Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Δεκεμβρίου 22, 2018

Ζώντας τα πραγματικά Χριστούγεννα…

Λαμπάκια παντού και στολισμένα δένδρα. Απόκοσμες σπιτικές μυρωδιές και ευτραφείς κόκκινοι άγιο Βασίληδες  που θα μας φέρουν τα δώρα, είναι τελικά όλα αυτά που κάθε χρόνο μας θυμίζουν Χριστούγεννα. Μέχρι και οι κινέζοι υιοθετήσαν την γιορτή λόγο του μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος.




Δυτικόφερτες φαντασιώσεις και ειδωλολατρικές δοξασίες που στο πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκαν από την Χριστιανική αλήθεια και και το φως των Χριστουγέννων, Λίγοι γνωρίζουν ότι ουσιαστικά τα φώτα των Χριστουγέννων αντικατέστησαν την ειδωλολατρική εορτή του Θεού ήλιου (Dies Invictis Solis), που και τότε οι άνθρωποι συνήθιζαν να ανάβουν φωτιές και να γιορτάζουν με φωτιές στους δρόμους. Μόνο που τα είδωλα και η πλάνη αντικαταστάθηκαν με το πραγματικό φως του αληθινού θεού που  σκοπό είχε να φωτίσει όχι μόνο τα υλικά πράγματα αλλά τις καρδιές των ανθρώπων. Εκεί επέρχεται η πραγματική  χαρά,  ευφορία και ειρήνη.
Οι Άγγελοι, όταν ο Χριστός γεννήθηκε, έψαλαν το «Και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις». Μα είναι φυσικό να αναρωτηθεί κάποιος , πως είναι δυνατό ο Χριστός να έφερε την ειρήνη στον κόσμο με την γέννηση του αφού όταν γεννήθηκε, ο Ηρώδης έσφαξε τόσα παιδία και οι πόλεμοι ακόμα συνεχίζονται. Μα δεν είναι η υλική ειρήνη η κατά κόσμο ηρεμία που θέλουν πολλοί και ονειρεύονται, αλλά η ψυχική και η πραγματική ειρήνη που πηγάζει από την κοινωνία του ανθρώπου με τον ζωοποιό Θεό. Για αυτή την ειρήνη έψαλαν οι Άγγελοι κατά  την θαυμαστή γένεση του Χριστού.  Μόνο αυτός ξέρει να ενεργεί μυστικά στον άνθρωπο και να τον μεταμορφώνει. Μέσα από αυτή  την μεταμόρφωση θα επέλθει η προσδοκώμενη ειρήνη στον κόσμο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι με την γέννηση του Χριστού εκπληρώνεται το μεγάλο σχέδιο της σωτηρίας του κόσμου. Με την γέννηση του Χριστού άνοιξε η πόρτα προς την επουράνια πολιτεία που μας  περιμένει.
Είναι όμως το κλήμα των ημερών τέτοιο που δεν  αφήνει τους ανθρώπους να βιώσουν το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων. Δυστυχώς δεν διευκολύνει σήμερα η κατάσταση  ώστε μικροί και μεγάλοι, να γεμίσουν την ψύχη τους με πραγματική χαρά. Το κλίμα των ημερών είναι καθαρά εμπορικό και το κέρδος είναι το πρώτο πράγμα που κάποιο κοιτούν όταν έρχονται οι γιορτές. Τα παιδία κοιτάνε πόσα χρήματα θα  κερδίσουν από τα κάλαντα και τί δώρα θα τους πάρουν οι δικοί τους, όλοι μας κοιτάμε τις λιχουδιές και το καλό στόλισμα, ξεχνώντας  τον διπλανό μας  που δεν έχει ένα σπίτι να περάσει τις γιορτές ή μια ζεστή γωνία θα ξαποστάσει.
Η φιλανθρωπία όμως δεν έχει δυο ημερομηνίες  των Χριστούγεννων και του Πάσχα. Αυτός  που νοιάζεται πραγματικά το κάνει  όλο τον χρόνο γιατί έτσι το αισθάνεται. Το νόημά των Χριστουγέννων δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για αυτούς που το έχουν μέσα τους και δεν είναι κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Όλοι ονομαζόμαστε Χριστιανοί για να μην διαφέρουμε από τις συνήθειες της κοινωνίας και συμμετέχουμε στις κοινές εορτές για να μην ξεχωρίζουμε. Δεν καταλαβαίνουμε όμως ποιο είναι το πραγματικό νόημα. Μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα του κόσμου χάνεται η πραγματική αξία της γιορτής . Τα Χριστούγεννα είναι μία ευκαιρία για αλλαγή και συγχώρεση,  για να πούμε ευκολότερα ένα συγνώμη σε αυτούς που πληγώσαμε η τσακωθήκαμε, αυτό είναι μια αρχή για να κάνουμε την ψυχή μας να αισθανθεί διαφορετικά  και να είναι ανάλαφρη. Η αρχή για μια  μυστηριακή ζωή,  που θα μας κάνει να νιώσουμε την πραγματική γαλήνη και θαλπωρή.
Θυμάμαι τον εαυτόν μου, πριν από πολλά χρόνια όταν βρέθηκα σε ένα χώρο μοναστηριακό, μετά την λειτουργία έκατσα στο παράθυρο του δωματίου και κοίταγα προς τα έξω, αμέσως ένοιωσα την ανάγκη να προσευχηθώ και μέσα μου ξαφνικά νόμιζα ότι πέταγα, δεν υπήρχε τίποτα άλλο, η καρδιά μου ήταν πλημμυρισμένη με απέραντη αγάπη, παρόλο που ήταν σκοτάδι μέσα μου ένοιωθα τέτοια αγαλλίαση που δεν μπορούσα να την εξηγήσω. Πιστεύω ότι ήταν μια ηλιαχτίδα φωτός που διαπέρασα την ψύχη μου . Τότε κατάλαβα  πως είναι να έχεις τον Χριστό μέσα σου. Αυτό το δώρο είναι μεγάλο, άλλα οι άνθρωπο με την συμπεριφορά τους και την αλαζονεία τους δεν αφήνουν αυτή την ηλιαχτίδα να έρθει στην ζωή τους, μαυρίζουν την ψύχη τους με την κακία και την ματαιότητα του κόσμου.
Αγαπητοί μου εκεί έξω όλα είναι μάταια άμα δεν υπάρχει πραγματική αγάπη, όλα γίνονται μόνο για διαφήμιση και κέρδος. Πιστεύουμε ότι με ένα δώρο θα κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους. Είναι μια πολύ καλή κίνηση σίγουρα, αλλά δεν δείχνει από μόνη της αγάπη, θέλει και το περιτύλιγμα. Θέλει την ανθρώπινη σχέση αλλά πρώτα θέλει και την ουσιαστική σχέση με τον θεό. Η σχέση αυτή εδραιώνεται μυστικώς, εμείς ζητάμε αγάπη και ο θεός ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Σας Εύχομαι χαρούμενα Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...