Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΛΑΤΟ «ΗΛΙΟΝ ΦΩΣ»


 


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΛΑΤΟ «ΗΛΙΟΝ ΦΩΣ»
 (20.4.2000)

Στην Επιτροπή απευθύνθηκε και ο αρχηγός της ομάδος «Ήλιον Φως» κ. Παναγιώτης Τουλάτος. 

Ο κ. Τουλάτος, αρχηγός της ομάδος «Ήλιον Φως», απέστειλε την από 1.3.99 επιστολή προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλον με την οποία δηλώνει ότι «ουδέποτε απομακρύνθηκα από τα δόγματα της Εκκλησίας μας» και ζητεί την «αποκατάστασή του στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας». 

Το αυτό εζήτησε εξωδίκως και με Δήλωση-Πρόσκληση (1.11. 99) και Δήλωση-Επιστολή (21.2.2000) για «άδικες και ανυπόστατες σε βάρος μου κατηγορίες ως ειδωλολάτρη και αιρετικό», και ζητεί την διαγραφή του ονόματός του από τον κατάλογο των ομάδων των ασυμβιβάστων προς την Ορθόδοξη Πίστη. 

Η Επιτροπή επί τη βάσει του βιβλίου του κ. Τουλάτου με τίτλο «Τα αρχεία της χαμένης γνώσης» και άλλων στοιχείων στη διάθεσή της, εθεώρησε «ανεπαρκή τα προσκομισθέντα νέα στοιχεία των εγγράφων του Παναγιώτη Τουλάτου» και δεν προέβη στον αποχαρακτηρισμό της ομάδος του ως ασυμβιβάστου με την Ορθόδοξη Πίστη. 

Ο κ. Τουλάτος υποστηρίζει ότι ο Γραμματεύς της Σ.Ε. επί των αιρέσεων π. Κυριακός Τσουρός, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατά τις ανακρίσεις που έγιναν εναντίον του κ. Τουλάτου το 1996, κατηγορουμένου για προσηλυτισμό κατά συρροήν, είπε ότι «δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι εγώ ετέλεσα τις ως άνω αξιόποινες πράξεις». Επειδή τα λεγόμενα του κ. Τουλάτου είναι αναληθή, παρατίθεται το κείμενον της καταθέσεως του Γραμματέως της 'Επιτροπής προς άρσιν πάσης αμφιβολίας: 

«Εκ των στοιχείων που έχω, οι απόψεις τις οποίες εκφράζει στα άτομα που τον επισκέπτονται στο σπίτι του, είτε στις συνάξεις που πραγματοποιεί στο σπίτι του, πάντα εκ μέρους της Εκκλησίας, θεωρούνται ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ότι παραπλανούν το όποιο ακροατήριό του. Παραδείγματος χάριν, κηρύσσει την μετενσάρκωση, η οποία είναι εντελώς ασυμβίβαστη προς τις δοξασίες της Εκκλησίας μας, συνδυάζει αποκρυφιστικά στοιχεία και Ερμητικά κείμενα με προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης και άλλα. Οι ακροατές του έχοντας προφανώς άγνοια των λεπτομερειών της θρησκείας μας, ακούγοντας τον άνθρωπο αυτό να λέει προφανώς με ευφράδεια τα όσα τους λέει, τον θαυμάζουν με αποτέλεσμα να συχνάζουν στο σπίτι του και να ακούν τα κηρύγματά του και ανύποπτα αποδέχονται τις απόψεις αυτές που επαναλαμβάνω είναι ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη. Τα ανωτέρω εκτεθέντα είναι φανερό ότι δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν την έννοια του προσηλυτισμού από νομικής τουλάχιστον πλευράς, καθόσον ελλείπουν τα στοιχεία που μου λέτε δηλαδή το στοιχείο του εξαναγκασμού, της μετά φορτικότητος μεταδόσεως των απόψεων και δοξασιών του καθόσον δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτά τα πράγματα και δεν μπορούν να αποδειχθούν. Η Εκκλησία απλώς έχει υπόψη την περίπτωσή του και εκλαμβάνει το άτομο αυτό ως μη απηχούν στις ορθόδοξες διδασκαλίες». 


ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...