Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2013

Όταν κάνεις τον Σταυρόν σου (Ιερός Χρυσόστομος)



από savvasm
 
«Κανείς λοιπόν ας μη εντρέπεται δια τα σεμνά σύμβολα της σωτηρίας μας και δια το αποκορύφωμα των αγαθών, δια το οποίον και ζώμεν και υπάρχομεν, αλλά όπως ακριβώς τον στέφανον, έτσι ας περιφέρωμεν τον Σταυρό του Χριστού. Δια τούτο και εις τας οικίας μας και εις τους τοίχους και εις τας θύρας και εις το μέτωπον μας χαράσσομεν με πολύ προθυμία και προσοχήν τον Σταυρόν. Διότι αυτό είναι το σύμβολον της

 
σωτηρίας μας και της ελευθερίας όλων των ανθρώπων και της επιείκειας του Κυρίου μας προς ημάς. Διότι ως πρόβατον ωδηγήθη εις την σφαγήν.
 
Όταν λοιπόν κάνεις τον Σταυρόν σου να σκέφτεσαι όλα τα σχετικά με τον Σταυρόν και σβήσε τον θυμόν και όλα τα άλλα πάθηΌταν κάνεις τον Σταυρόν σου γέμισε το μέτωπο σου με πολλήν παρρησία και ελευθέρωσε την ψυχήν σου από τα πάθη. Οπωσδήποτε δεν γνωρίζετε ποιά είναι εκείνα που παρέχουν ελευθερία. Δια τούτο και ο Παύλος δια να μας οδηγήσει εις αυτό, δηλαδή εις την πρέπουσαν δι ημάς ελευθερίαν, έτσι μας οδηγεί, υπενθυμίζων εις ημάς τον Σταυρόν και το δεσποτικό αίμα.
Διότι, λέγει, έχετε αγορασθεί έναντι μεγάλης τιμής, μη γίνεσθε δούλοι ανθρώπων Σκέψου, λέγει, το τίμημα που κατεβλήθη δι’ εσένα, και τότε εις κανένα απο τους ανθρώπους δεν θα γίνεις δούλος. Λέγων τιμή εννοώ τον Σταυρόν. Ούτε βέβαια πρέπει να κάνουμε τον Σταυρόν μας απλώς με τα δάκτυλα μας, αλλά προηγουμένως δια της προαιρέσεως και με πολλήν πίστιν.
Εάν λοιπόν κατ’αυτόν τον τρόπον κάνεις τον Σταυρόν σου εις το πρόσωπον σου, κανείς από τους ακαθάρτους δαίμονες δεν θα μπορέσει να σταθεί κοντά σου, βλέπων την μάχαιραν, με την οποίαν επληγώθη, βλέπων το ξίφος με το οποίον εδέχθει την θανατηφόρον πληγήν. Διότι, εάν ημείς, βλέποντες τους τόπους εις τους οποίους εκτελούνται οι κατάδικοι, φρίττωμεν, σκέψου τι θα πάθει ο διάβολος, βλέπων το όπλον με το οποίον ο Χριστός κατήργησεν όλην την δύναμην του και απέκοψε την κεφαλήν του δράκοντος». 
Ιερός Χρυσόστομος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...