Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Ιανουαρίου 28, 2018

Ποιος είναι τελικά ο Φραγκούλης Φράγκος;


Ο στρατηγός ε.α. που κέρδισε το ετερόκλητο πλήθος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία και έκανε ασκήσεις για καταστολή πλήθους στην Αθήνα, είναι «για τον στρατό ό,τι ήταν ο Χριστόδουλος για την Εκκλησία». Ενας ανεξέλεγκτος στρατοκράτης που φωνάζει παραγγέλματα

 γράφει ο Αλέκος Παπαναστασίου

«Γυφτοσκοπιανοί!». «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Μακεδονία!». «Ντίσνεϊλαντ των Σκοπίων». «Ψηλά το κεφάλι, ωρέ!». Τέτοιες εκφράσεις, υπό μορφή στρατιωτικών παραγγελμάτων, έκαναν τον στρατηγό ε.α. Φραγκούλη Φράγκο τον αγαπημένο του ετερόκλητου κοινού στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, σε βαθμό που κάποια στιγμή οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν εν χορώ «είναι τρελός, είναι τρελός ο στρατηγός».

Ο στρατηγός Φράγκος δεν είναι τρελός, ασχέτως αν επέδειξε χαρακτηριστική ικανότητα στο να ενθουσιάζει ένα τρελαμένο πλήθος. Είναι ένας (πρώην) στρατιωτικός που δεν μπορεί να κρύψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες ούτε τον υπολανθάνοντα μεσσιανισμό του. «Αν μου ζητήσουν να ηγηθώ θα το κάνω γιατί δεν είμαι ρίψασπις», είπε το πρωί της Δευτέρας, ούτε 24 ώρες μετά το συλλαλητήριο της, στον ΣΚΑΪ.


Προς το παρόν, μάς είπε ο στρατηγός ε.α., δεν θέλει να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή. Και μάλιστα μάς υπενθύμισε ότι εδώ και έξι χρόνια που έχει αποστρατευτεί όλο γράφουν ότι σκοπεύει να φτιάξει κόμμα, χωρίς κάτι τέτοιο να γίνει. Μια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν τον Φεβρουάριο του 2016, αμέσως δηλαδή μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Τότε ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, είχε μιλήσει για διεργασίες ώστε να δημιουργηθεί «πατριωτικό» κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό τον στρατηγό Φράγκο —ένα πιο δεξιό κόμμα, χωρίς να είναι χιτλερικό δηλαδή. Ενας στρατοκράτης με παράσημα και φιλοτεχνημένο προφίλ από τα ΜΜΕ, έμοιαζε —και για πολλούς εξακολουθεί να μοιάζει— ιδανικός, αλλά τότε ο Φράγκος είχε σπεύσει να αρνηθεί λέγοντας πως «δεν υπηρετεί κόμματα, υπηρετεί μόνο την πατρίδα».

Αλλά αν του το ζητήσουν; Αν του πουν ότι είναι ο «σωτήρας» που θα «σώσει» την πατρίδα; Διότι είναι άλλο να το συζητάει ο Τάκης ο Μπαλτάκος με τις γνωστές διασυνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή και άλλο να στο ζητάει κάποιος άλλος, πχ. ο φίλος και οικονομικός, αλλά και πολιτικός πλέον, παράγων στη Βόρεια Ελλάδα Ιβάν Σαββίδης. Το ενδεχόμενο να κληθεί εξ εφέδρων για να υπηρετήσει την πατρίδα με τον δικό του τρόπο, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, δεν το αποκλείει.

«Είναι για τον στρατό ό,τι ήταν ο Χριστόδουλος για την Εκκλησία»
Σε όσους απορούν πώς μας προέκυψε ο στρατηγός ε.α. Φράγκος, η απάντηση είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που τυγχάνει της «εκτίμησης» σχεδόν όλων των κομμάτων. Ετσι λένε οι φίλοι του τουλάχιστον. Εγραφε χαρακτηριστικά το «Βήμα της Κυριακής» τον Σεπτέμβριο του 2012, σε ένα ρεπορτάζ περί σεναρίων εκτροπής: «Ο στρατηγός Φράγκος αποτελεί σημείο αναφοράς για προσωπικότητες της λεγόμενης “πατριωτικής πτέρυγας” σχεδόν όλων των κομμάτων. Μεταξύ άλλων, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο και τη βουλευτή του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη. “Είναι για τον στρατό ό,τι ήταν ο Χριστόδουλος για την Εκκλησία” λένε άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του».

