Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017

ΒΑΘΕΙΑ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΕΛΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ






Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η εκκοσμίκευση καλά κρατεί, όχι μόνον σε όλα τα επίπεδα των εν τω κόσμω στρατευομένων κληρικών και λαικών, αλλά ακόμη και μεταξύ των Αθωνιτών πατέρων.

Ως γνωστόν φαινόμενα εκκοσμίκευσης και  απαράδεκτοι νεωτερισμοί παρατηρούνται κατά κόρον στις Σλαβικές Εκκλησίες που έζησαν για χρόνια κάτω από το πέλμα του κομμουνισμού και υιοθέτησαν πολλές πρακτικές του (Εορτασμός Ιωβηλαίων, εορτασμός γενεθλίων των ιεραρχών κτλ.). 

Δυστυχώς, όμως, αυτά τα νοσηρά φαινόμενα παρουσιάζονται και σε Ελληνόφωνες Εκκλησίες και τώρα άρχισαν να παρατηρούνται και στο Άγιον Όρος.

Οι νεωτερισμοί και τα φαινόμενα εκκοσμίκευσης φυσικά δεν αφορούν όλα τα μοναστήρια και όλα τα κελλιά του Άθωνα, αλλά πληθαίνουν καθημερινά αυτές οι πρακτικές. Εορτασμός Ιωβηλαίων, πολυαρχιερατικά συλλείτουργα, έκδοση χαριστήριων τόμων και πάει λέγοντας.

Αν το κακό περιοριζόταν στη Μονή Βατοπαιδίου και στα κελλιά που εξαρτούνται οικονομικά από αυτήν, θα λέγαμε: Τι να σου κάνουν οι καυμένοι; Από τη φύτρα του πλανεμένου και θεομπαίκτη Ιωσήφ του Βατοπαιδινού έλκουν την καταγωγή τους. Θα μπορούσαν ποτέ να κληρονομούσαν κάτι που να μην είναι νοσηρό;

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι τα φαινόμενα εκκοσμίκευσης ξαπλώθηκαν πολύ στο Άγιον Όρος. 

Οι τριήμεροι εορτασμοί των Ιωβηλαίων του Καθηγουμένου της Ξενοφώντος δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Πού, εκ του αιώνος ηκούσθη ποτέ, οι καλόγεροι του Αγίου Όρους να εορτάζουν Ιωβηλαία;

Και όμως! Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος της Μονής Ξενοφώντος διοργάνωσε σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για τα πενηντάχρονα της ιερατικής του διακονίας.

Σ’ αυτά -μεταξύ άλλων- παρεβρέθηκαν δέκα αρχιερείς, όχι μόνον από την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Θλίβεται πραγματικά η ψυχή του ανθρώπου με αυτά τα αποκαρδιωτικά φαινόμενα. Το χειρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι αυτοί που διοργανώνουν τέτοιου είδους φιέστες δεν έχουν καμία συναίσθηση της απρέπειας των ενεργειών τους.

Τόσο μεγάλη είναι -δυστυχώς- η εκκοσμίκευση στο Άγιον Όρος, στην Ακρόπολη της Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...