Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 17, 2012

Γέροντας Πορφύριος: Αν σε είχα μπροστά μου, θα σου έδινα τρία χαστούκια, να δεις!




Κάποτε πήγε ο ηγούμενος της Μονής.... (αυτή η Ιερά Μονή βρίσκεται στον κόσμο κι όχι στο Άγιον Όρος) με δύο αδελφούς στον Παππούλη (Πατέρα Πορφύριο). Είχε σφοδρή επιθυμία να πάει μαζί τους και κάποιος δόκιμος, ο οποίος έμεινε τελικά στο μοναστήρι καταστενοχωρημένος, επειδή δεν τον πήρε μαζί του ο γέροντας. Εκείνο, λοιπόν, το βράδυ τρεις - τέσσερις πατέρες μαζί με το δόκιμο συζητούσαν για το ποιος από τους σύγχρονους Γεροντάδες είναι μεγαλύτερος στην πνευματική κατάσταση. Άλλος έλεγε ότι είναι ο Πατήρ Σωφρόνιος, άλλος έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος κι ο στενοχωρημένος δόκιμος υποστήριζε με πάθος τον Παππούλη. Η συζήτηση κάποια στιγμή διακόπηκε, όπως ήταν επόμενο, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.
Ο δόκιμος είχε το διακόνημα του εκκλησιαστικού. Σηκώθηκε το επόμενο πρωί στην κανονισμένη ώρα ν' ανάψει τα καντήλια. Ήταν περίπου 4:00 τα ξημερώματα κι ενώ διέσχιζε το διάδρομο, κτύπησε το τηλέφωνο. Ο δόκιμος παραξενεύτηκε, σήκωσε το τηλέφωνο και τον περίμενε μια πολλή μεγάλη έκπληξη. Ήταν ο Παππούλης! Φαντάζεστε την έκπληξη του δοκίμου...
Του λέει ο Γέροντας:
- Τι είναι εκεί;
- Ιερά Μονή....
- Α! Λάθος έκανα, αλλά μήπως ήταν από Θεού;
Άρχισε τότε να μιλά στο νεαρό δόκιμο για την ταπείνωση, την υπακοή και την αγάπη του Θεού. Μεταξύ άλλων είπε:
- ... Όσο αυξάνεται η αγάπη του Χριστού, τόσο μειώνονται τα πάθη. Κι όσο μειώνονται τα πάθη, τόσο αυξάνεται η αγάπη για τον Χριστό. Είναι όπως μια ζυγαριά. Κατάλαβες; Δεν σου λέω απλώς να αγαπήσεις τον Χριστό, αλλά να τον ερωτευτείς.
- Γέροντα, πώς θα αγαπήσω τον Χριστό;
- Με την ταπείνωση!
- Και πώς θα ταπεινωθώ;
- Να κάνεις υπακοή.
- Και πώς να κάνω υπακοή;
- Δεν ξέρεις πώς να κάνεις υπακοή; (Εδώ αγρίεψε λίγο.) Όλοι οι Πατέρες το λένε κι οι Γραφές το γράφουν και λες "Πώς να κάνω υπακοή"; Αν σε είχα μπροστά μου, θα σου έδινα τρία χαστούκια, να δεις!
- Στείλτε τα τηλεφωνικώς, Γέροντα!
Κάπου εδώ τελείωσε αυτός ο υπέροχος και θαυμαστός διάλογος με τον Γέροντα. Η τηλεφωνική εμπειρία έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη του αδελφού, στον οποίο εδραιώθηκε η πεποίθηση για την Αγιότητα του Παππούλη και αυξήθηκε η ευλάβεια προς το πρόσωπό του. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, είναι μοναχός και φέρει το όνομά του.

πηγή
Σκεύος Εκλογής, σελ. 363

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...