Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

Τριώδιο: η όμορφη περίοδος



          Εφέτος το Τριώδιο αρχίζει την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Αρχίζει δηλαδή μια περίοδος 10 εβδομάδων, ως πορεία προς το Πάσχα, την εορτή των εορτών. Σταδιακά, χωρίς βιασύνες και άγχος, οδηγούμαστε προς την εμπειρία της «άλλης βιοτής», όπου βεβαιώνεται η κατάργηση της φθοράς και του θανάτου.
          Αντιλαμβάνομαι ότι όλ’ αυτά, μέσα στις μέριμνες και στα τρεχάματα, φαντάζουν κάπως ξένα και παράδοξα. Κι όμως η Εκκλησία, κάθε χρόνο, μας προβάλλει τα ίδια και τα ίδια. Μέσα στο λειτουργικό της κύκλο, προσπαθεί να μας δώσει μια ζωή που μας ταιριάζει, μας αναπαύει, μας χαροποιεί. Δε θέλει να μας επιβάλει άλλα βάρη απ’ αυτά που έχουμε. Απεναντίας, μας προτείνει την ξαλάφρωση, και την ελευθερία απ’ όσα μας καταπιέζουν.
          Το Τριώδιο, με τις ποικίλες ακολουθίες, τη νηστεία και την πνευματική εγρήγορση, είναι μια σημαντική περίοδος του χρόνου και της ζωής μας. Μπορεί να γίνει όντως απόλαυση και μέσα στον κόπο της νηστείας να γευόμαστε τη χαρμολύπη, την όμορφη εμπειρία της χαράς αφενός, για ό,τι μας προσφέρεται από το Θεό μας και για τη λύπη αφετέρου, που δεν είμαστε όπως θα ’πρεπε.
          Αν το δούμε ως δυνατότητα ανανέωσης, θα το περιμένουμε με εσωτερική χαρμόσυνη αναμονή. Αν το δούμε ως στέρηση, θα το περιμένουμε ως αναγκαιότητα, προσδοκώντας το τέλος.
         
Ας σημειώσω τώρα μερικά γνωσιολογικά στοιχεία του Τριωδίου:
Αρχίζει την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, πριν πει ο ιερέας το «Δεύτε λάβετε Φως».
Διαιρείται σε τρεις περιόδους:
Α)Πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή, με 4 Κυριακές:
1. Τελώνου και Φαρισαίου
2. Ασώτου
3. Απόκρεω
4. Τυρινής
          Οι δύο πρώτες Κυριακές παίρνουν την ονομασία τους από το σχετικό Ευαγγέλιο, ενώ οι άλλες δύο από το θέμα της νηστείας. Η Κυριακή της Απόκρεω από την αποχή από το κρέας όλη την εβδομάδα που την ακολουθεί, σαν προετοιμασία για τη γενική νηστεία, που αρχίζει μετά την Κυριακή της Τυρινής και τελειώνει το Πάσχα.

Β)Μεγάλη Σαρακοστή, με 6 Κυριακές:
1.     Της Ορθοδοξίας
2.     Του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά
3.     Της Σταυροπροσκυνήσεως
4.     Του οσίου Ιωάννου της Κλίμακος
5.     Της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας
6.     Κυριακή των Βαίων

Γ)Μεγάλη Εβδομάδα

          Τελειώνοντας, θα ’θελα να πω ότι αξίζει να ζήσουμε την ομορφιά των ακολουθιών (Αποδείπνων, Χαιρετισμών, Προηγιασμένων, Κυριακών), τη στέρηση των φαγητών, τον πόνο της αυτογνωσίας. Γιατί όλ’ αυτά θα μας αποκαλύψουν την κρυμμένη χαρά, που η Εκκλησίας κατέχει και την προσφέρει σ’ όσους της απλώνουν το χέρι και της τη ζητούν με ταπείνωση και ειλικρίνεια. Θα μας αποκαλύψουν τη Σταυροαναστάσιμη πορεία του Χριστού, ως προσωπική μας πορεία.

π. Ανδρέας Αγαθοκλέους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...