Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Μαρτίου 30, 2013

Μετάνοια… Το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής μας Του πρωτ. Χρήστου Αιγίδη,


Ο Χριστός μας, μετά την επιλογή των μαθητών Του, ξεκίνησε την δημόσια δράση Του. Κηρύττει, θεραπεύει, στηρίζει και απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων. Όμως, για τον Κύριο είναι πιο ουσιαστική η άφεση των αμαρτιώναπότην θεραπεία της σωματικής ασθένειας. Αλλά για να αποδείξει την εξουσία Του να συγχωρεί αμαρτίες και να αποστομώσει τουςΓραμματείςπου αμφισβητούσαν την Θεότητα Του, θεραπεύει και την σωματική ασθένεια του ανθρώπου.
Στην Ευαγγελική περικοπή της δεύτερης Κυριακής των νηστειών βλέπουμε την πίστη, την τόλμη και τηναποφασιστικότητακάποιων ανθρώπων, οι οποίοι, αφαίρεσαν την στέγη ενός σπιτιού για να φέρουν σε επαφή μαζί με τον Ιησούένανπαραλυτικό. Βλέποντας ο Χριστός την πίστη τους και θέλοντας να τουςεκπλήξειγια μια ακόμη φορά λέειστον παραλυτικό πως του συγχωρούνται οι αμαρτίες.
Είναι αλήθεια ότι εμείς οι άνθρωποι, που έχουμε περιορισμένες δυνατότητες και ασθενή πίστη, συσχετίζουμε το θαύμα μόνο με την θεραπεία των σωματικών ασθενειών. Περιορίζουμε την έκτακτη έγχυση του Αγίου Πνεύματος ( που είναι το θαύμα ) , μόνο σε ότι αφορά την σωματική υγεία και λησμονούμε το μεγαλύτερο θαύμα που είναι η ΜΕΤΑΝΟΙΑ. Δηλαδή η ανανέωση του Βαπτίσματος, η αλλαγή τουνου, ηαλλαγήτου τρόπου ζωής. Για να συμβούν όμως όλα αυτά χρειαζόμαστε την ενέργεια και την χάρη του Παναγίου Πνεύματος.
Η ανατολή και η δύση του ήλιου, η ομορφιά της φύσης, η σοφία του σύμπαντος, η αγάπη και ο έρωτας των ανθρώπων, η γέννηση κάθε παιδιού όπως ακόμα και η θεραπεία μιας ασθένειας θα πρέπει να θεωρούνταιως θαυμαστές ενέργειες του Κυρίου μας. Αντιθέτως, υπάρχουν δυστυχώς πολλοί και μορφωμένοι μάλιστασυνάνθρωποίμας, που όλα αυτά τα αποδίδουν σε τυχαίες ενέργειες. Βέβαια αυτό βρίσκεται στο πλαίσιο της ελευθερίας του ανθρώπου, που είναι ένααπότα μεγαλύτερα δώρα του θεού. Δεν θα πρέπει όμως να λησμονούμε ότι και αυτή ακόμαη πρόοδος της Ιατρικής είναι αποτέλεσμα φωτισμένων και εμπνευσμένων ανθρώπων από τη Θεία Χάρη του Κυρίου μας.
Γι' αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, να παρακαλούμε να γίνεται καθημερινά το θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Να δεχόμαστε με χαρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες. Να μετανοούμε για τις πολλές αστοχίες μας και να επιδιώκουμε να γευτούμε την γλυκύτητα της πνευματικής ζωής. Οι Άγιοί μας έβλεπαν τις ασθένειες του σώματος ως ευλογία και παρουσία του Θεού στην ζωή τους. Έλεγε ο χαρισματικός Όσιος γέρονταςΠαΐσιος ότι γέμισε ο παράδεισος από καρκινοπαθείς και παρακαλούσε μάλιστα και ο ίδιος να γευθεί αυτή τη δωρεά του Θεού.
Μιας και βρισκόμαστε λοιπόν στην παλαίστρα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να ευχόμαστε φέτος να είναι ουσιαστική η πορεία μας και να επιδιώξουμε και εμείς το προσωπικό μας θαύμα. Να ζητήσουμε να έρθει και σε εμάς η ευεργετική και ζωοποιός παρουσία του θεού στην ύπαρξή μας, όχι για να μας απαλλάξειαπότυχόν σωματικές δυσκολίες που έχουμε, αλλά για να μας φωτίσει το νου, να μας θερμάνει την πίστη, να μας ζεστάνει την καρδιά και να μας κάνει να αλλάξουμε. Έτσι μεταμορφωμένοιαπότο θαύμα της προσωπικής μας αλλαγής να πορευτούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας ευχόμενοι να είναιχριστιανικάτα τέλη μας, ανώδυνα,ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, για να έχουμε καλή απολογία στο θρόνο του Θεού .
Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...