Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Απριλίου 26, 2015

Να μένουμε στην καλή ομολογία (π. Φιλόθεος Ζερβάκος).


Πάντα ο Πατερικός λόγος, ο εμπνευσμένος από το Άγιο Πνεύμα και έχοντας ως θεμέλιο την Αγία Γραφή, είναι επίκαιρος σε κάθε εποχή, αφού καταπιάνεται με θέματα που αφορούν το πνευματικό μας περπάτημα μπροστά στον Θεό. Παρακάτω, ο όσιος γέροντας, μας αποτρέπει από την επιπόλαιη κρίση που πολλές φορές μας διακατέχει εξ αιτίας της πνευματικής μας απειρίας.


Εις το ζήτημα της αληθείας, της δικαιοσύνης, της συνειδήσεως δεν πρέπει να υποχωρεί κανείς, αλλά να φυλάττη το του Ευαγγελίου ρητόν· «Πας ουν όστις  ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου του ενουρανοίς» (Ματθ. 10,32). Και το του Προφητάνακτος Δαβίδ· «Ελάλουν εναντίον Βασιλέων και ουκ ησχυνόμην».

Οι άνθρωποι, αγαπητέ, έχουν δύο όψεις, μορφές, μια εξωτερική και μια εσωτερική, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι όμοιες, δεν συμφωνούν. Την εξωτερική όλοι την βλέπομε, την εσωτερική μόνος ο Θεός, ο βλέπων πάντα και τα εξωτερικά και τα εσωτερικά. Τα του ανθρώπου μόνο ο Θεός επίσταται, και οι τέλειοι άνθρωποι, Προφήται, Απόστολοι, Άγιοι. Εμείς δεν εφθάσαμε εις την τελειότητα. Και δια τούτο, ούτε να βλέπομε εις την μία όψη, αλλ’ ούτε και να πιστεύομε ευκόλως εκείνους που κατηγορούν τους άλλους. Να είμεθα, ως γράφετε,επιφυλακτικοί και να μη κρίνουμε κανένα ως να έλθει ο Δίκαιος Κριτής, ο οποίος θα κρίνει όλους, οπότε τα κρυπτά των ανθρώπων φανερά γενήσονται.

Ο Θεός να μας φυλάξη και από τους προβατόσχημους λύκους, αλλά και από την κατάκριση, και να μη μας αποδώση κατά τις αμαρτίες και ανομίες, αλλ’ ως πολυέλεος και εύσπλαχνος, να μας ελεήση και σώση ως φιλάνθρωπος. Αμήν.


(‘’Σοφές και Σωτήριες Πατρικές Νουθεσίες’’, εκδόσεις ‘’Ορθόδοξος Κυψέλη’’).
το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...