Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

“Μη αποστρέψης”, “Έλαμψεν η χάρις Σου” (Ηχητικά από τον Εσπερινό της Συγγνώμης στο Βατοπαίδι)Πέρυσι την Κυριακή της Τυρινής είχαμε την ευλογία να βρισκόμαστε στο Βατοπαίδι. Επειδή πιστεύουμε ότι θα θέλατε να το μοιραστούμε μαζί σας, σας παραθέτουμε δυο ηχητικά αποσπάσματα από τον μαγευτικό Εσπερινό της Συγγνώμης μαζί με το κείμενό τους. (Σημειώνουμε ότι η φωτογραφία είναι από φέτος.)
Εδώ ακούτε το ”Φως ιλαρόν”, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση διαβάζει ο γέροντας, και ακολούθως το κατανυκτικό ψαλμικό “μέγα προκείμενον” (ήχος πλ. δ΄):
Μη αποστρέψης το πρόσωπόν σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι· ταχύ επάκουσόν μου· πρόσχες τη ψυχή μου, και λύτρωσαι αυτήν.
Στίχ. Η σωτηρία σου, ο Θεός, αντιλάβοιτό μου.
Στίχ. Ιδέτωσαν πτωχοί, και ευφρανθήτωσαν.
Εδώ ακούτε, μετά την μυστική ευχή της κεφαλοκλισίας του εσπερινού, το παρακάτω ξεσηκωτικό τροπάριο (ήχος δ΄):
Έλαμψεν η χάρις σου Κύριε, έλαμψεν ο φωτισμός των ψυχών ημών· ιδού καιρός ευπρόσδεκτος· ιδού καιρός μετανοίας, αποθώμεθα τα έργα του σκότους, και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός, όπως διαπλεύσαντες το της Νηστείας μέγα πέλαγος, εις την τριήμερον Ανάστασιν καταντήσωμεν, του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, του σώζοντος τας ψυχάς ημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά