Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2018

Μακαριώτατε,κάτι δεν πάει καλά….


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Το έχουμε επισημάνει από καιρό.
 Κάτι δεν πάει καλά.
 Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε κάποια θέματα. Μπορεί να διαφωνεί με ορισμένες πρωτοβουλίες, μπορεί η θέση του να είναι διαφορετική,  δεν μπορεί όμως,να διχάζει την Ιεραρχία και να υποτιμά το λαό.
Όταν ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος για το χθεσινό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης η απάντησή του ήταν άμεση, αλλά ήταν διχαστική!
«Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε τα εύκολα ή τα δύσκολα. Εγώ προτιμώ τα δύσκολα. Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε μία επιτυχημένη ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία δεν δέχεται το όνομα Μακεδονία και τα παράγωγά του. Πρέπει με σύνεση, νηφαλιότητα και ψυχραιμία να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν παρόντες Μητροπολίτες είπε με ειρωνικό ύφος:
-«μετρήσατε πόσοι;»
Και η δημοσιογράφος του απάντησε «εννέα» .
Και τότε ο Αρχιεπίσκοπος ακόμη πιο υποτιμητικά συμπλήρωσε  «μπροστά στους 82;».
Μα λέγονται αυτά;
Τι διχαστικός λόγος είναι αυτός;Θα μπορούσε να τη βγεί στη δημοσιογράφο και να πεί ότι αυτοί οι εννέα εκπροσώπησαν επαξίως την Εκκλησία της Ελλάδος.
Τί θα πεί εννέα, μπροστά στους 82;
Στην προσπάθειά του να μην δυσαρεστήσει τους μεν, υποτιμά και απαξιώνει τους δε, που τους θεωρεί προφανώς, δεδομένους!!
Μα από αυτούς τους …»εννέα», τους όποιους εννέα,έπρεπε να του πούν εκείνη την ώρα,έχασες τις εκλογές στη Μητρόπολη  Λαγκαδά, στη Μητρόπολη Γρεβενών και στη Μητρόπολη Φιλίππων!
Το σκέφτηκε αυτό ο Μακαριώτατος ή όχι;
Κι ακόμη,τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο, αυτούς τους είδε; Άκουσε τί έλεγαν;
Κατανοώ ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι άλλης στόφας Ιεράρχης. Είναι ολοφάνερο ότι  έχει μάθει να αντιμετωπίζει  τα δύσκολα με έναν διαφορετικό, πιο στρατηγικό τρόπο και  δεν θέλει να διαμαρτύρεται φωναχτά ή να κατεβάζει τον λαό στα πεζοδρόμια.
Ωστόσο υπάρχει λαός που θέλει να διαδηλώσει. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής δυσπραγίας.
Όταν οι Έλληνες θέλουμε, τότε μπορούμε! Το αποδείξαμε πολλές φορές στο διάβα της ιστορίας, το αποδείξαμε και   χθές!
Δεν μας σήκωσαν μέχρι τώρα, από τους καναπέδες και τις καρέκλες  τα μνημόνια και οι άλλες αθλιότητες των πολιτικών  μας,αλλά το εθνικό διακύβευμα της Μακεδονίας είναι αυτό που  διήγειρε ψυχές και συνειδήσεις, ώστε να δώσουμε ένα δυναμικό παρών, χθές στη Θεσσαλονίκη, με πολλούς αποδέκτες.
Και ο λαός που μαζεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους Μητροπολίτες του,το έκανε  αυθόρμητα, χωρίς χαλιναγωγήσεις και κομματικές ταυτότητες!
Και παρά τα  εμπόδια από τους κυβερνώντες– και δυστυχώς και από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο που πήγε να υποβαθμίσει το συλλαλητήριο την παραμονή μετά την επίσκεψη Τσίπρα( τυχαίο;)– ώστε να το υποβαθμίσουν και να το αποδομήσουν ως γεγονός, δεν τα κατάφεραν!
Ο κυρίαρχος λαός, όπως τον λέγαμε πάντοτε, είχε άλλη άποψη! Και αυτό να το προσέξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Το θέμα της Μακεδονίας, από την εποχή που εμφανίσθηκε στο δημόσιο βίο έχει «κάψει»πολλούς. Πιστεύω ότι ζούμε  την τελευταία και φαρμακερή φάση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...