Ενας χρήσιμος παραλληλισμός είναι ότι όπως ο μακαριστός Χριστόδουλος «μελετούσε» και «δεν ήξερε» επί χούντας, έτσι και ο Φραγκούλης Φράγκος επέλεγε τότε, επί στρατιωτικής δικτατορίας, να μπει στις Ενοπλες Δυνάμεις. Το 1970, εισήλθε πρώτος στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία, σύμφωνα με το βιογραφικό του, αποφοίτησε επίσης πρώτος το 1974, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Στη συνέχεια, αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και ακολούθησαν σημαντικά αξιώματα: υπηρέτησε ως διοικητής μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων –υπήρξε άλλωστε αλεξιπτωτιστής–, ως στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγκυρα (1991-1994), ως ακόλουθος Αμυνας στην Αγκυρα (1998-2001), ενώ το 2002 ορίστηκε διοικητής της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Το 2004, προήχθη σε υποστράτηγο και το 2007 σε αντιστράτηγο, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού. Το 2009, διορίστηκε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και τον Αύγουστο του ίδιου έτος ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2011, ενώ το 2012 διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου. Λέγεται ότι ήταν η υπουργοποίησή του ήταν πρόταση του Κάρολου Παπούλια.

Ο Τσάβες και η άσκηση «Καλλίμαχος»

Κάποιοι θυμούνται ότι και ο Ούγκο Τσάβες ήταν αλεξιπτωτιστής. Η συνέχεια είναι γνωστή, απλώς με άλλο ιδεολογικό πρόσημο. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν στα σενάρια για ρόλο του στη δημόσια σφαίρα κάτι από μεσανατολίτικο Μπάαθ, με τους στρατιωτικούς να αναλαμβάνουν πολιτικό-στρατοκρατικό ρόλο εις το όνομα ενός χειμαζόμενου λαού. Οταν ήταν αρχηγός ΓΕΣ ο Φράγκος συνήθιζε να μιλάει για την πολιτική τάξη που «είναι διεφθαρμένη και έχει αποτύχει» και όλα αυτά, στα ευήκοα ώτα των ελλήνων «αγανακτισμένων», ακούγονται μελωδία. Αλλοι «αγανακτισμένοι» τώρα, αλλά ίδιο σκηνικό: από το «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» στο «είναι τρελός, είναι τρελός ο στρατηγός»· η συνθηματολογική απονομιμοποίηση της Δημοκρατίας με διαφορά μιας Επταετίας, στην οποία έχει μεσολαβήσει η ελέω ΣΥΡΙΖΑ θεσμική έκπτωση.

Σύμφωνα βέβαια με τους φίλους του, αυτό που τον ξεχωρίζει δεν είναι οι θέσεις του απέναντι στην πολιτική τάξη, αλλά ότι πρόκειται για έναν doer. Οπως υπενθύμισε το vice, ο Φραγκούλης Φράγκος είναι ο εμπνευστής της αμφιλεγόμενης τάφρου στον Εβρο, την οποία ο ίδιος αποκαλούσε «αμυντικό και αναπτυξιακό (!) έργο». Οσο ήταν Αρχηγός του ΓΕΣ, το έργο κατασκευαζόταν αποκλειστικά από τον Στρατό Ξηράς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αποστράτευσή του, η κατασκευή καθυστέρησε.

