Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ: «Οι παλαιοημερολογίτες της Ελλάδος και της Κύπρου δεν έχουν ιερωσύνη, είναι στην πραγματικότητα ‘θεομπαίκτες’» και χρησιμοποιούν την αμάθεια του λαού ‘προς ίδιον όφελος’».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ:
«Οι παλαιοημερολογίτες της Ελλάδος και της Κύπρου δεν έχουν ιερωσύνη, είναι στην πραγματικότητα ‘θεομπαίκτες’» και χρησιμοποιούν την αμάθεια του λαού ‘προς ίδιον όφελος’».

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου για την παράνομη ανέγερση ναού των παλαιοημερολογιτών στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Αναγκαζόμαστε, με πόνο ψυχής, να επανέλθουμε σ’ ένα θέμα για το οποίο και παλαιότερα σας είχαμε ενημερώσει.
Πρόκειται για τον καθαιρεμένο πρώην κληρικό Χρυσόστομο Αργυρίδη, ο οποίοςμετά την καθαίρεσή του από την Ιερά Σύνοδο, για ακατανόμαστες πράξεις, προσχώρησε στους παλαιοημερολογίτες και προσπαθεί να παρασύρει στην πλάνη του και ευσεβείς, Ορθόδοξους, Χριστιανούς. 
Για τους λόγους της καθαίρεσης τού εν λόγω πρώην κληρικού και της μετάταξής του στις τάξεις των λαϊκών, μπορεί, όποιος θέλει, να επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Πάφου και να ανασκοπήσει τον σχετικό φάκελλο.
Ως προς το θέμα του παλαιοημερολογιτισμού στην Κύπρο, θα ήθελα και πάλιν να σας ενημερώσω ότι αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα σχίσμα στην Εκκλησία, με κάποιους ανθρώπους να γιορτάζουν τα εκκλησιαστικά μας γεγονότα με καθυστέρηση 13 ημερών. Οι παλαιοημερολογίτες της Ελλάδος και της Κύπρου δεν έχουν ιερωσύνη, είναι στην πραγματικότητα «θεομπαίκτες» και χρησιμοποιούν την αμάθεια του λαού «προς ίδιον όφελος».
Απόδειξη τούτου είναι και ο Χρυσόστομος Αργυρίδης ο οποίος έγινε παλαιοημερολογίτης μόνον μετά την καθαίρεσή του από την Εκκλησία της Κύπρου. Αν είχε συνειδησιακό πρόβλημα γιατί δεν προσχωρούσε στο παλαιό ημερολόγιο προηγουμένως;
Οι Εκκλησίες των Ιεροσολύμων, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Γεωργίας, καθώς και οι μοναστικές Αδελφότητες του Αγίου Όρους και του Σινά, που ακολουθούν επίσημα το παλαιό ημερολόγιο, δεν αναγνωρίζουν τους παλαιοημερολογίτες της Ελλάδας και της Κύπρου, ούτε και συλλειτουργούν, ή έχουν κάποια σχέση, μαζί τους. Αυτό δείχνει την αντικανονικότητά τους και την απουσία της σώζουσας Θείας Χάρης από αυτούς. Οι πιο πάνω Εκκλησίες έχουν μόνο μαζί μας επικοινωνία. Όταν πρόσφατα επεσκέφθη την Κύπρο ο πατριάρχης Ιεροσολύμων και λίγο προηγουμένως ο πατριάρχης Μόσχας είναι με τον Αρχιεπίσκοπο και τη δική μας Ιεραρχία που συλλειτούργησαν κι όχι με τους παλαιοημερολογίτες.
Το κτίσιμο εκκλησίας στην Ποταμιού, από τους παλαιοημερολογίτες, έχει σκοπό να παγιδεύσει μερικούς ευσεβείς Χριστιανούς προερχόμενους από τα μέρη της Ρωσίας και της Γεωργίας καθώς και Ελληνοποντίους αδελφούς μας οι οποίοι, στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, ήσαν συνηθισμένοι να γιορτάζουν με το παλαιό ημερολόγιο. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα με τους εδώ παλαιοημερολογίτες.
Αυτοί δεν έχουν κανονική ιεραρχία ούτε ιερωσύνη και επομένως τα μυστήριά τους δεν έχουν σωστική χάρη. Είναι σαν να τα τελεί ένας οποιοσδήποτε λαϊκός. Η τέλεσή τους συνιστά όχι μόνο εξαπάτηση του λαού, αλλά και εμπαιγμό του Θεού και διακωμώδηση των Θείων. Προτρέπουμε πατρικά όλους όπως αποφεύγουν τη συναναστροφή με τους εν λόγω προβατόσχημους λύκους. 
Για μας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν έχει καμιά σημασία ο χρόνος, αλλά ο τρόπος, της λατρείας. Το «πότε» είναι επουσιώδες. Το «πώς» είναι που έχει σημασία, με ποιο δηλαδή τρόπο, με ποια αισθήματα, με ποιαν καθαρότητα καρδιάς θα λατρεύσουμε  τον Θεό.
Για να προφυλάξουμε όσους νιώθουν ισχυρό το σύνδεσμο τους με το παλαιό ημερολόγιο από την παγίδα των εδώ παλαιοημερολογιτών, ιερεύς της Μητροπόλεως Πάφου θα λειτουργεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου «των Αγριδιών», πίσω από την Πυροσβεστική Πάφου, κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, των Θεοφανείων, της Παναγίας (Γενέσιον, Εισόδια, Υπαπαντή, Ευαγγελισμός, Κοίμηση), και του Αγ.Γεωργίου σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο. Καλούμε, όσους επιθυμούν, να εκκλησιάζονται αυτές τις μέρες στο ναό αυτό.
          Επικαλούμενος προς όλους τον Θείον φωτισμό, διατελώ 
                                                              Μετ’ ευχών,
6 Οκτωβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου