Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2011

Της Πάτρας οι παραπεταμένοι…

ΣΑΝ τα αποδημητικά πουλιά κάνουν τον σταθμό τους στην πελοποννησιακή πόλη, ώσπου να τους δοθεί η ευκαιρία ή να ανακτήσουν δυνάμεις για να πάνε παραπέρα, στα ενδότερα της Ευρώπης. Οι πιο πολλοί είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το κουρδικό Ιράκ, όπου ο πόλεμος συντρίβει τους ανθρώπους. Αν γλιτώσουν από εχθροπραξίες, δύσκολα γλιτώνουν από τον άλλον εχθρό, τη φτώχεια, που, όπως έλεγε και ο Γκάντι, χειρότερη τρομοκρατία από αυτήν δεν υπάρχει.
ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ, αποκαμωμένοι και αποδιοπομπαίοι, φτάνουν στη δική μας αγκαλιά, που δεν είναι πάντα όσο φιλόξενη θέλουμε να λέμε πως είναι. Η Πάτρα τούς φέρεται πολύ σκληρά. Στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς τους, πέριξ της περιοχής του λιμανιού, οι ξένοι πρόσφυγες περιμένουν απλώς μιαν ευκαιρία. Να «ανοίξει» κάποιος προορισμός και να φύγουν. Ή, μια απρόσμενη ζεστή αγκαλιά, εδώ για να κουρνιάσουν. Σαν τα πουλιά…
ΠΡΙΝ από δύο Σάββατα, η Αστυνομία τούς έδωσε τελεσίγραφο: «Φεύγετε». Η δικαιολογία, αστεία. «Εμποδίζετε την κυκλοφορία». (Βλέπετε, ούτε και την ξεφτίλα μας είμαστε άξιοι να χειριστούμε με… αξιοπρέπεια). Στην ουσία, η Αστυνομία μιλούσε με το στόμα διαφόρων επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής. Η παρουσία των «βρώμικων ξένων» τούς ενοχλούσε. Το ίδιο βράδυ άρχισε η πρώτη φάση της επιχείρησης-σκούπας. Εκκαθαρίσεις και επιλεκτικές συλλήψεις. Έφτασαν και ενισχύσεις αστυνομικών και από άλλες περιοχές της χώρας – προμήνυμα μεγαλύτερου ακόμα πογκρόμ.
ΠΡΙΝ από μία εβδομάδα οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν με μπουλντόζες έξω από τον καταυλισμό. Η Πολεοδομία, η «ζωοδόχος αυτή πηγή» σχεδόν κάθε οικιστικής βρωμιάς σ’ αυτόν τον τόπο, έκρινε τον καταυλισμό τους αυθαίρετο! (Αχ! και πόσο υπομειδιούν εδώ με τη… διαπίστωση οι διάφοροι «μεγιστάνες της εποχής», που τα δικά τους αυθαίρετα, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, έχουν γίνει… προστατευτόμενο είδος – «μην πεις τίποτα για το σπίτι τού τάδε, καήκαμε φίλε!». ΕΔΩΣΑΝ στους ανθρώπους μια μικρή διορία για να «μας αδειάσουν τη γωνιά».
Αλλά πριν παρέλθει αυτή η διορία, ήρθε η δεύτερη επιχείρηση-σκούπα και «μάζεψε» τους περισσότερους. Το σχόλιο, από εδώ και πέρα, ανήκει σε έξι ανθρώπους των γραμμάτων. Είναι οι Πατρινοί συγγραφείς Σπύρος Βρετός, Γιάννης Ζαρκάδης, Διονύσης Καρατζάς, Γιώργος Κοζίας, Βασίλης Λαδάς, Κώστας Λογαράς και Βασίλης Χριστόπουλος, και η δήλωσή τους δημοσιεύεται στο ειδικό πλαίσιο δίπλα.
«Μια πόλη δικαιούται να έχει σκούπα για τους καταπατημένους ελεύθερους χώρους της και για τα σκουπίδια που την κατακλύζουν, αλλά όχι και σκούπα για συνανθρώπους που μας κοιτάνε ικετευτικά στα μάτια! Οι μετανάστες-πρόσφυγες της Ηρώων Πολυτεχνείου είναι θύματα πολέμων, βίας, πείνας και ρατσισμού. Σε όλα αυτά η χώρα μας είναι με τους «νικητές», αλλά είναι μεγάλη ειρωνεία σ’ αυτή την περιοχή, που τιμητικά πήρε το όνομα από αγώνες των φοιτητών μας, να διαδραματίζεται ένα σύγχρονο ανθρώπινο δράμα κι εμείς να είμαστε θεατές. Ο καταυλισμός, όπου διαμένουν συνάνθρωποί μας είναι απάνθρωπος. Ο βάναυσος «καθαρισμός» του δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνητικών Αρχών, κυρίως, αλλά και της τοπικής εξουσίας έναντι του ανθρωπισμού και των στοιχειωδών υποχρεώσεων που απορρέουν από κοινοτικές και διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψαν. Ομως η αναλγησία και η υποκρισία της Νομαρχίας-Δημαρχίας δεν μπορεί να αμαυρώνει την εικόνα και τις διαθέσεις μιας ολόκληρης πόλης.
Είναι καιρός κάθε ένας και κάθε μία, συλλογικά και ατομικά, να αντιδράσουμε. «Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία»!
ΠΗΓΗ 1η: Χρ. Μηχαηλίδης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 31/01/2008, http://www.enet.gr
ΠΗΓΗ 2η: Η Σημερινή της Πάτρας, 31-01-2008, http://www.simerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...