ακόμα και τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του, ξεχνάει την πίστη του και ταυτίζει τον εαυτό του με το περιβάλλον του. Η αλλοτρίωση είναι ειδωλολατρία. Ο ειδωλολάτρης δεν λατρεύει το Θεό, αλλά τον εαυτό του, τον οποίο ταυτίζει με τον κόσμο των αισθητών πραγμάτων.
Η Δύση διαλύθηκε από θεολογική αίρεση, διότι συγχέει την πραγματικότητα με τη γνώση για την πραγματικότητα. Η αρρώστια αυτή μεταδόθηκε στους νέους μας με την αρρωστημένη λογοτεχνία, την οποία αδαείς και ημιμαθείς, όσο και πληρωμένοι δημοσιογράφοι την πρόβαλαν. Η αρρωστημένη λογοτεχνία διδάσκει στους νέους, πως αυτό που σκέφτεται ή φαντάζεται κανείς είναι η πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να σηκωθείς από το κάθισμά σου στην τηλεόραση ή στην καφετέρια.
Οι νέοι δέχθηκαν μηνύματα παθητικής αποδοχής της πραγματικότητας: Να μην κυνηγάς ούτε την ειρήνη. Να την αφήνεις να σε κυνηγάει εκείνη. Ο κόσμος τραβάει το δρόμο του και το χορτάρι φυτρώνει μοναχό του. Η ανδρεία εξέλιπε, για να μην υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Όταν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες ζήτησαν από τους Αθηναίους να τους στείλουν έναν στρατηγό, οι Αθηναίοι αντί στρατηγό, έστειλαν έναν ποιητή. Είναι ο Αλκμάν, αν δεν κάνω λάθος, ο οποίος συνέθετε για τους Σπαρτιάτες τους εγερτήριους παιάνες του!
Πολλοί περιμένουν να βρεθούν άξιοι ηγέτες οι οποίοι να επικαλεστούν την νομιμότητα και να βάλουν στη θέση τους τους διεθνείς τοκογλύφους. Η πτωχευτική νομοθεσία με κανένα τρόπο δεν θέτει υπό διακινδύνευση τη ζωή και την ποιότητα της ζωής του πτωχού. Δεν είναι μόνο ανήθικο αυτό που κάνουν οι τοκογλύφοι εις βάρος της Ελλάδος, είναι και παράνομο αλλά δεν υπάρχουν άξιοι ηγέτες να τους σταματήσουν. Όχι μόνο δεν τους εμποδίζουν, αλλά τους βοηθούν από πάνω για να τελειώσουν το καταστροφικό τους έργο είς βάρος της Ελλάδος! Θα λογοδοτήσουν στη Θεία Δικαιοσύνη τόσον οι ίδιοι, όσο και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα!
Οι Έλληνες έχουν την Ορθόδοξη Παράδοση. Η Εκκλησία έχει την μοναδική αποστολή, να αγιάζει τον κόσμο και μπορεί να θεραπεύσει τον κόσμο από την αλλοτρίωση. Η επιλογή είναι δική μας, αν θα διαλέξουμε τη μαλθακότητα και την σχιζοφρένεια ή την πίστη στον Ιησού Χριστό,  η οποία ενεργείται με την αγάπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...