Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2014

Το Ευαγγέλιο και η παραλυσία(Β΄Νηστειών)



Ο Πατροκοσμάς, το οποίου φέτος γιορτάζουμε τα τριακόσια χρόνια από τη γέννησή του (1714-2014), λέει σχετικά με το Ευαγγέλιο:
«Μελετώντας το άγιο και ιερό Ευαγγέλιο βρήκα μέσα πολλά και διάφορα νοήματα. Τα οποία είναι όλα μαργαριτάρια, διαμάντια, θησαυρός, πλούτος, χαρά ευφροσύνη, ζωή ουράνιος»!
Όλους αυτούς τους θησαυρούς δεν μπορεί να τους βρει κάποιος, διαβάζοντας το Ευαγγέλιο και προσπαθώντας να το κατανοήσει σαν ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Για να το επιτύχει αυτό μας λέει ο μακαριστός αγιορείτης πνευματικός παπα-Χαράλαμπος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσευχή. Η οποία «διανοίγει τον νουν του συνιέναι τα γραφάς». Ανοίγει, δηλαδή, το μυαλό μας και την καρδιά μας, για να κατανοήσουμε τη «γλώσσα» του Ευαγγελίου. Επειδή ακριβώς η προσευχή είναι η γλώσσα, με την οποία μπορεί κανείς να συνομιλήσει με το Θεό.
Αλλά, όταν συνομιλήσει κάποιος με το Θεό αισθάνεται την ανάγκη αυτά, που άκουσε, να τα μεταφέρει και στους άλλους ανθρώπους. Γεγονός, που συνέβη και με τον Πατροκοσμά. Διαβάζοντας το Ευαγγέλιο-μας λέει- βρήκα κάπου γραμμένο ότι  ο κάθε άνθρωπος δεν πρέπει να νοιάζεται μονάχα για τη δική του σωτηρία, αλλά και για τη σωτηρία των συνανθρώπων του.
Που σημαίνει ότι κατάλαβε πως ο ενδόμυχος πόθος του να βοηθήσει τους συνανθρώπους του ήταν πέρα για πέρα σύμφωνος με το θέλημα του Θεού. Και έτσι έκαμε το τεράστιο και μοναδικό στα χρόνια της τουρκοκρατίας έργο για τη σωτηρία του γένους. Το οποίο επισφράγισε με το μαρτυρικό του θάνατο. Δεδομένου ότι συμπαρατάχθηκε με τους αδικουμένους και καταφρονεμένους. Με αποτέλεσμα  οι φθονεροί και ιδιοτελείς αντίχριστοι της εποχή του να μεθοδεύσουν το θάνατό του.
Πάνω, λοιπόν, σ’ αυτή τη βάση-της προσευχής και της προσφοράς, κατά το δυνατόν- οικοδομήθηκε και εκφωνήθηκε η σειρά των κηρυγμάτων, που με το γενικό τίτλο «ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ» δημοσιεύω σε βίντεο, από την Κυριακή του Ασώτου και έπειτα.  Και τα χαρακτηρίζω «απαγορευμένα», επειδή, όπως επανειλημμένα έχω γράψει, εξαιτίας των κηρυγμάτων αυτών, μου απαγορεύτηκε να μιλώ στους ναούς της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας.
Το κήρυγμα το οποίο τώρα δημοσιεύω εκφωνήθηκε στον Ι.Ν του Αγίου Θωμά Αγρινίου. Και η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι:
Με τη βοήθεια του Θεού θα δημοσιεύσω όλη τη σειρά των κηρυγμάτων των Κυριακών και εορτών του ετήσιου κύκλου.
Έτσι ώστε να μπορούν οι ακροατές να διαπιστώσουν κατά πόσον τα κηρύγματα αυτά είναι «πολιτικά», όπως ισχυρίζονται οι συκοφάντες μου ή κοινωνικά και πατριωτικά, όπως πιστεύω ότι είναι στην πραγματικότητα.

παπα-Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...