Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2016

"ΠΑΤΕΡ, ΠΑΤΕΡ, ΣΩΣΟΝ ΤΟΝ ΦΟΝΕΑ ΣΟΥ" - Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ

Στα απόκρημνα βράχια, προς το σπήλαιο του Αγ. Αθανασίου
του Αθωνίτη.

Μετά την δολοφονία του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Β΄ του Φωκά, ανέβηκε στον θρόνο ο Ιωάννης Τσιμισκής, ο οποίος είχε γίνει αποδέκτης συκοφαντικών επιστολών εξ Αγίου Όρους, με τις οποίες κατηγορούνταν ο Όσιος Αθανάσιος ότι χάλασε τις αρχαιοπρεπείς συνήθειες εκείνου του Ιερού Τόπου και νεωτερίζοντας ανέγειρε μεγάλες οικοδομές και μέγαρα.

Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Τσιμισκής κάλεσε τον Όσιο σε απολογία. Όταν τον συνάντησε στη Βασιλεύουσα, αντί για πολέμιος, έγινε φίλος και ευλαβής προσκυνητής του και μόνον εκ της όψεως του Οσίου, της φήμης και των συνομιλιών τους. Έτσι, αντί τιμωρίας, προσέφερε στον Όσιο 244 χρυσά φλουριά για την Λαύρα και άλλα τόσα για το Πρωτάτο. Μόλις επέστρεψε Όσιος στον Άθωνα, όλοι οι συκοφάντες του προσέπεσαν και ζήτησαν συγνώμη. 



Το μένος όμως του αρχέκακου όφεως αύξανε εναντίον του Οσίου εφόσον πρόκοπτε το Μοναστήρι της Λαύρας. Το γεγονός αυτό διέγνωσε ο ενάρετος αδελφός Θωμάς, ο οποίος είδε σε όραμα, νοερώς, ότι όλοι οι λόφοι και τα λαγκάδια του Άθωνα, είχαν γεμίσει από μαύρους δαίμονες με τη μορφή πιθήκου, οι οποίοι έτρυζαν τα δόντια τους και βρυχούνταν εναντίον του Οσίου.

Το όραμα δεν άργησε να επαληθευτεί. Ένας αδελφός που μίσησε τον Όσιο, ακόνισε ένα μαχαίρι και μια νύκτα τον επισκέφθηκε στο κελλί του με σκοπό να τον φονεύσει. Ανοίγοντας ο Όσιος την θύρα, έπεσε ο κακοποιός αδελφός στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα φώναξε : "Πάτερ μου, Πάτερ, σώσον τον φονέα σου". Άναψε το φώς ο Άγιος και πρόσεξε το ακονισμένο μαχαίρι στο έδαφος, ενώ παράλληλα αφού σήκωσε τον κακοποιό, τον συγχώρησε και τον φίλησε και μάλιστα έκτοτε τον υπεραγαπούσε και προσευχόταν για τον παρ΄ ολίγο φονέα του.

ΠΗΓΗ : ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΛΑΥΡΙΩΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΤΩ "ΑΘΩ", ΑΘΗΝΑΙ 1956, σελ. 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...