Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2012

 Νέος τρόπος προαγωγής των κληρικών με το Νέο Νόμο, του π. Σταύρου Παπαχρίστου,


Νέος τρόπος προαγωγής των κληρικών
με το Νέο Νόμο
4024/27-10-2011 Α (ΦΕΚ 226)
του π. Σταύρου Παπαχρίστου

Με το άρθρο 4 του ανωτέρω νόμου, οι Θρησκευτικοί Λειτουργοί των Νομικών Προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου για το ύψος των αποδοχών, καθώς και για τον τρόπο προαγωγής.
   ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ φορά που οι Κληρικοί (Διάκονοι και Πρεσβύτεροι) περιλαμβάνονται στον νόμο χωρίς να δημοσιεύεται ιδιαίτερη απόφαση των συναρμοδίων υπουργών.
   ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ η μισθολογική εξέλιξη ήταν ζήτημα συμπληρώσεως του απαιτουμένου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια. Δηλαδή, ο κάθε Κληρικός (Διάκονος ή Πρεσβύτερος), εφ’ όσον συνεπλήρωνε τον χρόνο προήγετο στο ανωτέρω κλιμάκιο.
   ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ βαθμολογικής εξελίξεως αλλάζει τελείως. Ο παλαιός τρόπος υπολογισμού προαγωγής δεν έχει σχέση με τον νέο τρόπο. Όχι όμως προς το καλύτερο.
   ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ (άρθρο 6) όλοι οι Κληρικοί κατατάσσονται σε έξι συνολικά βαθμούς (Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ), αναλόγως των τυπικών προσόντων.
   ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤ στον βαθμό Ε προάγεται το 90% των κρινομένων. Το ίδιο συμβαίνει και από τον βαθμό Ε στον βαθμό Δ. Από τον βαθμό Δ στο βαθμό Γ μέχρι 80% των κρινομένων υπαλλήλων και κληρικών. Ομοίως και από τον βαθμό Γ στον βαθμό Β. Από τον βαθμό Β στον βαθμό Α προάγεται μόνο το 30%. Αυτό σημαίνει, ένας που έχει τα τυπικά προσόντα ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ σε ποσοστό 70% από το να προαχθεί σ’ όλους τους βαθμούς. Δηλαδή από τον εισαγωγικό βαθμό θα μένουν στάσιμοι 10% στον Ε βαθμό. Ομοίως ένα ποσοστό στον Δ και Γ και μόνο το 30% θα εξαντλεί τη βαθμολογική μισθοδοτική κλίμακα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ – ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΑΚΤΕΩΝ
   Σύμφωνα με το άρθρο 8, οι προαγωγές γίνονται ύστερα από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου κατά τον μήνα Μάιο κάθε έτους. Ο έλεγχος νομιμότητος των πινάκων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 9 του ανωτέρω νόμου. Περί των κληρικών, τηρουμένων των αναλογιών του νόμου, θα εφαρμοστεί ο Καταστατικός Χάρτης, ο οποίος περιέχεται στον Νόμο 590/1977 {ΦΕΚ 146, τ. Α (31-5-1977)}:
Άρθρο 4, παρ. στ΄. Ασκεί την ανωτάτη εποπτεία δια της Δ.Ι.Σ., ως και των επί μέρους εκκλησιαστικών προσώπων δια του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.
Άρθρο 35. ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, καθώς και ο Μητροπολίτης, έχουν πραγματική εξουσία. Ψυχή του Μ. Σ. είναι εκείνος και μπορεί να αυθαιρετεί.
Π.χ. Μητροπολίτης αντικατέστησε κληρικό από την προεδρία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τοποθέτησε άλλον. Ο αντικατασταθείς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Μητροπολίτης είχε βαθμολογήσει τον αντικατασταθέντα για Κατηχητική Δράση, κήρυγμα, Δραστηριότητα, Ενοριακό ενδιαφέρον με βαθμό 4. Τον αναλαβόντα τον βαθμολόγησε με 8-9. Όταν ο Σύμβουλος Επικρατείας άκουσε ότι ο βαθμολογηθείς με 8-9 δεν έκανε ποτέ κατηχητικό και κήρυγμα, διέμενε εκτός Ενορίας και προσερχόταν μόνο τις Κυριακές και μεγάλες εορτές, απόρησε. Πώς είναι δυνατόν να βαθμολογηθεί με 8-9 εκείνος που δεν προσέφερε τίποτε, ενώ εκείνος που έκανε όλα όσα προανέφερα να βαθμολογηθεί με 4; Όταν με αδιάσειστα στοιχεία κατάλαβε την αλήθεια, είπε: «Θα σκεφτώ όσα είπατε». Η εισήγηση και η απόφαση ήταν να δικαιώσει τον κληρικό που ηδικήθη και ν’ ακυρώσει την απόφαση του Μητροπολίτου.
   ΙΣΧΥΕΙ εδώ σε μεγάλο βαθμό: «Δημοκρατία μεν λόγω, έργω δε η αρχή του ενός ανδρός» (Επιτάφιος Περικλέους).
   Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ είναι αντικειμενικός έναντι των Κληρικών. Δεν υποστηρίζω όμως, ότι είναι δίκαιος.
   Ας ελπίσωμεν ότι το 30% που θα προάγονται και θα εξαντλούν τα βαθμολογικά κλιμάκια δεν θα είναι μόνο οι εκλεκτοί του εκάστοτε Μητροπολίτη.
τηλ. 210-5056683, 6974130590

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...