Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018

Τραγουδώντας το θάνατο τους στο Ζάλογγο...


Τελικά, ο Αλή Πασάς τα κατάφερε να διώξει τους Σουλιώτες από τα μέρη τους. Μεγάλος ο καϋμός του Αλβανού να ξεκάνει αυτή την απροσκύνητη φάρα. Τον Δεκέμβρη του 1803 ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε συμφωνία, οι Σουλιώτες συνθηκολόγησαν, αποδέχθηκαν να εγκαταλείψουν τα υψώματα, χωρίς να εμποδιστεί η μετακίνησή τους.
Δεν έχει μπέσα ο Αλή Πασάς. Έκπληξη θα ήταν να τηρούσε το λόγο του. Οι Σουλιώτες άρχισαν να αποχωρούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα πήρε το δρόμο για την Πάργα κι έφτασε στον προορισμό της.Δεν αιφνιδιάστηκαν όταν αντίκρυσαν τους τουρκαλβανούς τζοχανταραίους του Αλή Πασά. Έφτιαξαν γρήγορα τείχος κυκλικό και προστάτευσαν γυναικόπαιδα και γέρους. Η άλλη ομάδα για την Πρέβεζα πανικοβλήθηκε, οπισθοχώρησε και έτρεξε προς ένα ανασφαλές ύψωμα. Στο μοναστήρι του βουνού Ζάλογγο.
Σα σήμερα 18 Δεκεμβρίου προέκυψε «Ο Χορός του Ζαλόγγου». Είναι γεγονός, όχι μύθος, όχι ένας θρύλος με το πέρασμά του χρόνου και με τη «βοήθεια» των περιγραφών από αρκετούς ξένους οι οποίοι βέβαια δεν παρέδωσαν στην αιωνιότητα με την ίδια ακρίβια την αυτοθυσία των γυναικών.
Για να μην πέσουν στα χέρια των ανδρών του Αλή Πασά 60 περίπου γυναίκες, κάποιες μητέρες με τα μωρά στα βυζιά τους, γκρεμίστηκαν στο βάραθρο. Φίλησαν για τελευταία φορά τα παιδιά τους πριν τα πετάξουν, κι αυτές πιασμένες χέρι-χέρι, τραγουδώντας, ρίχτηκαν στο κενό, στη χαράδρα.
Αυτός είναι ο Χορός του Ζαλόγγου. Ξάφνιασε και συγκίνησε την Ευρώπη η απόφαση των Σουλιώτισσων να αυτοκτονήσουν μαζί με τα βρέφη τους. Για να μην ατιμαστούν αυτές, να μη γίνουν σκλάβοι τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...