Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2014

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΓΑΒΡΙΗΛ....



*           Ή θυσία των χειλιών, δηλαδή ή αίνεση, είναι ή λατρεία της καρδιάς. Ό καρπός των χειλιών είναι ή πλέον ευάρεστος θυσία στο Θεό.


*           Κεφαλή κάθε αρετής και κορυφή των κατορθωμάτων είναι ή προσκαρτέρηση της προσευχής, με την οποία και τις λοιπές αρετές, με την αίτηση από τον Θεό, μπορούμε καθημερινά να αποκτήσουμε.
Ή συνεχής προσευχή καθαρίζει την ψυχή από τους πονηρούς λογισμούς και τις ενθυμήσεις.


*           Ή προσευχή χαρακτηρίζεται από συντριβή, αύτομεμψία, ευγνωμοσύνη και δοξολογία του Θεού, από αφοσίωση και υποταγή στο θέλημα Του κ.ά. Όλος ό προσευχητικός μας αγώνας στοχεύει στην καλλιέργεια τέτοιων αισθημάτων μέσα στην καρδιά μας. Θα επιτύχουμε αυτά τα αισθήματα με την αδιάλειπτη καλλιέργεια της ευχής.


*           Να αποφεύγουμε την φαρισαϊκή προσευχή, ή οποία γίνεται με αύτοδικαίωση και με κατάκριση.


*           Κανένας πνευματικός αγώνας δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσευχή. Να προσευχόμαστε «τελωνικώς».


*           Ή προσευχή εισακούεται από τον Θεό, όταν γίνεται με ταπείνωση και συντετριμμένη καρδιά.


*           Οι τρεις παίδες διά της προσευχής μετέβαλαν το πυρ εις δρόσον διότι έταπείνωσαν τον εαυτό τους, διότι ύψωσαν το Αγιον Όνομα του Θεού, διότι παρακάλεσαν να κάνει εις αυτούς ό Θεός κατά την επιείκεια  Του....


*           Ή προσευχή διαιρείται σέ τέσσερα είδη: α) στη δοξολογία του Θεού β) στην ευχαριστία των ευεργεσιών Του γ) στην εξομολόγηση των αμαρτιών, και δ) στην αίτηση εκείνων πού είναι απαραίτητα
για τη σωτηρία μας.

*           Όταν αρχίζεις την προσευχή να λες: «Δόξα σοι Κύριε ό Θεός μου, ό ακατάληπτος και αγαθός και παντοδύναμος και κτίστης όλου του κόσμου». Μη ζητάς αμέσως αιτήσεις.

*           Κατόπιν, ευχαρίστησε τον Θεό λέγοντας: «Σέ ευχαριστώ για όλες τις ευεργεσίες πού έκανες για μένα».

*           Κατόπιν, εξομολογήσου μπροστά στον Θεό όλες σου τις αμαρτίες κάθε μία ξεχωριστά για μεγαλύτερη κατάνυξη: «Κύριε αμάρτησα και σέ λύπησα με πολλές αμαρτίες». Μη λες λεπτομέρειες για τα σαρκικά.

*           Τέλος, ζήτησε από τον Κύριο όχι υλικά πράγματα, όχι πλούτη και δόξα, αλλά την Βασιλεία Του- να λες: «Κύριε, θεράπευσε την ψυχή μου. Συγχώρησε τις αμαρτίες μου. Μη με αφήσεις να πέσω σέ πειρασμό».



*           Όταν προσεύχεσαι, να ομολογήσεις ότι όλη σου ή ελπίδα και ή δύναμη στηρίζεται στην βοήθεια του Θεού, και ότι με την βοήθεια Του μένεις ανίκητος από τούς πειρασμούς.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ. ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥΜΟΝΑΧΟΥ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...