Ο Φράγκος επίσης εμφανιζόταν ως ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στους πρόσφυγες που έφταναν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, λέγοντας ότι ο μεγάλος αριθμός τους καθώς και οι συνθήκες οικονομικής ανέχειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ριζοσπαστικοποίησή τους και να προκαλέσουν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα το «Βήμα της Κυριακής» σε εκείνο το ρεπορτάζ του 2012 με τίτλο«Τα μυστικάσχέδια του πανίσχυρου στρατηγού», ο Φραγκούλης ως αρχηγός ΓΕΣ είχε εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για τη σταθεροποίηση της Αθήνας σε περίπτωση που οι «συμμορίες με τα Καλάσνικοφ» κυρίευαν τμήματα της πρωτεύουσας. Μάλιστα επί των ημερών του είχε γίνει νατοϊκή άσκηση καταστολής πλήθους στις 4 Φεβρουαρίου 2011 στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς με την ονομασία «Καλλίμαχος».

Αυτή η άσκηση είχε κρατηθεί κρυφή από τον τότε υπουργό Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη γεγονός που προκάλεσε την πρώτη σοβαρή σύγκρουση του στρατηγού με την πολιτική ηγεσία στο Πεντάγωνο. Αλλοι βέβαια θυμίζουν ότι πέραν από την απαίτηση του στρατηγού να μην ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπήρχε και ανησυχία για το γεγονός ότι ο Φράγκος, ως αρχηγός ΓΕΣ, είχε αρχίσει να σωρεύει μεγάλη δύναμη στον Στρατό Ξηράς, έχοντας φροντίσει να τοποθετήσει ανθρώπους της εμπιστοσύνης του σε θέσεις-κλειδιά των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και σε μονάδες περιφερειακά της Αθήνας. Το Νοέμβριο του 2011, μετά και τα επεισόδια στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, ο κ. Μπεγλίτης, εισηγήθηκε και επέβαλε την αποστράτευσή του.

Εκτοτε ο στρατηγός ε.α. διατηρεί μια δορυφορική αλλά διακριτή σχέση με τα κοινά, πέρα από τη σύντομη υπουργοποίησή του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου (17 Μαΐου – 21 Ιουνίου 2012). Το όνομά του αναφέρεται συχνά πυκνά από διαφόρους κύκλους (βλέπε Μπαλτάκος και άλλους παρόμοιους) καθώς το προφίλ του «υπηρετεί» την εθνική μυθολογία για το «κακό» πολιτικό σύστημα και τους «καλούς» στρατιωτικούς, ενώ παράλληλα ο ίδιος συνεχίζει να τροφοδοτεί μύχιους πόθους, εθνικιστών και μη.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αγία Σοφία, στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2013 (ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

  
Χαρακτηριστική περίπτωση το βιβλίο του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;» (εκδ. Λιβάνη) που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012. Το βιβλίο εκδόθηκε ως απάντηση στο «Στρατηγικό Βάθος» του τούρκου πρώην υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε αυτό ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ διατυπώνει τη θεωρία ότι πολλοί Τούρκοι είναι κατ’ ουσίαν εξισλαμισμένοι Ελληνες και εκφράζει την προσδοκία «να αναδειχτούν τα εκατομμύρια των κρυπτοχριστιανών και, γιατί όχι, των Ελλήνων που επιμελώς κρύπτονται για να επιβιώσουν» στην Τουρκία. Στην παρουσίαση ομιλητής ήταν ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη, χάρη στο κοινό ενδιαφέρον τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Τον Μάιο του 2013 ο Φράγκος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στο συλλαλητήριο της Κυριακής ήταν ένας από τους πέντε. Αλλά όλοι για αυτόν μιλούν. Και για αυτόν τραγουδούσε το πλήθος «είναι τρελός ο στρατηγός».


«Θα σφυγμομετρήσω την κατάσταση. Θα δω αν υπάρχει αναγκαιότητα. Και ακολούθως θα πρέπει να αποφασίσω» τους απάντησε εμμέσως ο στρατηγός. Το κακό δεν είναι ότι ο στρατηγός απάντησε. Το κακό είναι ότι κάποιοι ονειρεύονται μια χώρα που θα διοικείται με παραγγέλματα.  







































protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...