Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

ΤΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! -- Ο Ελληνισμός, η Ορθοδοξία και ο πολιτισμός μας για πάντα θα μας καθοδηγούν

Στην εποχή της πολύπλευρης κρίσης, η ελληνορθόδοξη παιδεία, ο διαχρονικός ελληνικός πολιτισμός και η συνειδητοποίηση της εθνικής μας ταυτότητας είναι τα στηρίγματά μας. Για να βγούμε από το τέλμα και για να ξεπεράσουμε τη διάχυτη απαισιοδοξία, πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και να καταλάβουμε πού πηγαίνουμε χωρίς αλαζονεία αλλά και χωρίς ηττοπάθεια.

Η ιδεολογία του συριζαϊσμού δεν έχει ελληνικά θεμέλια. Η κυβερνώσα Αριστερά δεν πιστεύει στην ορθόδοξη παράδοση ούτε στην Ιστορία μας. Αρνείται τη συνέχεια του Ελληνισμού, φέρνει απίθανους ξένους για να διευθύνουν τα φεστιβάλ μας, μετατρέπει τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία σε χώρο καλλιέργειας ουτοπικών διεθνισμών. Τα πρόσωπα, τα οποία έχουν οριστεί σε θέσεις ευθύνης, δεν συνειδητοποιούν τον πολύτιμο θησαυρό που έχουν στα χέρια τους. Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις ρίζες μας, οι οποίες καθοδηγούν και το μέλλον μας.

Η αναβάπτιση στον Ελληνισμό, στην Παιδεία και στον πολιτισμό είναι η μόνη απάντηση. Οποιος θέλει να εργαστεί για την αναγέννηση της Ελλάδος οφείλει να μετατρέψει την πατρίδα μας σε ένα απέραντο εργαστήριο μελέτης της αρχαίας, της βυζαντινής, της εκκλησιαστικής και της νεοελληνικής γραμματείας. Να δώσει κίνητρα σε Ελληνες και ξένους επιστήμονες να μελετήσουν τη φιλολογία, την Ιστορία, τη δημοτική ποίηση του Ελληνισμού, να εγκύψουν στην ορθόδοξη υμνογραφία και την αγιογραφία, να γνωρίσουν τον πολιτισμό του Βυζαντίου (Ρωμανίας), που τροφοδότησε εκατομμύρια ορθοδόξων της ανατολικής Ευρώπης, να σπουδάσουν την ενιαία ελληνική γλώσσα, η οποία πάντα τροφοδοτεί τις άλλες γλώσσες. Αξίζει να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε παγκόσμιο εργαστήριο ελληνικής σκέψης, σε οικουμενικό εκδοτικό κέντρο πατερικών σπουδών, σε ερευνητικό κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας.

Η αναζήτηση και κατανόηση της εθνικής μας ταυτότητας αξίζει να γίνει με διπλό προσανατολισμό. Πρώτον, για να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και τι μας πρέπει. Δεύτερον, για να μεταδώσουμε παιδεία και πολιτισμό σε όλους τους λαούς. Στην Ευρώπη, η οποία έχει χάσει τις ελληνικές και χριστιανικές ρίζες της, στα Βαλκάνια και στον ρωσικό κόσμο, που βαπτίστηκαν στην κληρονομιά του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, στους λαούς της Ανατολής, οι οποίοι ακόμη τιμούν τον Μέγα Αλέξανδρο, σε όλους. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία ήσαν πάντοτε οικουμενικά μεγέθη και η ταυτότητά μας δεν είναι φοβική ούτε κλεισμένη σε στενά σύνορα. Θέλουμε να παραμείνουμε Ελληνες για να είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι, για να σεβόμαστε τους άλλους πολιτισμούς, χωρίς να απεμπολούμε τον δικό μας.

Στα σχολεία μας η μελέτη των αρχαίων ελληνικών, η αποφυγή αποδομητικών ερμηνειών στην Ιστορία, η διατήρηση του ορθόδοξου περιεχομένου των Θρησκευτικών και ο σεβασμός στους Νεοέλληνες κλασικούς θα είναι το πρώτο βήμα. Οδηγοί μας, το Ευαγγέλιο, ο Αριστοτέλης, ο Διονύσιος Σολωμός.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου