Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ π. ΑΛΕΞΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ


Η επιστροφή του Ασώτου υιού στο σπίτι του πατέρα του, η δήλωση της μετανοίας του και η αποδοχή αυτής, συνοδεύεται με την επίδοση τριών αντικειμένων, τα οποία συμβολίζουν κάτι το ξεχωριστό. Αυτά είναι η καινούρια στολή, το δαχτυλίδι και τα παπούτσια.
Η στολή ως  ένδυμα συμβολίζει τα λευκά ενδύματα με τα οποία ενδύεται η ψυχή κατά τη Βάπτιση. Αυτή η λευκή στολή, μουτζουρώνεται, λερώνει, καταστρέφεται από την αμαρτία και την απομάκρυνση από το Θεό και την Εκκλησία. Με τη μετάνοια όμως, ξαναγινόμαστε παιδιά του Θεού και ο Θεός μας λευκαίνει την στολή και μας την ξαναφορά με το μυστήριο της εξομολογήσεως.
Τι να σημαίνει το δαχτυλίδι στο χέρι του ασώτου; Το δαχτυλίδι είναι η σφραγίδα του Θεού. Τα χέρια μας είναι αυτά που ενεργούν, παράγουν τα έργα μας. Πράττοντας λοιπόν, έργα αγαθότητας και δικαιοσύνης και αγάπης, όπως ο Θεός, μπορούμε να ομοιάσουμε με το Θεό. Το δαχτυλίδι, λοιπόν, συμβολίζει τη δυνατότητα των καλών πράξεων και έργων, που θα φέρνουν τη σφραγίδα του Θεού.
Τέλος, τα παπούτσια είναι ο νόμος του Θεού που θα ακολουθήσει ο μετανοήσας στη ζωή του. Θα πορευτεί μ αυτά και θα πατήσει πάνω στη δύναμη του εχθρού (πάνω σε σκορπιούς και φίδια), πάνω στις κακές έξεις, στο άσχημο συναίσθημα, στους πονηρούς λογισμούς. Έτσι, θα πορευθεί χωρίς να μπορούν να τον δηλητηριάσουν.
Αυτά, τα δώρα του Θεού, ας αναλογιστούμε στην αρχή του Τριωδίου για να γνωρίζουμε τα όπλα του Θεού και  να αποφασίσουμε την πορεία μας και το μέλλον μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...