Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018

10 χώρες που τα Χριστούγεννα έχουν απαγορευτεί!


Δεν είναι μόνο το Μπρουνέι και η Σομαλία που τιμωρούν όσους γιορτάσουν και φέτος τη γέννηση του Χριστού…

Όπως έγινε γνωστό, με απόφαση του μονάρχη του Μπρουνέι όποιος κάτοικος της χώρας γιορτάσει φέτος τα Χριστούγεννα θα τιμωρηθεί με πενταετή φυλάκιση.

Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τη Σομαλία. Όμως, όσο κι αν αυτό φαίνεται εν έτη 2015 παράλογο, κάποτε συνέβη σε ορισμένες χώρες τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τόσο ακραίες. ypaithros.gr

Ιδού μερικά ιστορικά παραδείγματα:

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Χριστουγεννιάτικες κάρτες και δέντρα δεν επιστρέπονται στη χώρα. Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί πιστά τον Ισλαμικό Νόμο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός με οποιοδήποτε άλλο θρησκευτικό δόγμα. Παρόλα αυτά, οι χιλιάδες ξένοι που βρίσκονται στη χώρα κυρίως για επαγγελματικούς λόγους μπορούν σε ιδιωτικούς χώρους να γιορτάσουν.

ΙΡΑΝ


Παρόμοια πολιτική με τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Σαουδική Αραβία ακολουθεί και το Ιράν. Διαφορετικά δόγματα, όμως η κατάληξη είναι η ίδια: Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα το χριστουγεννιάτικο – τουλάχιστον δημόσια.
ΑΓΓΛΙΑ

Από το 1649 έως το 1653 η βουλή ασκούσε την εξουσία στην Αγγλία. Όμως από το 1653 ο Όλιβερ Κρόμγουελ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και ως κλασικός Πουριτανός, απαγόρευσε τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Όπως έλεγε, ο κόσμος θα πρέπει να σκέφτεται αποκλειστικά τον Ιησού αυτές τις μέρες κι όχι να πίνει και να τρώει.

ΚΟΥΒΑ

Όταν ο Φιντέλ Κάστρο αποφάσιζε το 1959 να απαγορεύσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων λίγοι περίμεναν ότι θα κρατούσε ως το 1999. Όμως η τότε επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ έκανε τον Κουβανό ηγέτη να αλλάξει γνώμη.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Ο Χριστιανισμός δεν έχει μεγάλη επιρροή στην Ιαπωνία. Για την ακρίβεια λιγότερο από το 1% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα δεν θεωρείται επίσημη αργία για κανέναν αλλά λογαριάζεται ως κοσμική γιορτή. Πάντως όποιος θέλει, μπορεί να γιορτάσει!
ΚΙΝΑ

Το 2009 οι κινεζικές αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν την άσκηση θρησκευτικών λατρειών την ημέρα των Χριστουγέννων. Όπως και σε άλλες κομμουνιστικές χώρες, έτσι κι εκεί το ζήτημα παραμένει το ίδιο και οι δημόσιες εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες – αν όχι εντελώς απαγορευμένες. Εξαιρούνται κυρίως οι παραθαλάσσιες πλούσιες περιοχές όπου η παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων πολιτών “αναγκάζει” τις αρχές να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Χονγκ Κονγκ.
ΑΛΓΕΡΙΑ

Για να λάβουν άδεια λειτουργίας μη μουσουλμανικοί θρησκευτικοί χώροι στην Αλγερία πρέπει να περάσουν από μια μακρά διαδικασία. Και ο εορτασμός των Χριστουγέννων οπουδήποτε σε δημόσιο χώρο δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Άλλωστε κι εκεί η ημέρα των Χριστουγέννων δεν θεωρείται επίσημη γιορτή.

ΗΠΑ


Όταν οι ακραίοι Αγγλικανοί Προτεστάντες γνωστοί κι ως Πουριτανοί, έφταναν τη δεκαετία του 1620 στις ΗΠΑ ήταν ήδη κατά των Χριστουγέννων. Αποκαλούσαν τη γιορτή “φαιδρή” και την απαγόρευσαν για όλους τους ακολούθους τους έως και τον 18ο αιώνα. Η μόνη θρησκευτική γιορτή που αποδέχονταν ήταν το Σάββατο. Όταν ο κυβερνήτης της αποικιοκρατικής Μασαχουσέτης, Sir Edmund Andros, επεδίωξε να αλλάξει αυτήν την απόφαση, του επιτέθηκε πλήθος κόσμου ντυμένοι με ερυθρές κάπες.

ΑΛΒΑΝΙΑ


Το 1967 η απαγόρευση κάθε θρησκευτικού εορτασμού έγινε νόμος του κράτους και κράτησε ως και το 1991. Οι Χριστιανοί της χώρας κατάφεραν να παρευρεθούν σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, το Δεκέμβριο του 1990.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Δεν υπάρχει καμία εορταστική αργία στη Νότια Κορέα εκτός από της μέρες του εορτασμού των γενεθλίων των ηγετών της. Το καθεστώς πιστεύει μάλιστα ότι όποιος προσπαθεί να κάνει τους πολίτες της να δουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια, διεξάγει πόλεμο προπαγάνδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...