wedding-at-cana.jpg

  Ο σήμερον εορταζόμενος (με το νέο ημερολόγιο) απόστολος εκ των 12 , Σίμων ο ζηλωτής είναι , σύμφωνα με την παράδοση, ο νυμφίος του γάμου της Κανά εκεί όπου ο Ιησούς ξεκίνησε την δημόσια δράση Του, κάνοντας υπακοή στην εντολή της Μητέρας Του και μετατρέποντας το νερό των υδριών σε κρασί άριστης ποιότητας.
Μετά από το θαύμα, ο άγιος απόστολος Σίμων άφησε και τη νύφη και τους γάμους και τα πανηγύρια και ακολούθησε τον Χριστό στην τρίχρονη επίγεια μεσσιανική Του διαδρομή.
Μετά την Πεντηκοστή πήγε στην Βορειοδυτική Αφρική και την Μ.Βρεττανία όπου κήρυξε το Ευαγγέλιο και όπου βρήκε μαρτυρικό τέλος.
Μια σημαντική παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει σχετικά με τον βίο του αγίου Αποστόλου είναι πως στην Εκκλησία όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Γι αυτό και ενώ γενικά ο γάμος θεωρείται αδιάλυτος , υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις συναξαριακές διηγήσεις όπου σύζυγοι εγκατέλειψαν τις/τους  συζύγους τους αλλά και τα παιδιά τους, για χάρη εντονοτέρου πνευματικού αγώνος και στο τέλος αγίασαν.
Επίσης μια ακόμη σημείωση είναι πως και στην περίπτωση του αγίου Σίμωνος φαίνεται πως στις περιοχές δράσης του δεν ίσχυσε το «πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής», καθώς και στη Μαυριτανία και στη Λιβύη αλλά και στη Μ.Βρεττανία η Ορθόδοξη Εκκλησία εξαφανίστηκε για πολλούς αιώνες...
  Αυτό θα μπορούσε να είναι μάθημα και για εμάς τους νεοέλληνες , που θεωρούμε εαυτούς σαν κάποιο είδος «νέου περιούσιου λαού τού Θεού», που θα είμαστε οι προνομιούχοι της Θείας Πρόνοιας ανεξαρτήτως της δικής μας συμπεριφοράς...